Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο
Μια σαλάτα υπερπαραγωγή, με φρέσκα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φαγόπυρο, μαύρες φακές beluga, σπαράγγια, αβοκάντο και ηλιόσπορο. Όπως είναι λογικό με τέτοια υλικά, η σαλάτα αυτή είναι – εκτός από πεντανόστιμη – και απόλυτα χορταστική.
Τη φράση «σαλάτα υπερπαραγωγή» τη χρησιμοποιώ συχνά και θα τη χρησιμοποιήσω και σήμερα. Λατρεύω τέτοια γεύματα. Δεν έχω καλύτερο από το να κάθομαι μπροστά στην τηλεόραση μετά από μια κουραστική μέρα με μια γαβάθα σαλάτα αγκαλιά.
Ειδικά τώρα που αρχίζουν οι μέρες να ζεσταίνουν, οι δροσερές σαλάτες είναι ακόμα πιο δελεαστικές.
Το μυστικό για να κάνουμε μια σαλάτα που θα μας κρατήσει χορτάτους είναι να προσθέσουμε και κάποιο δημητριακό ή όσπριο. Εδώ πρόσθεσα και τα δυο. Φαγόπυρο και μαύρες φακές beluga. Το φαγόπυρο δεν είναι ακριβώς δημητριακό, είναι σπόρος, αλλά συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στο μαγείρεμα και είναι πραγματικά νόστιμο. Οι φακές beluga είναι τέλειες για σαλάτα καθώς κρατάνε πολύ καλά το σχήμα τους. Το όνομά τους το πήραν φυσικά από την όψη τους, που θυμίζει το χαβιάρι.
Στη σαλάτα αυτή αποφάσισα να προσθέσω και σπαράγγια, τα οποία τα έψησα στον φούρνο για λίγο να μαλακώσουν και να αποκτήσουν υπέροχη γεύση. Τελικά δεν έχω μαγειρέψει αρκετά σπαράγγια στη ζωή μου. Φέτος σκοπεύω να επανορθώσω, τα έχω ψιλοερωτευτεί.
Εφόσον όμως μιλάμε για πράσινη σαλάτα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σωστά; Δροσερά και ελαφριά, αποτελούν ιδανική βάση για οτιδήποτε δημιουργήσουμε. Και επειδή στη συνταγή αυτή έχουμε λίγη διαδικασία παραπάνω, κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη διαλέγοντας μια έτοιμη πράσινη σαλάτα Φρεσκούλης. Έτσι όχι μόνο γλιτώνουμε το χρονοβόρο πλύσιμο αλλά μπορούμε να απολαύσουμε και πολλά είδη λαχανικών χωρίς να πρέπει να αγοράσουμε και να διατηρήσουμε ολόκληρα μαρούλια. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό, μιας και μισώ να πετάω φαγητό που δεν πρόλαβα να καταναλώσω. Η «Πανδαισία» των σαλατικών Φρεσκούλης ταιριάζει υπέροχα, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε αν θέλετε κάτι άλλο.
Να πω και κάτι για το dressing; Τι να πω δηλαδή, δεν νομίζω να χρειάζεται. Αβοκάντο χτυπημένο με μυρωδικά, σκόρδο και λάιμ; Απλά υπέροχο. Το σκόρδο δε, αν το ψήσουμε με τα σπαράγγια γίνεται πιο ήπιο και ευκολοχώνευτο. Αλλιώς και έτσι δίνει υπέροχη σπιρτάδα στη γεύση. Χωρίς το νερό, το μείγμα γίνεται φανταστικό ντιπ για να βουτήξουμε μπαστουνάκια λαχανικών (καρότο, αγγούρι κλπ). Με το νερό όμως αποτελεί το τέλειο άρτυμα για τη σαλάτα μας.
Τα υλικά μας έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα υπερπαραγωγής, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε το γεύμα ακόμα πιο σούπερ με λίγα μύρτιλλα (blueberries) που προσφέρουν μικρές αναπάντεχες εκρήξεις γλύκας καθώς μασουλάμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ανθότυρο στο πλάι. Οι δοκιμαστές μου βέβαια που την έφαγαν τη σαλάτα το Πάσχα χωρίς τα δυο αυτά υλικά, έδωσαν το πράσινο φως χωρίς δισταγμό. Που σημαίνει ότι μπορούμε να τα παραλείψουμε άνετα.
Καλή όρεξη λοιπόν!
Κανένα Σχόλιο