Pancakes με Αλεύρι Σπέλτ και Μελωμένες Τηγανητές Μπανάνες (χωρίς αυγά)
Εύκολα pancakes (πάνκεϊκς) χωρίς αυγά, με αλεύρι σπέλτ, γνωστό και ως ντίνκελ. Σερβίρουμε με μπανάνες τηγανισμένες σε μέλι, για ένα υπέροχο πρωινό, brunch, ή σνακ.
Έχω αργήσει δραματικά να μοιραστώ συνταγή για pancakes. Αναρωτιέμαι οκτώμισι χρόνια τι κάνω! Δεν πειράζει όμως, κάλιο αργά, σωστά; Και σήμερα η συνταγή αξίζει την αναμονή!
Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να ενσωματώνω καινούργια υλικά στις συνταγές μου. Πριν λίγους μήνες κάνοντας έρευνα για ένα άρθρο, διάβασα πως ένας απλός τρόπος να συμβάλλουμε στην εξυγίανση των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων είναι να δοκιμάζουμε καινούργια φυτικά προϊόντα, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά, αλεύρι κλπ. Αυτό γιατί είναι καλό να ενισχύουμε καλλιέργειες που δεν ανήκουν στις μεγάλες μονοποικιλιακές οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον. To σπέλτ (όλυρα ή αγριοσίταρο στα ελληνικά) που είναι γνωστό και ως ντίνκελ, είναι ένας τύπος σιταριού που υπάρχει από την αρχαιότητα, και η καλλιέργειά του είναι βιώσιμη και πιο φιλική προς το περιβάλλον από αυτή του κοινού σιταριού. Έτσι λοιπόν προσπαθώ να δοκιμάζω συνταγές με σπέλτ ή με αλεύρι ζέας που είναι παρόμοιο (έχετε δοκιμάσει αυτό το banana bread με ζέα;). Πλέον δεν είναι και δυσεύρετα αυτά τα αλεύρια αφού υπάρχουν σε πολλά καταστήματα και σουπερμάρκετ, κάνοντας πιο εύκολο τον πειραματισμό μας! Όπου μπορούμε επιλέγουμε ολικής άλεσης για περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες.
Κάπου εδώ να σημειώσω πως φυσικά δεν εννοώ οτι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε απλό αλεύρι, ρύζι, καλαμπόκι και σόγια που είναι οι βασικές μονοποικιλιακές καλλιέργειες… Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε λογικό ούτε εύκολο, ούτε θα έλυνε φυσικά και το πρόβλημα το οποίο είναι φοβερά περίπλοκο. Απλά το να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, εκτός από το να κάνει το μενού μας πιο ενδιαφέρον βοηθάει ένα τακ και σε θέματα που ίσως δεν φανταζόμασταν.
Στην σημερινή συνταγή δεν είναι μόνο το αλεύρι εναλλακτικό. Βρήκα την ευκαιρία να δοκιμάσω και ένα νέο προϊόν, την βιολογική αγαύη σε σκόνη, ένα από τα πολλά γλυκαντικά της Ol-eve. Ενώ την αγαύη την έχουμε συνηθίσει σε σιρόπι, το γεγονός οτι αυτό το προϊόν είναι σε μορφή σκόνης κάνει την χρήση της πολύ εύκολη σε όλες τις συνταγές που κανονικά έχουν κρυσταλλική ζάχαρη. Όπως τα pancakes!
Κάτι ακόμα που κάνει αυτά τα pancakes διαφορετικά από τα συνηθισμένα είναι η έλλειψη αυγών. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω οτι δεν θα σας λείψουν καθόλου. Αφού λοιπόν δεν είναι απαραίτητα για την παρασκευή νόστιμων pancakes, γιατί να τα χρησιμοποιήσουμε; Ας τα αφήσουμε για κάποια συνταγή που πραγματικά δεν γίνεται χωρίς αυγά. Έτσι μειώνουμε την κατανάλωσή τους και μαζί μειώνουμε λίγο το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας.
Τα πάνκεϊκς μπορούμε να τα σερβίρουμε με ό,τι μας αρέσει, οι επιλογές είναι αμέτρητες, αλλά θα ήθελα πραγματικά να δοκιμάσετε αυτές τις μπανάνες. Είναι πανεύκολες… βασικά τις τηγανίζουμε σε μέλι μέχρι να μαλακώσουν και αυτό ήταν! Αν πάλι προτιμάτε κάτι άλλο φυσικά μπορείτε να σερβίρετε τα pancakes με σκέτο μέλι, σιρόπι σφενδάμου, μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, σάλτσα σοκολάτας με φυστικοβούτυρο (δοκιμάστε ζεστή την επικάλυψη αυτής της συνταγής!), γιαούρτι καρύδας και πάει λέγοντας. Εγώ θα το ξαναπώ όμως, αυτές οι μπανάνες δεν υπάρχουν!
Πάμε λοιπόν να δούμε πως φτιάχνουμε τα pancakes με σπέλτ και τις μελωμένες τηγανητές μπανάνες.
Κανένα Σχόλιο