Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah)
Μια σαλάτα λίγο διαφορετική, με τρυφερά φύλλα, γλυκά ντοματίνια και πιπεράκια, και υπέροχη σάλτσα ταχίνι με λεμόνι και σκόρδο. Η γεύση απογειώνεται πλήρως με το dukkah, ένα μείγμα ξηρών καρπών και μπαχαρικών που δίνει φοβερή νοστιμιά και υφή.
Μια ακόμα σαλάτα σήμερα. Αλλά τι σαλάτα! Από την πρώτη κιόλας δοκιμή της συνταγής αυτής ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα. Να ξεκινήσω από τα λαχανικά… λατρεύω τα τρυφερά φύλλα σαλάτας, το ξέρετε αυτό. Εδώ χρησιμοποίησα νεαρά φύλλα ρόκας, σπανακιού και μαρουλιού αλλά ταιριάζουν και baby φύλλα παντζαριού και μουστάρδας (πρόσφατη ανακάλυψη που με εντυπωσίασε!). Τις πρασινάδες μου τις συνδύασα με γλυκά ντοματίνια, τα πολύχρωμα αλλά και τα βελανίδια, και αυτά τα φανταστικά γλυκά πιπεράκια που βλέπετε. Τα πιπεράκια δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ και πραγματικά με ξετρέλαναν. Πάντα είχα αδυναμία στις γλυκιές πιπεριές, θυμάμαι παλιά μια συνάδελφο να γελάει όταν στο γραφείο μαζί με το σάντουιτς μου είχα συχνά και μισή κόκκινη πιπεριά για σνακ. Απλωνόταν το άρωμά της παντού! Αν είχα ανακαλύψει τότε αυτές τις μίνι θα τις έπαιρνα σίγουρα μαζί κάθε μέρα.
Με τη σημερινή συνταγή συνεισφέρω για δεύτερη φορά στο site Love My Salad όπου μπορεί να βρει κανείς πάρα πολλές ιδέες για πρωτότυπες σαλάτες και συνταγές με λαχανικά. Γιατί η χωριάτικη μπορεί να είναι από τις καλύτερες, αλλά δεν είναι η μόνη! Και πριν προχωρήσω να πω κάτι. Μην σας τρομάξει η μεγαλούτσικη λίστα υλικών. Η συνταγή είναι πανεύκολη και η σάλτσα και το μείγμα μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη. Μείνετε λοιπόν μαζί μου!
Να πω όμως δυο λόγια για αυτά τα υπέροχα συνοδευτικά. Πρώτη η σάλτσα ταχινιού. Δεν είναι δική μου έμπνευση φυσικά, η σάλτσα αυτή είναι κλασική στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής αλλά και της Κύπρου, όπου την λένε και τασιή. Θα την δείτε γραμμένη και ως ταχινοσαλάτα. Τα υλικά είναι πάνω κάτω τα ίδια απλά ανάλογα την προσθήκη νερού γίνεται πιο πηχτή ή πιο υδαρής, για να σερβιριστεί αντίστοιχα ως ντιπ ή ως σως. Εγώ βάζω σκόρδο σε σκόνη διότι μου φαίνεται πιο απαλή η γεύση αλλά φυσικά μπορείτε να τη δοκιμάσετε με κανονικό σκόρδο αν σας αρέσει κάτι πιο έντονο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη σάλτσα θα ξαναεμφανιστεί σε συνταγές μου, μου άρεσε πολύ.
Και πάμε τώρα στο Ντούκα (Dukkah). Μα τι ονειρεμένο πράγμα είναι αυτό; Το είχα εδώ και χρόνια σε μια λίστα με ιδέες που πρέπει να δοκιμάσω και όλο το ξέχναγα. Ξηροί καρποί, σπόροι και μπαχαρικά χτυπημένα μαζί ώστε να δημιουργήσουν ένα τραγανό και υπέροχο μείγμα. Το πασπαλίζουμε σε σαλάτες όπως έκανα εδώ, ή το τρώμε όπως οι Αιγύπτιοι βουτώντας λίγο ψωμί ή πίτα πρώτα σε λάδι και μετά στο μείγμα. Θα μπορούσε να γίνει και ωραία κρούστα για ψάρι ή κοτόπουλο. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές στο διαδίκτυο αλλά από όσο μπόρεσα να καταλάβω η πιο κλασική εκδοχή συνήθως περιέχει φουντούκια, σουσάμι, κόλιανδρο και κύμινο.
Η σαλάτα αυτή είναι απίστευτα γευστική, νηστίσιμη και θα έλεγα και χορταστική. Βέβαια πάντα τρώω μόνη μου όλη την ποσότητα που βλέπετε οπότε λογικό είναι να με χορταίνει κάπως! Στις μερίδες θα γράψω 1-2, ανάλογα την πείνα. Αν την φτιάξετε απλά για συνοδευτικό στο τραπέζι, ίσως βγάλει και 4 μικρές μερίδες.
Όπως πάντα, να πω ότι παίρνω τρελή χαρά όταν μου στέλνετε φωτογραφίες με τις συνταγές που φτιάχνετε από το blog μου. Αν λοιπόν δοκιμάσετε κάτι μην ξεχάσετε να το βγάλετε μια φωτο και να με κάνετε tag στο Instagram (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner) να το βρω!
Κανένα Σχόλιο