21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.04.2015

4 αξιολ., M.O. : 5,00
30
12

Αλμυρά μάφινς με καλαμποκάλευρο, τυρί και ντοματίνια. Η ελαφρώς πικάντικη γεύση τους τα κάνει να ξεχωρίζουν, μετατρέποντάς τα σε ιδανικό σνακ ή συνοδευτικό.

Θυμάστε την πρόσφατη συνταγή μου για σούπα με ψητά ντοματίνια και τορτελίνια; Πριν καταλήξω σε αυτή σκέφτηκα διάφορα άλλα πιάτα που θα μπορούσα να δοκιμάσω με τα νόστιμα ντοματίνια της Lucia. Μια ιδέα που είχα ήταν να κάνω ένα ανάποδο κέικ (κάτι σαν αυτό το κέικ με βανίλιες, αλλά στο αλμυρό του). Τελικά ψάχνοντας στη μπλογκόσφαιρα είδα πως υπήρχαν αρκετές τάρτες με ντοματίνια, που έμοιαζαν αρκετά με αυτό που είχα στο μυαλό μου. Άλλαξα λοιπόν πορεία και κατέληξα σε μάφινς με καλαμποκάλευρο. Ανάποδα ή όχι, είναι πολύ όμορφα αλλά και πολύ νόστιμα. Πρόσθεσα κάποια μπαχαρικά για λίγη σπιρτάδα και σε κάποια έβαλα και μια ροδέλα κρεμμύδι. Να ξέρετε πως δεν είναι σε καμία περίπτωση καυτερά˙ αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του τσίλι.

Για ντοματίνια προτείνω αυτά της Lucia, είτε τα σνακ στο κυπελλάκι (βελανίδια), είτε τα στρογγυλά στο τσαμπάκι. Εγώ χρησιμοποίησα συνδυασμό των δυο, και με βόλεψε η διαφορά στη διάμετρό τους ώστε να χωρέσουν καλύτερα στις θήκες της φόρμας.

Τα μάφινς καλαμποκιού με ντοματίνια και τυρί είναι ιδανικά για ένα γρήγορο αλμυρό σνακ, και θα ταίριαζαν πολύ με τα βραστά αυγά που σίγουρα θα έχετε σύντομα στην κουζίνα σας. Αλλιώς, μπορούν άνετα να πάρουν τη θέση του ψωμιού στο τραπέζι σας, ειδικά αν έχετε μαγειρέψει κάποια νοστιμιά με πολλή σάλτσα που χρειάζεται «σκούπισμα»!

Υλικά

24-30 περίπου ντοματίνια, κομμένα στα δυο

λίγες φέτες κρεμμυδιού, στρογγυλές (προαιρετικά)

120 γρ καλαμποκάλευρο

140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1 κούπα γάλα

4 κ.σ. λάδι

1 αυγό

100 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο, τύπου κασέρι ή άλλο με ήπια γεύση

Βήμα 1

Λαδώνουμε ελαφρά 12 αντικολλητικές θήκες για μάφινς. Τοποθετούμε τα ντοματίνια στις θήκες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Στις δικές μου φόρμες, η κάθε θήκη χώρεσε περίπου 4-5 κομμάτια. Αν θέλουμε βάζουμε και μια ροδέλα κρεμμυδιού (από μια στρογγυλή φέτα) γύρω από τα ντοματίνια.

Βήμα 2

Βάζουμε τις θήκες στον φούρνο και τον ανάβουμε στους 170C αέρα (180C αντιστάσεις) να προθερμανθεί. Από τη στιγμή που πιάσει τη θερμοκρασία, αφήνουμε άλλα 5 λεπτά αν χρειάζεται, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να μαραίνονται τα ντοματίνια.

Βήμα 3

Στο μεταξύ με ένα σύρμα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κύμινο και το τσίλι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, το λάδι και το αυγό. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στεγνό και ανακατεύουμε μέχρι σχεδόν να μην φαίνεται αλεύρι, όχι παραπάνω. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Βήμα 4

Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες, πάνω από τα ντοματίνια, προσέχοντας να μην τα μετακινήσουμε. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή (ή με λίγα στεγνά ψίχουλα) μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο ενός μάφιν.

Βήμα 5

Αφήνουμε για λίγα λεπτά τα μάφινς να κρυώσουν στις θήκες και μετά ξεφορμάρουμε με προσοχή. Το καλύτερο είναι να τα στριφογυρίσουμε λίγο λίγο μέχρι να ξεκολλήσουν τα πλαϊνά, και μετά να τα σηκώσουμε για να τα βγάλουμε.

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς.
4 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Άλλες μπλογκο-συνταγές με Lucia
Tarte Tatin με Ντοματάκια από το Il laboratorio di mm_skg
Νηστίσιμη τάρτα με ντοματίνια κ πέστο κόκκινης πιπεριάς από το The Veggie Sisters

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια