Λαχανοντολμάδες με Μανιτάρια, Τρούφα και Σάλτσα Λεμονιού
Το αγαπημένο ελληνικό comfort food, οι λαχανοντολμάδες, λίγο αλλιώς. Με γέμιση από μανιτάρια λεντινούλα (shiitake), κόκκινη πιπεριά, καρύδια, λάδι τρούφας και ρύζι, και μια εύκολη σάλτσα, απίθανα λεμονάτη.
Οι λαχανοντολμάδες ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Κυρίως νομίζω λόγω του αυγολέμονου. Βασικά όποιο φαγητό είχε αυγολέμονο το αγαπούσα, η σάλτσα ήταν το ζητούμενο, το υπόλοιπο το ανεχόμουν απλά! Ειδικά το κρέας ήταν αναγκαίο κακό και κάτι που απλά το έτρωγα πρώτο να φεύγει από τη μέση, για να μπορώ να απολαύσω με την ησυχία μου την ξινή λατρεία μου, το αυγολέμονο.
Τώρα πια αποφεύγω το κρέας και έχω μειώσει την κατανάλωση αυγού, οπότε είπα να πειραματιστώ με τους κλασικούς λαχανοντολμάδες και να τους φέρω πιο κοντά στις προτιμήσεις μου.
Λεντινούλα. Το μανιτάρι τρέλα. Έγινε βάση για το πιάτο αυτό και δεν με απογοήτευσε. Από τότε που γυρίσαμε στο κέντρο της Αθήνας και τα βρήκα στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου, έχω πάθει πλάκα. Είναι πολύ πιο νόστιμο από το συμβατικό λευκό μανιταράκι και αξίζει να το ψάξει κανείς. Εδώ συνδυάστηκε με ρύζι (γιατί οκ, πόσο να αλλάξω τα φώτα των λαχανοντολμάδων πια;), λίγη κόκκινη πιπεριά για τη γλύκα της, καρύδια γιατί μου φάνηκαν ταιριαστά, και ένα τακ λάδι τρούφας. Το λάδι τρούφας τα κάνει όλα πιο αρωματικά και πιο γκουρμέ – είναι γεγονός.
Είναι ωραίοι οι λαχανοντολμάδες ετούτοι. Και όπως όλοι οι ντολμάδες είναι ακόμα πιο ωραίοι την επόμενη ημέρα. Κατά προτίμηση χλιαροί ή και κρύοι, όχι πολύ ζεστοί. Το ρύζι μένει σπυρωτό αλλά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε καρολίνα για πιο μασίφ αποτέλεσμα!
Η σάλτσα είναι λ ε μ ο ν ά τ η, σας το λέω να το ξέρετε. Αν τη δοκιμάσετε σκέτη μπορεί να σας φανεί υπέρξινη. Αλλά είναι φτιαγμένη να συνοδεύσει τους ντολμάδες και τους ταιριάζει τέλεια, φέρνει ισορροπία.
Αυτά. Να κι ο Westley που περιμένει την κόρα του λάχανου. Την λατρεύει και του κάνει και καλό να τρώει φρέσκα λαχανικά. Κι έτσι δεν σπαταλάω και φαγητό. Όλοι ευχαριστημένοι!
Αα πριν το ξεχάσω, ξέρετε το κόλπο για να μαλακώνουν τα φύλλα του λάχανου; Αντί για βράσιμο και κάψιμο δαχτύλων και γενική ταλαιπωρία, δοκιμάστε το εξης: λίγες μέρες πριν βάλτε το λάχανο στην κατάψυξη (ναι θέλει μεγάλη κατάψυξη, δυστυχώς). Πρέπει να παγώσει εντελώς. Μια μέρα πριν φτιάξετε τους ντολμάδες βγάλτε το και αφήστε το να ξεπαγώσει. Θα μυρίζει όπως όταν βράζει, αυτό δεν το αποφεύγουμε αλλά οκ, το ανεχόμαστε για τη νοστιμιά. Όταν ξεπαγώσει, τα φύλλα θα ανοίγουν μαλακά μαλακά, έτοιμα για γέμισμα! Όπως ακριβώς όταν είναι βρασμένα. Μαγικό!
Αν δοκιμάσετε τη συνταγή περιμένω φωτο στο Ινστα! Ταγκ @thefoodiecorner & #thefoodiecorner για να μη τη χάσω!
Ωραίο το κόλπο με την κατάψυξη θα το δοκιμάσω. Ένας άλλος τρόπος είναι αφού βγάλουμε τη καρδιά να το ζεστάνουμε στα μικροκύματα.
Α τι τέλεια λύση! Ευχαριστώ πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα 🙂