Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου
Ένα πλατώ υπερπαραγωγή με ποικιλία λαχταριστών γεύσεων, όλες ιδανικές για να τις απολαύσουμε ως μπρουσκέτες. Κεράσια τουρσί με μέλι, ντοματίνια μαριναρισμένα με μυρωδικά, salsa με βερίκοκο και ντομάτα, και ένα απίστευτο ντιπ με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τα πλατώ. Είμαι άνθρωπος του τσιμπολογήματος και δεν έχω καλύτερο από το να κάθομαι με μια τεράστια ποικιλία μπροστά μου και να απολαμβάνω κρασάκι, τρώγοντας λίγο από τούτο λίγο από εκείνο.
Στη φάση που είμαστε τώρα βέβαια δεν συνιστώ μεγάλες μαζώξεις, έχουμε φάει τον γάιδαρο που λένε, ας κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή να περάσει εντελώς ο κίνδυνος. Απολαμβάνουμε λοιπόν το πλατώ μας είτε με μικρή παρέα δικών μας ανθρώπων (ίσως στο μπαλκόνι για πιο σίγουρα), είτε οικογενειακά με συντροφιά μια καλή ταινία ή σειρά!
Τα βασικά στοιχεία αυτού του πλατώ μπρουσκέτας είναι τέσσερα:
-Κεράσια τουρσί με μέλι, μπούκοβο και τζίντζερ – πανεύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία
-Ντοματίνια πολύχρωμα μαριναρισμένα σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με σκόρδο και μυρωδικά
-Salsa με βερίκοκο και ντομάτα – φρέσκια και μυρωδάτη
-Ντιπ με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με μπαλσάμικο και μυρωδικά
Όλα θέλουν το ψωμάκι τους, άλλωστε μιλάμε για toppings μπρουσκέτας! Ψήνουμε λοιπόν φετούλες μπαγκέτας και βουρ.
Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιώ είναι το βιολογικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Ol-eve το οποίο έχω αγαπήσει πολύ, ειδικά όταν θέλω να το καταναλώσω ωμό. Είναι η ιδανική επιλογή για το ντιπ αλλά και για τη μαρινάδα στα ντοματίνια, αφού η γεύση του λαδιού παίζει πρωταρχικό ρόλο στα πιάτα αυτά.
Στο τουρσί και τη salsa από την άλλη επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα καινούργιο για μενα μέλι, που φτιάχνεται από έναν συνδυασμό μελιών υψηλής ποιότητας με προέλευση από την Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Λέγεται Balkan Honey και είναι και αυτό της Ol-eve. Είναι μέλι δάσους και ανθέων, με ολοζώντανο χρυσαφένιο χρώμα και λεπτή, φίνα γεύση. Ως Έλληνες έχουμε μερικές φορές την τάση να θεωρούμε τα ελληνικά προϊόντα καλύτερα από όλα τα άλλα (ας το παραδεχτούμε ε;!). Δεν αμφισβητεί κανείς ότι το ελληνικό μέλι είναι από τα καλύτερα και πιο νόστιμα (αρκεί να είναι αληθινό – περισσότερα για τη νοθεία μελιού εδώ). Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλες υπέροχες ποικιλίες σε άλλες χώρες, και μάλιστα με γεύσεις που δεν τις έχουμε εδώ αφού η γεύση του μελιού καθορίζεται κυρίως από τα φυτά της περιοχής όπου βρίσκονται τα μελίσσια. Έτσι λοιπόν ένας τόπος με λιβάδια γεμάτα λουλούδια σε κάποια βόρεια χώρα θα μας δώσει άλλο μέλι από τον σκληρό, βραχώδη τόπο της Μάνης για παράδειγμα. Το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο, είναι διαφορετικά. Με δεδομένο πάντα οτι μιλάμε για αληθινό μέλι που παράγεται με σωστές πρακτικές, όπως είναι τα μέλια της Ol-eve. Μην φοβάστε λοιπόν να δοκιμάσετε ένα μέλι ξένης προέλευσης, μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα!
Στο πλατώ μας τώρα. Πως συμπληρώνουμε τα τέσσερα βασικά πιάτα; Καταρχήν να πω οτι δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε πιατέλα υπερπαραγωγή όπως έχω κάνει εδώ. Τα toppings είναι αρκετά νόστιμα από μόνα τους ώστε να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο μας. Και το σημαντικό είναι να μην πάει τίποτα χαμένο. Αν όμως είμαστε αρκετά άτομα ή πεινάμε πολύ, μπορούμε να συμπληρώσουμε το πλατώ μας με ό,τι τραβάει η όρεξή μας! Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Φρούτα – φρέσκα ή ξερά, ξηροί καρποί, λαχανικά… οι επιλογές είναι πάμπολλες. Αν τρώτε τυρί μπορείτε να βάλετε ένα σκληρό κίτρινο ή/και ένα μαλακό λευκό (προτιμήστε κάποιο βιολογικό ή από ζώα ελευθέρας βοσκής). Εγώ έβαλα ένα vegan τυρί κρέμα που ταίριαξε υπέροχα με όλα.
Συγκεκριμένα στο πλατώ της φωτογραφίας έχω βάλει τα εξής υλικά:
-Πέστο βασιλικού (παίρνω μια χορτοφαγική εκδοχή χωρίς τυρί)
-Φρέσκια ντομάτα σε φέτες (εγώ έβαλα “κατσαρή”, μαύρη και κίτρινη για την τσαχπινιά
-Φρούτα (κεράσια, βερίκοκα, βατόμουρα, μύρτιλλα, ακτινίδια)
-Αβοκάντο σε φέτες
-Ελιές
-Κρεμμύδι “τουρσί εξπρές” (φέτες κρεμμυδιού μουλιασμένες σε ξύδι για μια ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα)
-Κράκερς
-Ξηροί καρποί
-Ξερά φρούτα (χουρμάδες)
-Μέλι
-Vegan τυρί κρέμα (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας, ταιριάζει υπέροχα με το μέλι)
-Μαύρη σοκολάτα (εμένα έχει αλάτι, φανταστικός συνδυασμός)
-Μυρωδικά για γαρνιτούρα (τα φυλάμε μετά για άλλη χρήση!)
Εσείς δεν έχετε παρά να προσαρμόσετε τα παραπάνω σύμφωνα με τα γούστα σας! Ψήστε φετούλες ψωμιού στο γκρίλ, χτίστε τις μπρουσκέτες σας και απολαύστε τις με ένα ωραίο παγωμένο κρασί!
Αν φτιάξετε το δικό σας πλατώ μπρουσκέτας θα χαρώ πολύ να το μοιραστώ στα stories μου! Κάντε tag @thefoodiecorner στο Instagram για να το δω!
μιαμ, μιαμ, μιαμ!!!!!!!
χαχα συμφωνώ απόλυτα! Ευχαριστώ!!
Μα είναι σαν πίνακας ζωγραφικής!
Μπάβο, μπράβο και πάλι μπράβο 😉
Ωωω! Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! <3