Μοσχαρίσιο Λουκάνικο Γιουβέτσι με Χυλοπίτες
Οι χυλοπίτες για μένα είναι κάτι σαν ελληνικό κόμφορτ φουντ. Όταν ακούω το υποκοριστικό «φαγάκι», αυτές μου έρχονται στο μυαλό.
Τυχαίνει αυτή τη στιγμή να έχω ανάγκη λίγο comfort, αλλά δυστυχώς η μερίδα που φιγουράρει στη φωτογραφία (που ήταν και η τελευταία) καταναλώθηκε τη στιγμή που άφησα κάτω τη μηχανή. Θα το ρίξω στη σοκολάτα…
Τρώμε αρκετά συχνά χυλοπίτες (και σοκολάτα, αλλά τελοσπάντων δεν είναι το θέμα μας) και είμαι τυχερή γιατί συνήθως τις προμηθεύομαι από την κυρία Κ. που μου τις στέλνει από τη Μάνη. Εδώ και πολύ καιρό έχω μόνιμα ένα δυο πακέτα, τα οποία έχω αρχίσει να φυλάω στην κατάψυξη γιατί είναι ευαίσθητες οι αγνές χυλοπίτες και μπορεί να χαλάσουν σχετικά γρήγορα. Τις φτιάχνω σε κοκκινιστό είτε με κοτόπουλο, είτε με λουκάνικο μοσχαρίσιο ή γαλοπούλας. Το λουκάνικο προσφέρεται για ένα γρήγορο γιουβέτσι, πολύ πολύ νόστιμο, και μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όποιον τύπο χωριάτικου λουκάνικου θέλει.
Για τέτοια πιάτα με έχει βολέψει πολύ μια γάστρα που μου πήραν δώρο οι αγαπημένοι πρώην συνάδελφοι όταν έφυγα από το γραφείο που δούλευα μέχρι τον Ιανουάριο. Είναι από αυτές που κάνουν και για την εστία της κουζίνας, οπότε δεν χρειάζεται να λερώσω και πολλά σκεύη. Σοτάρουμε τα υλικά, προσθέτουμε το υγρό και τσουπ, σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο. One pot meal που λένε οι Αμερικάνοι.
Σημαντικό στη διαδικασία είναι να σοτάρουμε και τις χυλοπίτες πριν προσθέσουμε τη ντομάτα και το νερό, γιατί απ’ ό,τι έχω καταλάβει αποφεύγουμε έτσι το να κολλήσουν και να γίνουν νιανιά (σόρρυ, μπορεί να μην είναι κανονική λέξη αυτή αλλά ξέρετε τι εννοώ). Κάτι άλλο που κάνει μεγάλη διαφορά, είναι να ξεφλουδίσουμε αν/όσο γίνεται τα λουκάνικα πριν τα κόψουμε φέτες. Ανάλογα τον τύπο τους αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά αξίζει να ασχοληθούμε λίγο αν υπάρχει χρόνος. Τα κομματάκια γίνονται πολύ πιο μαλακά.
Τέλος, είμαι σίγουρη πως το φαγητό αυτό γίνεται ωραιότατο και στη κατσαρόλα. Εμένα μου αρέσει περισσότερο το αποτέλεσμα της γάστρας. Ίσως έχει να κάνει με το ότι δεν ενοχλώ τις χυλοπίτες όσο ψήνονται, ενώ στη κατσαρόλα όλο και ανακατεύω λίγο με τη κουτάλα και αυτές διαλύονται.
Πείνασα. Πάω να ψάξω για τη σοκολάτα που λέγαμε.
Φτιάχνω δικές μου χυλοπίτες έτσι δοκιμάζω κάθε πρόταση!!
Πω πω οι σπιτικές πρέπει να είναι απίστευτες! Ελπίζω να σου αρέσουν με το λουκάνικο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
πω πω λαχταριστό-λαχταριστό το φαγάκι!
(και το πιάτο εκπληκτικό επίσης!!!)
Ευχαριστώ πολύ!! Και μένα είναι από τα αγαπημένα μου, και το φαί και το πιάτο 😉
Τι ωραία φωτογράφιση!
Πόσο λαχταριστό φαίνεται πραγματικά το πιάτο!
Το λουκάνικο δίνει νομίζω έναν πιο σπιρτόζικο αέρα στο γιουβέτσι.
Έξυπνο που σοτάρεις λίγο τις χυλοπίτες πριν μπουν στη γάστρα, θα το εφαρμόσω αυτό το τιπ!
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Το λουκάνικο δίνει απίστευτη νοστιμιά, δεν χρειάζεται καν πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά. Είμαι περίεργη αν θα δεις κι εσύ διαφορά με το σοτάρισμα των χυλοπιτών, let me know 🙂
Yπέροχο και ελληνικό το γιουβετσάκι με λουκάνικο!! Το σοτάρισμα το κάνω και εγώ όχι μόνο στα ζυμαρικά αλλά και στο ρύζι πριν ρίξω το νεράκι και δεν γίνεται ”νιανια ” νομίζω ότι είναι ο πιο ακριβής χαρακτηρισμός! Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Χι χι, όντως… μπορεί να μην είναι στο λεξικό αλλά όλοι το καταλαβαίνουμε! Το κόλπο με το ρύζι το κάνει και η μαμά μου. Καλή εβδομάδα!
Πολύτιμες μαμάδες..”.ΘΗΣΑΥΡΟΣ ” η αγάπη με όλη της τη σημασία ….
Την άλλη εβδομάδα φτιάχνω το γιουβετσάκι…. και με λουκάνικο δεν το έχω κάνει ποτέ.Καλημέρα Ελένη!
Όπως τα λες! Σε περιμένω την άλλη εβδομάδα να μου πεις εντυπώσεις!
Φοβερό φαγάκι, που προσωπικά δεν θα με άφηνε αδιάφορη σε καμία περίπτωση! Σίγουρα το λουκάνικο βγάζει υπέροχα αρώματα κατά το ψήσιμο και οι χυλοπίτες από δικό σου άνθρωπο κάνουν τη διαφορά! Την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις, αιτούμαι ταπεράκι! 🙂
Χι χι, ευχαριστώ πολύ! Πολλα συγχαρητήρια για την ωραία σαλάτα σου στο διαγωνισμό των Friday’s! Την είδα από κοντά και τη λιγουρεύτηκα!
Το έφτιαξα το γιουβετσάκι έγινε πολύ νόστιμο με τη διαφορά ότι το μαγείρεψα με κριθαράκι…φοβήθηκα τις χυλοπίτες του εμπορίου μη δεν μου πετύχουν και ξέρεις εγώ έκανα και διπλή δόση να τους χορτάσω…όλα τα άλλα όμως τα τήρησα κατά γράμμα και έγινε πολύ ωραίο με μια γλυκιά γεύση που έδενε πολύ με την πικάντικη γεύση του λουκάνικου….μόλις έβγαλα τη γάστρα δεν κρατήθηκα από την μυρωδιά και άρχισα τις κουταλιές…κατακάηκα…..Ακόμα ένα ωραίο φαγάκι!Καλημέρα και πάλι ευχαριστούμε!!
Καλημέρα! Χαίρομαι πάρα πολύ που πέτυχε. Τόλμησέ το και με χυλοπίτες, αν τις ελέγξεις από νωρίς θα είναι μια χαρά! Αλλά και το κριθαράκι είναι σούπερ, και εγώ συχνά το κάνω έτσι. Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Οκ ξεκινάμε από τα απλά! Τι όμορφη παρουσίαση είναι αυτή?Όμορφο πιάτο, χρώμα και σχέδιο! Τώρα πάμε στη γεύση χαχαχα ένα πιάτο πολύ νόστιμο και αν έχεις και τις δικές σου χυλοπίτες τι να σου πω…σκέφτομαι να το κάνω σίγουρα…
Σε ευχαριστούμε Ελένη!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Λίλια. Το λουκάνικο δίνει κάτι το διαφορετικό σε ένα παραδοσιακό μας πιάτο. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να ακούσω τις εντυπώσεις σου!
Πολύ ωραία ιδέα, μια ωραία δοκιμή θα ήταν με χυλοπίτες ολικής άλεσης, τις οποίες είδα να κυκλοφορούν στα sumermarkets!! Ωραία προσπάθεια όλο το blog σου
Μαρία σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Δεν έχω δει ποτέ χυλοπίτες ολικής, πολύ ενδιαφέρουσες ακούγονται! Θα τις ψάξω!
Ωχ Παναγίτσα μου πάλι τι βλέπουν τα ματάκια μου. Θέλω ένα πιάτο αλλιώς δεν θα ησυχάσω χαχαχα
Φτιάξ’το σήμερα, είναι τέλεια μεσοβδόμαδη επιλογή γιατί είναι εύκολο στην προετοιμασία και σχετικά γρήγορο! Ευχαριστώ για το σχόλιο!