22.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

19.08.2014

15 αξιολ., M.O. : 5,00
3.5lt

Κάτι μεταξύ σαλάτας και σάλτσας, η καπονάτα είναι ένα μαγειρευτό πιάτο με κύριο συστατικό τις μελιτζάνες. Κάποιες εκδοχές είναι γλυκόξινες, όπως η δική μου, η οποία μάλιστα θυμίζει και χοντροκομμένο τσάτνεϊ.

Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες εκεί έξω για την καπονάτα, οπότε δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για την ιταλική καταγωγή της. Άλλωστε η εκδοχή αυτή δεν είναι παραδοσιακή, είναι δική μου, και μάλιστα προσαρμοσμένη για το slow cooker. Σε γενικές γραμμές είναι ένα πιάτο μαγειρευτό με μελιτζάνες, κάποια άλλα λαχανικά ίσως, μυρωδικά, μπαχαρικά και μια δόση από κάτι γλυκό και κάτι ξινό. Το αποτέλεσμα είναι μια σάλτσα με μεγάλα κομμάτια μελιτζάνας, την οποία (ανάλογα την εκδοχή) τη λες και σαλάτα. Στην δική μου εκδοχή δεν έχω βάλει άλλα λαχανικά, και επειδή ήθελα έντονη γεύση έχω προσθέσει αρκετά μπαχαρικά. Όλα έδεσαν μεταξύ τους πολύ καλά, και η καπονάτα μου βγήκε υπέροχη.

Ναι, αλλά πως την τρώμε με ρωτάτε. Οι τρόποι για να απολαύσουμε την καπονάτα είναι πολλοί κατά τη γνώμη μου. Ο πιο απλός και γρήγορος είναι να την απλώσουμε πάνω σε φέτες από ψημένο ψωμάκι ή σε φρυγανιές, σαν μπρουσκέτες. Στη φωτογραφία την έχω φορτώσει πάνω σε μίνι φρυγανίτσες μαζί με λίγο κατίκι που ταιριάζει πολύ. Γενικά ταιριάζει υπέροχα με λευκά τυριά όπως κατίκι, ανθότυρο και φέτα. Είναι λοιπόν πολύ καλό και σαν γέμιση για σάντουιτς. Η Mrs D. που εκτέλεσε χρέη δοκιμάστριας είπε ότι της άρεσε πάρα πολύ με φέτες καπνιστής γαλοπούλας. Τέλος, θα δοκίμαζα την καπονάτα οπωσδήποτε σαν σάλτσα για ζεστή ή κρύα μακαρονοσαλάτα, αλλά και σαν topping πίτσας με φρέσκια μοτσαρέλα. Εσείς έχετε καμιά άλλη ιδέα για την καπονάτα;

Υλικά

4 μελιτζάνες (500γρ) (εμένα ήταν η μακριές), κομμένες σε κυβάκια

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνες

2 κ.σ. κουκουναρόσπορο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1/2 κ.γ. κύμινο

1/4 κ.γ. χαρίσα

1/4 κ.γ. κανέλα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μια πάστα από κόκκινες καυτερές πιπεριές η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στην κουζίνα της Βόρειας Αφρικής. Την βρίσκετε στα μεγάλα σουπερμάρκετ με έθνικ προϊόντα.

Βήμα 1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο δοχείο του slow cooker. Ανάβουμε τη συσκευή στο low.

Βήμα 2

Στις 2 ½ ώρες ανακατεύουμε λίγο. Αφήνουμε άλλες 5- 5 ½ ώρες (σύνολο 7 ½ - 8 ώρες) και ελέγχουμε. Θέλουμε τις μελιτζάνες να έχουν μαλακώσει πολύ (εμένα ήταν οκ στις 7 ώρες 45 λεπτά). Αν έχουμε πολλά ζουμιά γυρνάμε τον διακόπτη στο high και αφήνουμε μισή ώρα (ή όσο χρειαστεί) με το καπάκι μισάνοιχτο (εγώ βάζω το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας ανάμεσα στο δοχείο και το καπάκι). Φυλάμε την καπονάτα στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Όσο κάθεται τόσο δυναμώνει η γεύση της.

15 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Καπονάτα χωρίς slow cooker
Caponata του Νονού από το Pandespani
Καπονάτα - Οι Γεύσεις του Καλοκαιριού από το Tastefull

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    sofia
    12/08/2016

    Τέλειο, καταπληκτική ιδέα για μεσημέρι καλοκαιριού! Έγλειψα τα δάχτυλα μου!