Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κρέμα Μπαλσάμικου και Παρμεζάνα
Ένα υπέροχο, γευστικό και εύκολο πιάτο με βάση το αγαπημένο μας κριθαράκι. Ξεφεύγουμε από την κλασική εκδοχή του με ντομάτα, και το συνδυάζουμε με νόστιμα μανιτάρια, κρέμα μπαλσάμικου και παρμεζάνα. Το κριθαρότο είναι ιδανική επιλογή για τις μέρες που δεν θέλουμε να πονοκεφαλιάζουμε για το τι θα φάμε.
Το κριθαράκι το έχουμε συνηθίσει μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα. Γιουβέτσι, μανέστρα και άλλες παρόμοιες νοστιμιές. Τελευταία όμως ίσως έχετε προσέξει τις τάσεις της γκουρμόδας (γκουρμέ+μόδα=γκουρμόδα, δημιουργώ και δικές μου λέξεις τώρα), που θέλουν κάποια ζυμαρικά να πρωταγωνιστούν σε πιάτα που καταλήγουν σε «-ότο». Η ιδέα είναι πως κάνουμε παραλλαγή του κλασικού ριζότο, χρησιμοποιώντας άλλο συστατικό στη θέση του ρυζιού. Για παράδειγμα τραχανότο, κριθαρότο κλπ. Εγώ θα σταθώ στο κριθαρότο. Έχει μια βασική διαφορά με το ριζότο. Μια διαφορά πολύ βολική και ευπρόσδεκτη. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε σταδιακά το υγρό στοιχείο (νερό, ζωμός κλπ). Με το κλασικό ριζότο πρέπει λίγο λίγο να ρίχνουμε ζωμό, και ανακατεύοντας να περιμένουμε να απορροφηθεί από το ρύζι πριν ρίξουμε κι άλλο. Μόνο έτσι πετυχαίνουμε την σωστή υφή. Αλλά με το κριθαράκι δεν χρειάζεται αυτό και μπορούμε να προσθέσουμε όλο το υγρό από την αρχή. Με λίγο ανακάτεμα ανά διαστήματα πετυχαίνουμε το τέλειο μαγείρεμα του ζυμαρικού και την ωραία υφή του φαγητού.
Στο συγκεκριμένο κριθαρότο βέβαια, η υφή είναι λίγο πολύ εγγυημένη, μιας και χρησιμοποιώ το κριθαράκι από την νέα Χρυσή Σειρά MISKO. Η σειρά αυτή δεν είναι απλά ένα ζυμαρικό σε νέα συσκευασία (αν και αυτή η χρυσόμαυρη συσκευασία είναι τόσο στυλάτη που σε κάνει από μόνη της να το θέλεις). Είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό ζυμαρικό από την εκλεκτή ποικιλία σκληρού σίτου Σβέβο. Ενός σίτου που καλλιεργείται στην Ελλάδα από επιλεγμένους παραγωγούς, και περνάει ειδική διαδικασία επεξεργασίας σύμφωνα με την τεχνογνωσία της Misko. Είναι αυτή η ιδιαιτερότητα που δίνει την ξεχωριστή γεύση και το πολύ καλό κράτημα στα ζυμαρικά της σειράς. Ακόμα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχουν από τα άλλα ζυμαρικά. Αξίζει να τα δοκιμάσετε, και θα έλεγα να κάνετε την αρχή με αυτό το κριθαρότο.
Ένα πολύ κλασικό ριζότο είναι το ριζότο με μανιτάρια. Είναι λογικό λοιπόν να πάει το μυαλό μας σε αυτά για μια εκδοχή με κριθαράκι. Οι γεύσεις ταιριάζουν το ίδιο καλά (αν όχι καλύτερα) και συνδυάζοντας τα μανιτάρια με κρέμα μπαλσάμικου δίνουμε μια έξτρα δόση σπιρτάδας και νοστιμιάς. Και μιας ανεπαίσθητης γλύκας που μας κάνει να θέλουμε να φάμε όλο το τηγάνι. (Τι; Μόνο εμένα;) Συμπληρώνουμε με παρμεζάνα γιατί πάει φανταστικά και την αγαπάμε, και λίγη κρέμα γάλακτος γιατί όλα γίνονται καλύτερα με κρέμα γάλακτος! Οκ, η τελευταία είναι προαιρετική και δεν επιμένω στη χρήση της, παρόλο που κι αυτή ταιριάζει υπέροχα. Να πω επίσης ότι το πιάτο γίνεται εύκολα χορτοφαγικό με ζωμό λαχανικών αντί κοτόπουλου.
Αν λοιπόν αναρωτιέστε τι θα μαγειρέψετε σήμερα, αυτή είναι η λύση. Απλά και προσβάσιμα υλικά, εύκολη διαδικασία, χορταστικό και νόστιμο αποτέλεσμα. Και μην ξεχάσετε τα μακαρόνια να είναι ΜISKO! (εντάξει το είπα, δεν άντεξα, είναι ατάκα σύμβολο τι να κάνουμε!)
Σίγουρα θα το δοκιμάσω! Και τα ΜΙΣΚΟ!
Ωω ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σου!
Ελένη τρέχουν τα σάλια μας!!
Χαχα! Χαίρομαι που σας αρέσει!