Μους Αλατισμένης Σοκολάτας με Ελαιόλαδο
Μια απαλή, βελούδινη μους σοκολάτας με πέντε μόνο υλικά και πανεύκολη προετοιμασία. Την βαθιά σοκολατένια γεύση της συμπληρώνουν υπέροχα οι φρουτώδεις νότες του ελαιόλαδου και η αλμύρα του αλατιού.
Η μους αυτή πρέπει να είναι από τις πιο εύκολες που μπορεί να φτιάξει κανείς. Έχει πέντε μόνο υλικά και το μόνο που απαιτεί λίγη προσοχή είναι το λιώσιμο της σοκολάτας. Ένα ανακάτεμα και το μείγμα είναι έτοιμο να μπει στο ψυγείο να δέσει.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Μπορεί να αναρωτιέστε τι δουλειά έχει το ελαιόλαδο σε μια μους σοκολάτας. Κι όμως, τα δυο αυτά υλικά ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους. Είναι από αυτούς τους αναπάντεχα νόστιμους συνδυασμούς όπως είναι για παράδειγμα η σοκολάτα με το αλάτι ή η σοκολάτα με το τσίλι. Το ελαιόλαδο στα γλυκά με σοκολάτα δίνει μια ξεχωριστή φρουτένια νότα και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη γεύση της.
Εδώ βέβαια πρέπει να προσέξουμε τι ελαιόλαδο θα χρησιμοποιήσουμε αφού η γεύση του παίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε κάτι καλής ποιότητας με φρουτώδεις τόνους που θα λειτουργήσει και εύγευστα αλλά και διακριτικά. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποίησα εγώ είναι το Βιολογικό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο της Ol-eve το οποίο με έχει ενθουσιάσει γενικότερα με την απαλή νοστιμιά του (περισσότερα εδώ ή επικοινωνήστε με την εταιρία για φυσικά καταστήματα πώλησης).
Κάπου εδώ θα ανοίξω μια μικρή παρένθεση διότι θέλω να μοιραστώ κάτι που μου έχει κάνει φοβερή εντύπωση. Γνωρίζετε για τον νέο ελαιώνα στο Σίγρι της Λέσβου; Όταν λέω “νέο” εννοώ οτι στην περιοχή αυτή δεν υπήρχε τίποτα, ήταν πρακτικά ερημοποιημένη γη. Το χωριό όλο και άδειαζε από κατοίκους, και φυσικά προοπτικές για ανάπτυξη δεν υπήρχαν. Μέχρι που ο ιδρυτής της εταιρίας πίσω από το brand Ol-eve αποφάσισε να κάνει κάτι για τον τόπο του. Τώρα το Σίγρι μπορεί να είναι υπερήφανο για τον υπέροχο ελαιώνα των 40.000 ριζών και το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο του.
Το σημαντικότερο για μένα είναι οτι το project αυτό αναπτύχθηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Το λίπασμα προέρχεται από φύκια που βγαίνουν στην κοντινή ακτή, οργανική κοπριά από πτηνοτροφία και βουστάσια του νησιού αλλά και από το προϊόν του κλαδέματος (φύλλα και κλαδιά). Οι ελιές προστατεύουν το χώμα με τις ρίζες τους και το κάνουν πιο γόνιμο με την σκιά τους και την προστασία που προσφέρουν από τον αέρα. Τα 2 χιλιάδες στρέμματα πλέον σφύζουν από κάθε λογής ζωή, και τα 40 χιλιάδες ελαιόδεντρα σβήνουν το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα που αφήνουν εως 2 χιλιάδες άνθρωποι! Ένα πραγματικά αξιόλογο έργο που πρέπει να γνωρίσουμε όλοι. Δείτε περισσότερα εδώ και στο άρθρο στις σημειώσεις.
Το ελαιόλαδο λοιπόν έχει την τιμητική του σήμερα, και σίγουρα πρωταγωνιστεί στη συνταγή μας παρέα με την μαύρη σοκολάτα. Ελπίζω να δοκιμάσετε τον συνδυασμό γιατί αξίζει. Είναι μια μους πανεύκολη, γρήγορη (αν εξαιρέσουμε τον χρόνο που θέλει να πήξει φυσικά), νηστίσιμη και πολύ εύκολα προσαρμόσιμη σε vegan. Και όλα αυτά με πέντε μόνο υλικά. Περιμένω τις εντυπώσεις σας!
Κανένα Σχόλιο