17.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

17.12.2015

7 αξιολ., M.O. : 4,57
12

Ένα εκπληκτικό πιάτο, οι πατάτες dauphinoise (ντοφινουά) είναι ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι. Σιγομαγειρεμένες σε γάλα και κρέμα, έχουν σοφιστικέ, φίνα γεύση με άρωμα δεντρολίβανου και σπιρτάδα γλυκιάς γραβιέρας.

Προσμονή. Προσδοκία. Ελπιδοφόρα αναμονή. Όπως και να την πούμε, είναι αυτή η γλυκιά αίσθηση της ανυπομονησίας, της λαχτάρας που έχουμε περιμένοντας κάτι που θέλουμε πολύ να έρθει. Και το θέλουμε να έρθει γρήγορα. Ακόμα κι αν ξέρουμε πως στην ουσία, η ίδια η αναμονή είναι αυτή που του δίνει όλη την αξία.

Τι είναι αυτό που αξίζει κανείς να περιμένει; Τι είναι αυτό που όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί, τόσο καλύτερο είναι όταν φτάσει; Μπορεί να είναι πολλά πράγματα, από το πιο περίπλοκο που σου αλλάζει τη ζωή, όπως η γέννηση ενός παιδιού, μέχρι το πιο απλό, όπως το να περιμένεις να μαγειρευτεί το αγαπημένο σου φαγητό. Ή το να κάνεις υπομονή μέχρι να ωριμάσει μια καλή γραβιέρα, ή ένα καλό κρασί.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν από μόνες τους έντονη την αίσθηση της προσμονής. Για όλους, μα πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Θυμάμαι πώς ανυπομονούσαμε με τον αδερφό μου να έρθει η μέρα που θα ανοίξουμε τα δώρα μας. Δώρα που εμφανίζονταν «ως δια μαγείας» κάτω από το δέντρο, το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου. Τις χρονιές που κάναμε γιορτές στην Αγγλία η ανυπομονησία μας τριπλασιαζόταν, αφού είχαμε να περιμένουμε ταξίδια με αεροπλάνο, επισκέψεις σε αγαπημένα οικογενειακά πρόσωπα, περισσότερα δώρα, ιδιαίτερες λιχουδιές που δεν υπήρχαν στην καθημερινότητά μας και άλλα πολλά. Οι γιορτές είχαν άλλο χρώμα, άλλη μυρωδιά, άλλη αίσθηση. Και η αναμονή μέχρι να έρθει η στιγμή που θα ανεβαίναμε στο αεροπλάνο ήταν σχεδόν αβάσταχτη!

Η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν η πιο μαγική μέρα του χρόνου. Το πρωί έπρεπε να κάνουμε υπομονή μέχρι να έρθει η ώρα που καθόμασταν όλοι μαζί, και ένας ένας με τη σειρά ανοίγαμε από ένα δώρο. Η διαδικασία ήταν σχεδόν τελετουργική, και τα παιδικά μας προσωπάκια αναψοκοκκίνιζαν από την προσμονή. Μετά το άνοιγμα των δώρων σειρά είχε η αναμονή για το Χριστουγεννιάτικο γεύμα που γινόταν πάντα μεσημέρι. Η Mrs D. από το προηγούμενο βράδυ ξεκίναγε τις ετοιμασίες. Το πρωί, εκτός από την ώρα των δώρων, πέρναγε όλο της τον χρόνο φροντίζοντας τη γαλοπούλα, τις φουρνιστές πατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη σάλτσα κράνμπερι, την πολυαγαπημένη μου λευκή σάλτσα και όλα τα υπόλοιπα καλούδια που έβγαιναν από την ζεστή και ευωδιαστή κουζίνα της. Η ερώτηση «πότε θα φάμε» γινόταν επανειλημμένα και γι’αυτό υπήρχε πάντα το μπολ με τα μανταρίνια στη μέση της τραπεζαρίας. Τα μανταρίνια για μένα είναι πια συνώνυμα με την υπομονή! Και όταν ερχόταν η στιγμή που ακούγαμε το «έτοιμο!», τρέχαμε να πάρουμε τις θέσεις μας και να σκάσουμε το «κράκερ» των Χριστουγέννων που έκρυβε για τον καθένα ένα χάρτινο καπελάκι, ένα μικρό μπιχλιμπίδι και ένα κρύο ανέκδοτο που διαβάζαμε και σκάγαμε στα γέλια. Η μαμά κουρασμένη αλλά χαρούμενη έκοβε τη γαλοπούλα και ξεκίναγε το φαγοπότι. Το γεύμα των Χριστουγέννων ήταν πάντα το καλύτερο όλης της χρονιάς. Πάντα συγκεκριμένο, πάντα παραδοσιακό, πάντα οικείο, κι έτσι πάντα το περιμέναμε – και το περιμένουμε ακόμα! – με τη μεγαλύτερη αγωνία. Μια αγωνία που αξίζει την κάθε της στιγμή.

Εγώ λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας ένα πιάτο που κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει θέση σε γιορτινό τραπέζι. Πατάτες dauphinoise (ντοφινουά). Ένα πιάτο που θέλει τον χρόνο του. Θέλει την υπομονή του. Θέλει την προσοχή και τη φροντίδα του. Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε κάθε του στάδιο. Να μη βιαστούμε. Να βάλουμε μέσα όλη την αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και γι’αυτούς που θα το απολαύσουν. Θα κάνουν υπομονή, θα το δοκιμάσουν, και να είστε σίγουροι πως θα πουν ότι αξίζει.

Υλικά

2 κιλά πατάτες (1.650γρ καθαρισμένες – 8 μέτριες προς μεγάλες)

220 ml γάλα εβαπορέ + 220 ml νερό

400 ml κρέμα γάλακτος (30% λιπαρά)

λίγο βούτυρο για το σκεύος

1 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο

50 γρ Χωριό Γραβιέρα Γλυκιά 5μηνης ωρίμανσης

Βήμα 1

Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, πάχους μεταξύ 3 και 5 χιλιοστών.

Βήμα 2

Βάζουμε το γάλα (αδιάλυτο), το νερό και την κρέμα γάλακτος σε ένα πλατύ, βαθύ σκεύος και τα ζεσταίνουμε (εγώ χρησιμοποίησα γάστρα που κάνει και για την εστία). Λίγο πριν βράσει ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν (αν κάνουμε μικρότερη ποσότητα τις αφήνουμε 10 λεπτά). Κατά τη διάρκεια ανακατεύουμε πολύ συχνά προσπαθώντας να χωρίσουμε τις φέτες που έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Οι πατάτες δεν θα σκεπάζονται από το υγρό και πρέπει να προσέχουμε να μην τις σπάσουμε.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C στον αέρα (170C αντιστάσεις) και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ (33x23cm). Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε λίγες λίγες τις πατάτες στο πυρέξ. Τις απλώνουμε προσεχτικά, μια μια στρώση, κοιτώντας να μην πέφτουν οι φέτες ακριβώς η μια πάνω στην άλλη ώστε να υπάρχουν μικρά κενά ανάμεσά τους. Όταν απλώσουμε τις μισές πατάτες, ρίχνουμε από πάνω 3-4 κουταλιές από το μείγμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 4

Όταν έχουμε μεταφέρει όλες τις πατάτες, ρίχνουμε στο μείγμα γάλακτος το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με αυτό τις πατάτες στο πυρέξ. Παίρνουμε το πυρέξ στα χέρια και το ανακινούμε πολύ απαλά ώστε να μοιραστεί κάπως το μείγμα στις πατάτες. Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά περίπου. Σβήνουμε τον φούρνο αφήνοντας μέσα το πυρέξ για 10 λεπτά. Το βγάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί ακόμα λίγο πρίν σερβίρουμε.

Σημ. Τα σημεία που θέλουν προσοχή για σίγουρη επιτυχία:
- Το κόψιμο της πατάτας. Σιγά σιγά με υπομονή, να γίνουν όσο το δυνατό λεπτότερες οι φέτες.
- Το ανακάτεμα της πατάτας στο σιγοβράσιμο. Να χωριστούν όσο γίνεται όσες έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Μια σπάτουλα θα σας βοηθήσει περισσότερο από κουτάλα.
- Το στρώσιμο της πατάτας στο πυρέξ. Μην έρχονται ακριβώς η μια φέτα πάνω στην άλλη, να έχουν κενά για να μοιραστεί καλά το υγρό στο ψήσιμο. Αν μπορείτε να τις στρώσετε κεραμιδωτά ακόμα καλύτερα. Αυτό θα πει υπομονή!

§

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα Χωρίο, θα βρείτε εδώ.

7 αξιολ., M.O. : 4,57

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    mia petra
    18/12/2015

    Μια φορά (κατά λάθος!) έφτιαξα πατάτες σε φέτες, με κιμά γαλοπούλας, μαγειρεμένο πρώτα στην κατσαρόλα (χωρίς σάλτσα ντομάτας) και από πάνω μπεσαμέλ και έγινε όνειρο! Καλό σ/κ Ελένη 🙂

    • Απάντηση
      18/12/2015

      Ακούγεται υπέροχο! Σαν μια πιο light έκδοση ενός μουσακά ίσως. Γενικά αυτά τα πιάτα φούρνου είναι όλα πολύ λαχταριστά. Καλό σ/κ και σε σένα!

  • Απάντηση
    Δεσποινα
    24/12/2015

    Υπεροχες, πρωτοτυπες συνταγες, με κατανοητες σε ολους οδηγιες.
    Σας ευχαριστω πολυ.
    Χρονια Πολλα με Υγεια και Χαρα