Mac ‘n’ Cheese Με Μπεσαμέλ Κουνουπιδιού
Το κουνουπίδι πέρασε πρόσφατα μια φάση μεγάλου σουξέ στον μπλογκόκοσμο των ΗΠΑ. Το περιφρονημένο από πολλούς αυτό λαχανικό, πήρε περίοπτη θέση σε διάφορες συνταγές και έδειξε πόσο προσαρμοστικό μπορεί να γίνει. Εμένα προσωπικά πάντα μου άρεσε το κουνουπίδι, οπότε όταν είδα κάποιες από τις περίεργες αυτές προτάσεις ήμουν πρόθυμη να δοκιμάσω κάτι καινούργιο.
Η συνταγή που ξεχώρισε για μένα ήταν η Σάλτσα Αλφρέντο από Κουνουπίδι που έφτιαξε η Lindsay του Pinch of Yum. Μου φάνηκε υπέροχη ιδέα, και όντως το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Αμέσως άρχισα να φαντάζομαι παραλλαγές της σάλτσας με τις οποίες θα μπορούσα να πειραματιστώ. Και επειδή ως παιδί το αγαπημένο μου κουνουπίδι ήταν ογκρατέν στο φούρνο με τυριά, αποφάσισα να συνδυάσω τα δυο. Μακαρόνια στο φούρνο λοιπόν, το κλασσικό Mac ‘n’ Cheese, με «ψεύτικη» τυρένια μπεσαμέλ και τραγανή κρούστα.
Η γεύση του κουνουπιδιού δεν είναι πολύ έντονη στο πιάτο αυτό, καθιστώντας το ιδανικό για να εισάγετε το θρεπτικό λαχανικό στη διατροφή σας ή αυτή των παιδιών σας, αν μέχρι τώρα υπήρχαν «ενστάσεις»! Εκτός των αντικαρκινικών ιδιοτήτων που λέγεται ότι έχει, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτίνη, φώσφορο και ασβέστιο (μεταξύ άλλων).
Σημείωση: Η “μπεσαμέλ” μπορεί να φτιαχτεί 1-2 μέρες πρίν. Έτσι θα έχετε ένα πολύ γρήγορο γεύμα κάποια μέρα με φορτωμένο πρόγραμμα. Επειδή όμως σφίγγει στο ψυγείο, θα την αφήσετε για λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ή βάλτε τη για λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων πρίν της προσθέσετε τα τυριά.
και εγω τα παω καλα με το κουνουπιδι.
θα το δοκιμασω, ίσως ετσι καταφερω να βγαλω τη ρημαδα τη μπεσαμελ που ευθυνεται για τα τελευταια παραπανισια κιλα μου!
Αν σου αρέσει το κουνουπίδι θα σου αρέσει σίγουρα αυτή η σάλτσα. Είναι αρκετά διακριτική η γεύση οπότε νομίζω και κάποιος που δεν τρελαίνεται και ιδιαίτερα, πάλι θα την φάει με ευχαρίστηση. Περιμένω εντυπώσεις!
Kατά αρχήν συγχαρητήρια για την τάξη και την οργάνωση του blog,έχει μεγάλη σημασία για τον αναγνώστη και δεν το συναντάς πάντα.Οδηγήθηκα στο δικό σου blog Ελένη από ένα σχόλιο σου στο blog bread & tea της Μαρίας Πρασσά που επίσης μου αρέσει πολύ.Την συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά και σάλτσα κουνουπιδιού δεν την έχω δει τουλάχιστον στα ελληνικά blog φαγητών,την βρίσκω πολύ ιδιαίτερη και θα την φτιάξω ελπίζω να αρέσει στην οικογένεια μια και από τα πέντε μέλη είμαι η μόνη που τρώω το κουνουπίδι,είναι μια ευκαιρία μέσα από τη δική σου συνταγή να αρχίσουν να το τρώνε όλοι.Θα είμαστε σε επαφή!
Γειά σου Λένα, σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που θα δοκιμάσεις τη συνταγή – είναι το μεγαλύτερο τέστ για μενα, το να το σερβίρεις σε τέσσερις μη-κουνουπιδοφάγους! Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σας. Ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο.
Mόλις βγήκε από το φούρνο το καταπληκτικό αυτό φαγάκι Mac ‘ n’ Cheese…μοσχομύρισε όλο το σπίτι,μου ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις….εγώ είμαι παιδί της θερμάστρας(σόμπα)στην αρχή της δεκαετίας του 70 είχαμε ακόμα σόμπα στο σπίτι,μόλις λοιπόν γυρνούσα από το σχoλείο η μητέρα μου έβαζε πάνω στη σόμπα σε σχάρα, ψωμάκι το φρυγάνιζε και από επάνω έβαζε κασεράκι για βραδινό με τσάι ή γάλα ήταν τέλειο….την ίδια ακριβώς μυρωδιά πιο έντονη ακόμα έχει το φαγητό αυτό.Έχω να σου δώσω Ελένη πολλά συγχαρητήρια ήταν πολύ ακριβείς οι δόσεις σε όλα τα υλικά αν και όπως θα δεις στη φωτογραφία εγώ έκανα τη διπλάσια ποσότητα,,,,,,θα φέρουν και φίλους τα παιδιά μου…όσο για το κουνουπίδι όταν το έβρασα με το ζωμό μοσχοβολούσε που όπως όλοι ξέρουμε το κουνουπίδι έχει πολύ βαριά μυρωδιά(ίσως γιατί έβραζε σε ζωμό μαλάκωσε η μυρωδιά).Εγώ επειδή φεύγω σε λίγο στη δουλειά θα το φάω το βράδυ,να πω και την αμαρτία μου,όσο έκανα την μπεσαμέλ κουνουπιδιού έβαλα σε ένα μπολάκι λίγη και με την κόρα από το ψωμάκι που έμεινε και λίγο ανθότυρο τσίμπησα(δεκατιανό),ήταν σαν πουρές πεντανόστιμος και light!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!!θα σου πω νέα όταν το δοκιμάσουν όλοι στην οικογένεια….Τη φωτογραφία ίσως την ανεβάσει ο σύζυγος στη σελίδα στο fb!
Τέλεια! Πόσο χαίρομαι που σου βγήκε. Για να δούμε τι θα πουν και οι υπόλοιποι κριτές (και έξτρα παιδάκια, δυσκολεύει το πράγμα!). Οι αναμνήσεις που περιγράφεις είναι πανέμορφες, πόσο νόστιμα ήταν αυτά τα τόσο απλά φαγητάκια από τα χέρια της μαμάς μας… Σ’ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλιά σου!
Ελένη περίσσεψαν μόνο δυο κομμάτια από τη σχεδόν διπλή δόση του Mac ‘n’ Cheese άρεσε πολύ και για το κουνουπίδι συζήτηση καμία,μόνο ο σύζυγος και η κόρη μου γνώριζαν για το κουνουπίδι οι οποίοι δεν το τρώνε ωμό αλλά έτσι τους άρεσε,στους γιους μου δεν είπα τίποτα…άλλωστε δεν φαίνεται ίσα ίσα που δίνει μαζί με τα τυριά μια γλυκιά γεύση στο φαγητό…άρεσε και στους
φίλους.Φαντάζομαι ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός μπορούν τα τυριά να είναι πιο αλμυρά ίσως λίγη κεφαλογραβιέρα….ίσως περισσότερη παρμεζάνα…. λέω εγώ τώρα.Είχε πάντως μεγάλη επιτυχία!Και το πιο σημαντικό άλλο ένα φαγητό διαφορετικό από τα συνηθισμένα,έτσι για να σπάμε και τη ρουτίνα μας εμείς οι νοικοκυρές μαμάδες.
Σήμερα θα κάνω την πέρκα στο φούρνο και θα τη συνοδεύσω με πατατοσαλάτα.
Να περιμένεις νεότερα αύριο…….
Yay!! Χαίρομαι πολύ που άρεσε σε όλους! Όντως μπορεί κανείς να πειραματιστεί με τα τυριά, ακόμα και φετούλα θα ταίριαζε ή οποιοδήποτε κίτρινο, ανάλογα όπως λες και εσύ τα γούστα. Καλή επιτυχία με την πέρκα, η πατατοσαλάτα θα της ταιριάζει τέλεια έτσι λεμονάτη που είναι.