Ανάμεικτη Πράσινη Σαλάτα με Μύρτιλλα και Αλμυρή Γκρανόλα Φαγόπυρου
Μια υπέροχη πράσινη σαλάτα με ανάμεικτα φύλλα, δροσερό αγγουράκι, βουτυρένιο αβοκάντο, ζουμερά μύρτιλα και τραγανή, ελαφρώς πικάντικη γκρανόλα με φαγόπυρο. Το πλούσιο dressing με κρέμα και μπαλσάμικο έρχεται να συμπληρώσει τις γεύσεις και τα αρώματα της σαλάτας.
Είχα καιρό να φτιάξω μια μεγάλη, νόστιμη σαλάτα με ιδιαίτερα υλικά. Γενικά τις αγαπώ αυτές τις σαλάτες όπως θα θυμάστε, και χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω κι αυτή. Γενικά για μενα το τραπέζι του Πάσχα είχε πάντα πρωταγωνιστή τις σαλάτες οπότε νομίζω είναι ιδανική πρόταση για σήμερα, αφού θα προλάβετε έτσι να την προσθέσετε στο μενού σας για την Κυριακή!
Η σαλάτα μας λοιπόν έχει τρία στοιχεία. Το σαλατικό, σχετικά απλό με ανάμεικτες πρασινάδες (όποιες σας αρέσουν, εγώ έβαλα ένα μιξ με τρυφερά φύλλα σπανακιού, παντζαριού, ρόκας κ.ά.), μαρουλάκια baby (πανέμορφα αλλά όχι απαραίτητα), αγγουράκια, αβοκάντο και μύρτιλλα (blueberries). Τα μύρτιλλα ως συστατικό σαλάτας τα ερωτεύτηκα όταν έφτιαξα αυτή την υπέροχη συνταγή πριν δυο χρόνια. Τα έχετε δοκιμάσει;
Αυτό όμως που κάνει τη σημερινή μου σαλάτα αρκετά διαφορετική είναι η γκρανόλα που τη συνοδεύει. Την γκρανόλα την έχουμε συνηθίσει σε γλυκιές εκδοχές ως πρωινό ή σνακ πάνω σε γιαούρτι, με φρούτα κλπ. Γιατί όμως να μην γίνει και σε αλμυρή βερσιόν; Ε λοιπόν είναι πάρα πολύ νόστιμη και ταιριάζει γάντι στη σαλάτα αυτή (και σε όλες τις σαλάτες νομίζω). Δίνει τραγανή υφή και πολύ αρωματική γεύση. Σκέτη είναι ελαφρώς πικάντικη αλλά μέσα στη σαλάτα μένει μόνο μια “ζεστή” και νόστιμη επίγευση. Προτίμησα να μουλιάσω πρώτα το φαγόπυρο για να μην σκληρύνει πάρα πολύ στον φούρνο, και ενω όταν πρωτοβγήκε ήταν όντως τραγανό αλλά όχι πάρα πολύ σκληρό, όσο έμενε γινόταν όλο και πιο κρατσανιστό. Θέλει λοιπόν λίγη προσοχή αν κάποιος έχει πολύ ευαίσθητα δόντια! Μπορείτε να βάλετε μόνο βρώμη στη γκρανόλα αν το φοβάστε αλλά το φαγόπυρο προσθέτει αρκετά θρεπτικά στοιχεία στη συνταγή.
Και ερχόμαστε στο dressing. Είναι μια πραγματικά γευστικότατη σάλτσα (δεν ξέρω ποτέ πως να την ονομάσω, σάλτσα; Σος; Άρτυμα;) με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παλαιωμένο ξύδι μπαλσάμικο, κρέμα σόγιας (ή όποια άλλη φυτική κρέμα θέλετε, και η αμυγδάλου θα ήταν ωραία) και σιρόπι αγαύης. Ένα άρτυμα πλούσιο, ιδανικό για τις πιο σπέσιαλ σαλάτες σας!
Το ελαιόλαδο που επέλεξα ήταν το βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Ol-eve το οποίο χρησιμοποίησα και στο dressing και στη γκρανόλα. Το έχω αγαπήσει για τη γεύση του αλλά και για τον βιώσιμο τρόπο που παράγεται. Το σιρόπι αγαύης που έβαλα στο άρτυμα έχει εκχύλισμα ιβίσκου και είναι επίσης της Ol-eve (προσοχή, είναι λίγο εθιστικό!) όπως είναι και η ζάχαρη σφενδάμου που χρησιμοποίησα στη γκρανόλα. Στο site της Ol-eve θα βρείτε πολλά τέτοια υπέροχα εναλλακτικά γλυκαντικά.
Πάμε να δούμε τη σαλάτα; Και μην ξεχαστείτε, αν τη φτιάξετε κάντε με tag στη φωτο να την μοιραστώ στα stories μου! (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner) Καλή Ανάσταση σε όλους!
Κανένα Σχόλιο