Μια Συνταγή, Δύο Γλυκά – Μπισκότα Σοκολάτας Ή Μπράουνις, με Ελαιόλαδο και Ταχίνι
Με μια συνταγή φτιάχνουμε είτε υπέροχα μπισκότα, είτε λαχταριστά μπράουνις, με σοκολάτα, ελαιόλαδο και ταχίνι. Εύκολα και απλά, με ένα μπολ και χωρίς μίξερ.
Αυτή τη συνταγή τη δοκίμασα τέσσερις φορές. Μια σε μορφή μπράουνις, μια σε μορφή μπισκότων (λεπτών, μέτριων, και σε σχήμα μπουκιάς), άλλη μια σε μορφή μπισκότων (λεπτών και μπουκιάς) και ξανά μια σε μορφή μπράουνις. Ήθελα να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα, είναι μεγάλη ευθύνη να μοιράζεσαι συνταγές με τον κόσμο! Χαχαχα οκ, ναι ήθελα να είμαι σίγουρη αλλά δεν με χάλασε που είχα γεμάτο το μπισκοτόκουτό μου για πολλές πολλές μέρες! Ήμασταν και εν μέσω καραντίνας… (Όχι ότι το μπισκοτόκουτό μου είναι άδειο τις υπόλοιπες μέρες… λέμε τώρα).
Λοιπόν, για να μην πολυλογώ. Αυτή η συνταγή είναι φλέξι. Κάνει και για το ένα, κάνει και για το άλλο. Με μια μικρή προσθήκη νερού το μείγμα για μπισκότα γίνεται μείγμα για μπράουνις. Οπότε ό,τι και να τραβάει η όρεξή σας, σας καλύπτει. Από γεύση είναι τέρμα σοκολάτα οπότε κι εκεί είμαστε μέσα.
Κάτι σημαντικό. Και στις δυο μορφές της συνταγής, όσο περισσότερο ψήνεται, τόσο πιο τραγανό γίνεται το αποτέλεσμα. Τα μπισκότα μπορούν να βγουν προς το μαλακό, ή μπορούν να βγουν προς το κρατσανιστό. Μην το παρακάνετε με τη μαλακή εκδοχή όμως, να μην έχουν γεύση αλεύρι ε; Προσωπικά τα έκανα και λεπτά – όπου πλατσούκωσα τη ζύμη πριν το ψήσιμο, μέτριου πάχους – όπου απλά πάτησα λίγο τη μπαλίτσα ζύμης με τον αντίχειρα, και σε σχήμα μπουκιάς – όπου άφησα τη ζύμη σε μπαλίτσα και έκατσε λίγο μόνη της στον φούρνο. Στην αναμέτρηση βγήκε πρώτη η μπουκιά (πιο τραγανή έξω και πιο μαστιχωτή στο κέντρο), δεύτερο το λεπτό μπισκότο και τρίτο το μέτριο. Όλα φαγώθηκαν φυσικά, μην τρελαθούμε, απλά είπα να μοιραστώ τα αποτελέσματα του πειράματος για να αποφασίσετε κι εσείς τι προτιμάτε. Στην εκτέλεση και τις σημειώσεις θα δείτε λεπτομέρειες για τα δυο καλύτερα.
Για τα μπράουνις τι να πω. Βαθιά σοκολατένια και σχεδόν υγρά στο κέντρο, αν και πάλι, όποιος τα θέλει πιο στεγνά μπορεί απλά να τα αφήσει λίγο παραπάνω να ψηθούν.
Την πρώτη φορά που έκανα τη συνταγή (ως μπράουνις) περίμενα να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια πριν τα βγάλω. Βρε με τίποτα όμως; Το αποτέλεσμα ήταν να παραψηθούν. Αχμ, πάλι φαγώθηκαν και μάλιστα ευχάριστα, απλά τα κομμάτια ήταν σαν μεγάλα χοντρά μπισκότα! Κατάλαβα τότε πως με αυτή τη συνταγή δεν θα δω με το μάτι αν ψήθηκε, θα πρέπει να κάνω δοκιμές για να βρω ακριβώς τους χρόνους. Θα μου πείτε, ρε συ Ελένη οι φούρνοι μας δεν είναι όλοι ίδιοι, πως θα ξέρουμε αν ισχύουν οι χρόνοι σου για μας; Σωστά. Δεν το ξέρουμε σίγουρα. Το καλό όμως είναι πως η συνταγή παραμένει εξίσου νόστιμη, οπότε για αρχή κρατήστε τους χρόνους που αναφέρω και την επόμενη φορά, αν θέλετε, αλλάξτε τους κατά 2-3 λεπτά. Και αυτό το λέω διότι πιστεύω ειλικρινά πως θα θέλετε να τα κάνετε και δεύτερη φορά.
Τα υλικά μας είναι απλά και υπάρχουν σε όλα τα σουπερμάρκετ (εντάξει μη μου πείτε για τον λιναρόσπορο, δεν μπορεί να μην τον έφερε και το δικό σας κατάστημα, εδώ τον έχουν τα σούπερ της δικής μου περιοχής που είναι σχεδόν χωριό!). Αν κάνετε μπράουνις πάρτε και λίγο παγωτό που τους πάει. Και λίγες φράουλες. Ονειρεμένος συνδυασμός.
Πάμε να δούμε λοιπόν πως φτιάχνουμε τα μπισκοτομπράουνις μας; Όταν τα φτιάξετε (δεν λέω αν) βγάλτε φωτο και κάντε με tag στο Instagram να τα δω! (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner)
Κανένα Σχόλιο