21.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

21.12.2015

4 αξιολ., M.O. : 5,00
5
1

Ένα κοκτέιλ δικής μου έμπνευσης για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Μαρτίνι με γεύση μελομακάρονο. Πως; Με ένα βασικό υλικό που κάνει τη διαφορά. Read on…

Λοιπόν. Κανονικά έπρεπε να ανεβάσω αυτή τη συνταγή πριν από αρκετές μέρες, διότι πρόσεξα ότι τα μελομακάρονά σας τα φτιάχνετε νωρίς νωρίς. Όπως νωρίς νωρίς στολίζετε το δέντρο! Εγώ δεν είμαι του νωρίς νωρίς. Καλά τώρα που δεν στολίζω καν λόγω του Westley, αλλά και πριν, αν δεν πήγαινε 15 του μήνα ούτε σκεφτόμουν γιρλάντες και φωτάκια. Τέλοσπάντων, στο θέμα μας.

Τις προάλλες έφτιαχνα και εγώ τα μελομακάρονά μου, τα οποία θα τα ανεβάσω στην αγγλική πλευρά του μπλογκ (δεν χρειάζεστε άλλη μια συνταγή για μελομακάρονα ε;). Εκεί που σιρόπιαζα, είδα ότι θα μου περίσσευε σιρόπι στην κατσαρόλα. Αμέσως άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν μου πάει η καρδιά να το ρίξω στον νεροχύτη. Τι να το κάνω; Μήπως να το έβαζα σε τσάι; Ωραία ιδέα. Αλλά πλέον το τσάι μου δεν το πίνω γλυκό… Μήπως σε κάποιο ζεστό ποτό όπως gluhwein; Ή σε ένα ζεστό ρούμι μαζί με χυμό μήλου; Και αυτά παίζουν. Και έτσι όπως τα έφερνα από ‘δω τα έφερνα από ‘κει στο μυαλό μου, μου πέρασε η σκέψη ενός κοκτέιλ. Και επειδή γενικά το όνομα «μαρτίνι» το κοτσάρουν πια σε αρκετά κοκτέιλς με περίεργες γεύσεις (μήλο, ρόδι, σοκολάτα κλπ), είπα να δω αν μπορώ να σκαρφιστώ ένα μαρτίνι που να έχει σχέση με το μελομακάρονο. Και βγήκε αυτό. Είναι πολύ απλό, δεν είναι το κοκτέιλ που θα έφτιαχνε ένας σούπερ ντούπερ mixologist, αλλά κατά συνέπεια δεν έχει και περίεργα αλκοολούχα συστατικά που δεν υπάρχουν εύκολα στο σπίτι. Βότκα, χυμός πορτοκάλι (λίγο ξινούτσικος), και σιρόπι μελομακάρονου! Ρε σεις ξέρετε τι ωραίο που είναι; Δεν το πίστευα ούτε εγώ. Βέβαια, να επισημάνω κάτι. Το σιρόπι πρέπει να το έχουμε χρησιμοποιήσει για να βουτήξουμε τα μελομακάρονα. Δεν ξέρω πως τα σιροπιάζετε εσείς, εγώ πάντως ακολούθησα τη μέθοδο που περιγράφει ο Δρίσκας, και τα έκανα μπανάκι στην κατσαρόλα. Σιροπιάστηκαν τέλεια, και το σιρόπι πήρε πολλή γεύση και έμειναν και λίγα κομματάκια μέσα. Όνειρο. Δεν θα είναι το ίδιο με ένα σκέτο σιρόπι μελιού.

Μήπως πρέπει να ξαναφτιάξετε μελομακάρονα;

Υλικά

60 ml (4 κ.σ.) βότκα, παγωμένη

60 ml (4 κ.σ.) χυμός πορτοκάλι λίγο ξινός, φρεσκοστιμμένος, κρύος

30 ml (2 κ.σ.) σιρόπι από το σιρόπιασμα μελομακάρονων (δείτε το κείμενο), σε θερμοκρασία δωματίου

1 πρέζα κανέλλα

Βήμα 1

Ρίχνουμε τη βότκα, τον χυμό και το σιρόπι σε ένα καθαρό, μεγαλούτσικο βάζο μαρμελάδας μαζί με λίγο πάγο. Κλείνουμε το καπάκι, ανακινούμε ζωηρά και μεταφέρουμε σε ποτήρι του μαρτίνι (χωρίς τον πάγο). Πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Σημ. Αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε καλεσμένους μπορούμε να κάνουμε το εξής. Σε ένα μικρό πιατάκι βάζουμε λίγο μέλι. Σε ένα άλλο βάζουμε ένα μελομακάρονο τριμμένο. Βουτάμε το χείλος του ποτηριού ανάποδα στο μέλι και μετά στα ψίχουλα του μελομακάρονου ώστε να κολλήσουν. Ρίχνουμε μετά το κοκτέιλ στο ποτήρι και σερβίρουμε. Έτσι μπορεί μεν να έχουμε ένα μπέρδεμα μαρτίνι-μαργαρίτα, αλλά ποιον θα ενοχλήσει; Εμένα όχι. (Η ιδέα μου ήρθε μετά τη φωτογράφιση, δυστυχώς.)

4 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    22/12/2015

    Τί ωραία ιδέα Ελένη! Φοβερό ποτάκι!
    Πάντως κι εγώ πριν 2-3 μέρες έφτιαξα κουραμπιέδες και μελομακάρονα κι αυτό γιατί θα μείνουμε Ολλανδία φέτος τις γιορτές κι αν δεν φτιάξω εγώ δεν πρόκειται να φάμε. Και μου λείπουν πολύ οι γεύσεις αυτές. Όσο για δέντρο, κι εγώ της τελευταίας στιγμής είμαι. Το χαίρομαι πιο πολύ έτσι. Καλές γιορτές να έχεις!!

    • Απάντηση
      22/12/2015

      Ευχαριστώ Μάγδα! Νομίζω πως αν ζούσα στο εξωτερικό τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα ήταν από αυτά που θα μου έλειπαν περισσότερο. Αχ, Χριστούγεννα στην Ολλανδία ε; Ξέρω πως είναι αλλιώς όταν ζεις εκεί, αλλά δε με χάλαγε καθόλου να πεταγόμουν ένα ταξιδάκι. Καλές γιορτές και σε σενα, να περάσετε τέλεια!

  • Απάντηση
    Αντωνης
    23/12/2015

    Ακουγεται απιστευτο, αξιζει μια δοκιμη. Σε μεγαλυτερη ποσοτητα βεβαια γιατι θα κατεβαινει αβέρτα

    • Απάντηση
      23/12/2015

      Χαχα ακριβώς όπως το λες! Κατεβαίνει πολύυυ εύκολα. Ευχαριστώ για το σχόλιο, καλές γιορτές!