Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan)
Λαχανάκια Βρυξελλών και μανιτάρια σιτάκε μουλιασμένα σε λευκό κρασί, ψήνονται στον φούρνο με μπαλσάμικο, αναμειγνύονται με πέννες ολικής άλεσης, και πασπαλίζονται με καβουρδισμένο κουκουνάρι, καβουρδισμένη ψίχα ψωμιού (pangrattato) και δροσερό ρόδι. Ένα πιάτο με δυνατές γεύσεις που γεμίζουν το στόμα και ικανοποιούν τον ουρανίσκο.
Πόση γεύση χωράει σε ένα πιάτο;
Πολλή!
Έψαχνα να βρω με τι να συνδυάσω τα λαχανάκια Βρυξελλών σ’αυτό το πιάτο ζυμαρικών. Σκέφτηκα αρχικά το μπέικον, μιας και είναι δημοφιλής συνδυασμός. Είπα όμως να μην πάω σε κρεατικό μιας και πλησιάζουν γιορτές και σίγουρα το κρέας θα πρωταγωνιστήσει στα τραπέζια των περισσοτέρων. Τι θα μπορούσε όμως να αντικαταστήσει το μπέικον χωρίς να αφήσει κενό στη γεύση;
Η απάντηση είναι τα μανιτάρια σιτάκε. Αλλιώς, μανιτάρια λεντινούλα. Τα βρίσκουμε αποξηραμένα σε καλά μπαχαράδικα, τα μουλιάζουμε σε υγρό για να «ζωντανέψουν» και τα απολαμβάνουμε σε κάθε είδος φαγητού. Χαρίζουν βαθιά και γεμάτη γεύση, και καλύπτουν την οποιαδήποτε έλλειψη umami. Αν τα μουλιάσεις και σε κρασί δε… ε ακόμα καλύτερα!
Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι τυπικό Ελληνικό λαχανικό αλλά πλέον το βρίσκουμε εύκολα, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι ελαφρώς πικρά, και για αυτόν ακριβώς το λόγο ο καλύτερος τρόπος να τα μαγειρέψουμε είναι ψητά στον φούρνο, για να βγάλουν λίγη γλύκα. Είναι πολύ υγιεινά και σίγουρα πρωτότυπα, ειδικά σε συνδυασμό με ζυμαρικά. Για μένα είναι συνώνυμα των Χριστουγέννων μιας και δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι της μαμάς μου. (Μόνο που εκεί είναι βραστά και συνοδεύονται απαραίτητα από μπόλικη λευκή σάλτσα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!)
Εδώ λοιπόν έχω πάρει κάπως γιορτινά υλικά αλλά τα έχω βάλει σε ένα πιάτο που μπορεί άνετα να αποτελέσει ένα καλό μεσοβδόμαδο γεύμα. Τι πιο ωραίο από το να τρως υγιεινά και ελαφριά σε προετοιμασία για τις ατασθαλίες που έρχονται, και να απολαμβάνεις συγχρόνως έντονες γεύσεις και εορταστική ατμόσφαιρα;
Και αφού θέλουμε να κρατήσουμε το φαγητό μας ελαφρύ και υγιεινό φυσικά θα επιλέξουμε ζυμαρικό ολικής άλεσης. Για να μην συμβιβαστούμε όμως σε νοστιμιά, δεν θα είναι ένα οποιοδήποτε ζυμαρικό ολικής, θα είναι MISKO. Ελπίζω από την προηγούμενη φορά που τα είπαμε να τα δοκιμάσατε, και να ξέρετε πια πως όταν λέω ότι είναι τα πιο κοντινά σε γεύση με τα λευκά, το εννοώ. Και μάλιστα όχι μόνο σε γεύση, αλλά και σε χρώμα.
Συμπληρώνουμε το φαγητό μας με καβουρδισμένο κουκουνάρι που ταιριάζει υπέροχα, και φτιάχνουμε στα γρήγορα λίγο pangrattato. Τηγανίζουμε δηλαδή λίγο τριμμένο χθεσινό ψωμί με ελαιόλαδο και δημιουργούμε μια νοστιμότατη και κρατσανιστή γαρνιτούρα (οι Ιταλοί τη λένε “η παρμεζάνα του φτωχού”!). Εδώ της έχω βάλει και λίγο μπαλσάμικο για σπιρτάδα. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο ρόδι. Το ρόδι μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά ταιριάζει. Κυρίως όμως δίνει χρώμα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να το παραλείψετε, όπως και το pangrattato. Δίνουν ένα κάτι έξτρα, αλλά δεν είναι απαραίτητα για να απολαύσετε αυτό το πρωτότυπο και νόστιμο πιάτο!
Κανένα Σχόλιο