Πιατέλα Εσπεριδοειδών με Γιαούρτι Καρύδας και Ασερόλα
Δροσερά, ζουμερά πορτοκάλια, σαγκουίνι και γκρέιπφρουτ, με γιαούρτι καρύδας, ασερόλα, βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρους. Ένα πιάτο ιδανικό για πρωινό ή brunch!
Σήμερα μοιράζομαι ένα αγαπημένο μου πρωινό που τρώω πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες.
Καταρχήν ίσως να αναρωτιέστε τι είναι η ασερόλα (Malpighia emarginata). Ούτε εγώ την ήξερα μέχρι που μου έστειλε η εταιρία Ol-eve μια βιολογική ασερόλα ψυχρής ξήρανσης να δοκιμάσω. Η ασερόλα λοιπόν είναι ένα φρούτο που μοιάζει με το κεράσι, και προέρχεται από την Νότια και Κεντρική Αμερική. Έχει γλυκιά και λίγο ξινούτσικη γεύση, και θεωρείται υπερτροφή κυρίως λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη C. Το φρούτο φτάνει σε μας σε μορφή σκόνης, ιδανική για πασπάλισμα σε σαλάτες, φρούτα, γιαούρτι κλπ, αλλά και για να την προσθέτουμε σε χυμούς ή smoothies.
Οκ, είναι λοιπόν θρεπτική… Αλλά από γεύση; Από γεύση η ασερόλα με ενθουσίασε πραγματικά. Αυτό το γλυκόξινο στοιχείο όπως ξέρετε το αγαπάω πολύ και έτσι ήρθε κουτί στις γευστικές μου προτιμήσεις! Ο συνδυασμός της δε με τα φρούτα και το γιαούρτι καρύδας… υπέροχος. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα σε σαλάτα, αλλά σίγουρα θα μου αρέσει, το ξέρω από τώρα. Όπως μου άρεσε πολύ πάνω στο ζεστό porridge (χυλός από βρώμη) που έτρωγα για πρωινό τις μέρες που έκανε κρύο! Οι συνδυασμοί της ασερόλας είναι πάμπολλοι, και η ποσότητα που χρειάζεται για να δώσει γεύση και θρέψη είναι πολύ μικρή.
Για τα εσπεριδοειδή δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Αν με ρωτήσετε τι μου λείπει από τη Νέα Μάκρη, κυρίως η πορτοκαλιά και η λεμονιά στον κήπο μας είναι η απάντηση. Τέτοια εποχή μάζευα τα τελευταία πορτοκάλια με σκοπό να μην πάει ούτε ένα χαμένο!
Τώρα μπορεί να μην ξεχειλίζει το ψυγείο μου με πορτοκάλια από τον κήπο, αλλά βρίσκω ευκολότερα τα σαγκουίνι. Η Αθήνα έχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, όπως και να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω μια πιατέλα με διάφορα εσπεριδοειδή. Θα μου πείτε, γκρέιπφρουτ με γιαούρτι; Κι εγώ δεν ήμουν σίγουρη αλλά ταιριάζουν υπέροχα, αρκεί φυσικά να μιλάμε για γιαούρτι καρύδας.
Εδώ να πω κάτι που θέλει προσοχή. Είναι πολύ πολύ σημαντικό να βρείτε καλό γιαούρτι καρύδας. Εγώ για πολύ καιρό νόμιζα οτι δεν μου άρεσε γενικά, γιατί είχα δοκιμάσει ένα επιεικώς τραγικό. Το είχα ξεγράψει σαν υλικό και έτρωγα σόγιας, μέχρι που έτυχε σε ένα σεμινάριο να δοκιμάσω μια άλλη μάρκα. Με την πρώτη κουταλιά τρελάθηκα. Δεν πίστευα πόσο διαφορετική ήταν η γεύση και πόσο πιο νόστιμη.
Αν λοιπόν θέλετε κάτι διαφορετικό για το πρωινό σας όσο έχουμε ακόμα τα τελευταία εσπεριδοειδή της εποχής, ή αν σκέφτεστε από τώρα τι θα φτιάξετε σε μελλοντικό brunch με φίλους, προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την πιατέλα! Πασπαλίστε με ασερόλα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγο φυστικοβούτυρο ή όποιο “βούτυρο” καρπών θέλετε… και απολαύστε!
Και κάτι ακόμα. Έχω τη μεγάλη χαρά να ξεκινάω συνεργασία με την Ol-eve οπότε θα δείτε κι άλλες συνταγές με υλικά καινούργια και ενδιαφέροντα όπως η ασερόλα, αλλά και υλικά κλασικά, σταθερής αξίας! Δεν θα πω περισσότερα τώρα, θα σας κρατήσω σε αγωνία για να μείνετε συντονισμένοι!
Κανένα Σχόλιο