Μείγμα για Στιγμιαίο, Υγιεινό Πρωινό Βρώμης (Κουάκερ)
Μείγμα βρώμης με λιναρόσπορο και καρύδα για ζεστό, νόστιμο, κρεμώδες και υγιεινό πρωινό στη στιγμή. Απλά προσθέτουμε νερό, ζεσταίνουμε, συμπληρώνουμε τα αγαπημένα μας toppings και έτοιμο!
Με τη βρώμη τα έχω πολύ καλά, το ξέρετε. Μου αρέσει πολύ. Ειδικά για πρωινό. Πριν λίγο καιρό στην Αγγλία, εκεί που είχα πάει σε ένα σουπερμάρκετ και χάζευα (ναι το κάνω συχνά αυτό εκεί) έπεσα πάνω σε κάτι φακελάκια με βρώμη στιγμής. Την είχα ακουστά (την έχω αναφέρει κι εδώ) αλλά δεν την είχα δοκιμάσει. Τα φακελάκια που έβλεπα στο ράφι είχαν γεύση golden syrup (αχ) οπότε ήταν μάταιο να προσπαθήσω να αντισταθώ. Τα έριξα στο καλάθι, ακόμα κι αν θεωρώ πως υπάρχουν καλύτερες επιλογές για καθημερινό πρωινό. Αυτά τα είδα σαν «ειδική περίπτωση»!
Τα έφερα λοιπόν μαζί μου και μόλις έφαγα το πρώτο ενθουσιάστηκα. Η γεύση ήταν φυσικά εκπληκτική αφού ήταν golden syrup, αλλά οκ, αυτό ήταν χάρη στα τεχνητά αρώματα. Πιο πολύ με ενθουσίασε η ευκολία του. Ανοίγεις φακελάκι, βάζεις περιεχόμενο σε μπολ, ρίχνεις γάλα, ζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων και έτοιμο ένα νοστιμότατο και χορταστικό πρωινό.
Άρχισα να αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο θα ήταν να έφτιαχνα κάτι αντίστοιχο στην σπιτική του μορφή. Κοίταζα τα κομματάκια βρώμης που έπεφταν από το φακελάκι και δεν μου φαίνονταν και τόσο διαφορετικά από την κομμένη βρώμη που έχουμε στα σουπερμάρκετ εδώ. Θεωρητικά η βρώμη στιγμής είναι πιο κοντά σε υφή σκόνης, αλλά το συγκεκριμένο προϊόν ήταν διαφορετικό. Και μου έβαλε στο μυαλό την ιδέα για τη συνταγή αυτή.
Ένα μείγμα με το οποίο θα έχουμε έτοιμο ένα γευστικό πρωινό, σε χρόνο πραγματικά αμελητέο. Και μάλιστα είπα να το πάω ένα βήμα παραπέρα, και αντί να πρέπει να προσθέσουμε γάλα, να μπορούμε απλά με νερό να έχουμε εξίσου καλό αποτέλεσμα. Η λογική μου ήταν ότι δεν είμαστε όλοι στο σπίτι την ώρα του πρωινού. Θυμόμουν τον καιρό που δούλευα σε γραφείο και έτρωγα εκεί πρωινό. Πότε είχα γάλα, πότε όχι. Οπότε σκέφτηκα να δημιουργήσω κάτι που θα μας επιτρέπει να έχουμε ένα ωραίο, κρεμώδες πρωινό βρώμης σε λίγα λεπτά, είτε είμαστε στην κουζίνα μας είτε στο γραφείο – είτε έχουμε γάλα είτε όχι.
Και να το. Βρώμη με λιναρόσπορο και καρύδα, σε κατάλληλες αναλογίες, με λίιιιγη ζάχαρη και το μυστικό μου συστατικό. Γάλα σε σκόνη. Το αποξηραμένο γάλα σε σκόνη, ή μάλλον σε νιφάδες, δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν. Και σίγουρα δεν θα αντικαταστήσει το κανονικό γάλα στην καθημερινότητά μου. Αλλά εδώ είναι πολύ καλή λύση. Αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά, δεν χρειάζεται ψυγείο και όταν ζεσταίνουμε το μείγμα του δίνει νοστιμιά και κρεμώδη, γαλακτερή υφή. (Προσοχή, δεν μιλάω για το υποκατάστατο γάλακτος για τον καφέ!) Φυσικά μπορούμε αν θέλουμε να το παραλείψουμε και όταν θέλουμε να φάμε, να ζεστάνουμε το μείγμα με φρέσκο γάλα αντί για νερό.
Φτιάχνουμε το μείγμα, το φυλάμε σε βάζο, και το χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε ένα πρωινό υγιεινό, νόστιμο αλλά και γρήγορο.
Όσο για τα toppings, οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες. Μερικές ιδέες για να ξεκινήσουμε:
Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα (μπανάνα, φράουλα, ροδάκινο, ακτινίδιο, μήλο κλπ) και ξύσμα πορτοκαλιού
Ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σταφίδες, κράνμπερις κλπ)
Βούτυρα από ξηρούς καρπούς (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κλπ) ή ταχίνι
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα φιλέ, σπασμένα καρύδια κλπ)
Σπόροι σουσαμιού, chia, ηλιόσπορος κλπ
Ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Μέλι, golden syrup, σιρόπι σφενδάμου, αγαύης κλπ
Κανένα Σχόλιο