Ψαρόσουπα με Φέτες Μπακαλιάρου, Λαχανικά και Άρωμα Πορτοκαλιού
Μια νόστιμη ψαρόσουπα, ελαφρώς πειραγμένη. Εύκολη, απλή και υγιεινή, με φέτες μπακαλιάρου, βραστόψαρα, λαχανικά και χυμό πορτοκαλιού για ξεχωριστό άρωμα. (ανάρτηση με βίντεο)
Πως και πως περίμενα να έρθει η εποχή της σούπας. Και επιτέλους ήρθε. Άντε καλά, σχεδόν ήρθε. Ο καιρός σιγά σιγά γυρνάει, η θερμοκρασία πέφτει, τα σύννεφα βρήκαν το δρόμο, και χθες έβρεξε! Έστω και για λίγη μόνο ώρα. Μπορεί να μην κάνει αληθινό, τσουχτερό κρύο που «ξυρίζει», αλλά τουλάχιστον μας κάνει να λαχταράμε ζεστά ροφήματα και αχνιστές σουπίτσες.
Η ψαρόσουπα είναι μια σούπα που σχεδόν πάντα θα παραγγείλω όταν τη βρω σε ταβέρνα, και ήθελα καιρό τώρα να δοκιμάσω να φτιάξω και μια δική μου. Όταν λοιπόν άκουσα πως θα μπορούσα να δημιουργήσω μια #madewithAB εκδοχή για την ΑΒ Βασιλόπουλος, άρπαξα την ευκαιρία.
Άρχισα λοιπόν την έρευνά μου και διαπίστωσα πως οι συνταγές που υπάρχουν εκεί έξω είναι πολλές, αλλά οι περισσότερες πατάνε σε μια αρκετά κλασική εκδοχή με λαχανικά.
Η μέθοδος διαφέρει από μάγειρα σε μάγειρα. Εγώ όπως ξέρετε, προτιμώ τις εύκολες συνταγές. Γι’ αυτό λοιπόν έψαξα να βρω την απλούστερη εκτέλεση, που να μην θυσιάζει όμως τίποτα από τη γεύση. Κατέληξα σε συνδυασμό από βραστόψαρα για ζωμό, και φέτες μεγάλου μπακαλιάρου για εύκολο ξεψάχνισμα! Γιατί καλό το ολόκληρο ψάρι δε λέω… αλλά αυτά τα κοκαλάκια βρε παιδιά…
Έβαλα λοιπόν τα κλασικά λαχανικά – πατάτα, καρότο και σέλερυ – αφού είναι απόλυτα ταιριαστά και νόστιμα. Πρόσθεσα λίγο πράσο αντί για κρεμμύδι, και από εκεί και πέρα είπα να πειραματιστώ.
Το πορτοκάλι στις σούπες το αγαπάω πολύ. Θυμάστε αυτή με το καρότο; Δίνει μια ξινούτσικη γλύκα πολύ ασυνήθιστη αλλά υπέροχη. Εδώ έδεσε τέλεια και ενώ δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή η γεύση, κάνει τη διαφορά στο γενικό αποτέλεσμα. Φυσικά δεν λείπει και το λεμόνι βέβαια!
Μια άλλη λεπτομέρεια που ίσως σας φανεί περίεργη είναι η αντζούγια. Δεν την βάζω για τις ιδιότητές της ως ψάρι, αλλά ως γενικό ενισχυτικό γεύσης. Είναι γνωστό πως η αντζούγια προσφέρει αυτό το απροσδιόριστο umami, και νοστιμίζει πολλά πιάτα, ακόμα και κρέατα. Σας προτείνω να πειραματιστείτε μαζί της.
Τέλος, συμπλήρωσα με αγαπημένα μπαχαρικά, πάπρικα και κόλιανδρο, και έτοιμη η ψαρόσουπα. Αν θέλουμε της δίνουμε και μια καυτερή νότα με λίγες σταγόνες ταμπάσκο. Ό,τι πρέπει για μια χουχουλιάρικη βραδιά στο σπίτι!
Φαίνεται πολύ πολύ λαχταριστη όπως πάντα! Μπράβο Ελένη! Είδα και το βίντεο και φυσικά έχω την παράκληση.. γίνεται λες στο Slow Cooker?
Αχ Σοφία! Η ψαρόσουπα (γενικά) στο slow cooker είναι στα projects που θέλω να δοκιμάσω και δεν προλαβαίνω! Λοιπόν. Θα έλεγα οτι γίνεται, απλά θέλει προσοχή σε δυο τρία σημεία. Καταρχήν το ψάρι θέλει πολύ λίγο χρόνο στο slow, όπως ίσως έχεις δει στα άλλα σχετικά ποστς. Οπότε προτείνω τους εξης δυο τρόπους. Ή χρησιμοποιείς ζωμό ψαριού και φτιάχνεις πρώτα τη βάση της σούπας με τα λαχανικά (λιγότερο νερό από τη συνταγή) και προσθέτεις την τελευταία ώρα (περίπου) το ψάρι – Ή βάζεις το ψάρι σε νερό στο slow, το μαγειρεύεις, βγάζεις το ψάρι και βάζεις τα λαχανικά κλπ να κάνεις τη σούπα. Αλλά νομίζω πως ο δεύτερος τρόπος είναι πιο μπελαλίδικος και λιγότερο ίσως νόστιμος. Όλα αυτά τα λέω χωρίς να το έχω δοκιμάσει οκ;!! Αν το επιχειρήσεις περιμένω νέα 🙂
Τί φοβερό βίντεο Ελένη! Και τί απίθανες φωτογραφίες! Κι η συνταγή σούπερ! Λατρεύω ψαρόσουπες και λέω να την δοκιμάσω μόλις βρω ωραίο μπακαλιάρο. Φιλιά!
Μάγδα μου σ’ευχαριστώ πολύυυ! Χαίρομαι που σου αρέσει το post. Αν τη φτιάξεις, ξέρεις… Περιμένω νέα με αγωνία!! Φιλιά πολλά
Τα βραστόψαρα τα ζητάμε με αυτό το όνομα από τον ιχθυοπώλη; Συγνώμη για την άγνοια αλλά πρώτη φορά το ακούω.
Είναι ακριβά; Μπορούμε να τα παραλείψουμε ή η σούπα θα χάσει πολύ από τη γεύση;
Καλησπέρα Τατιάνα. Μη ζητάς συγνώμη, ούτε εγώ τα ήξερα πριν τα δω στα ΑΒ! Τα βραστόψαρα είναι διάφορα μικρά ψαράκια, συνήθως τα εξης: Χελιδόνι, Χάνος, Σκορπιός, Πεσκανδρίτσα, Δράκαινα, Λίχνος. Είναι πάμφθηνα. Αν δεν τα βρεις όμως νομίζω θα είναι μια χαρά η σούπα και χωρίς. Εγώ την έφτιαξα μια φορά έτσι και απλά έβαλα λίιιιγο μεγαλύτερες φέτες βακαλάου. Αν τη δοκιμάσεις θα χαρώ πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σου! Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ! Θα την κάνω το Σ/Κ (ενδείκνυται γι’ αυτόν τον καιρό) και θα σου πω για το αποτέλεσμα.
Τέλεια! Καλό και χουχουλιάρικο σκ λοιπόν!
H σούπα βγήκε μούρλια! Χωρίς τα βραστόψαρα και με σελινόριζα αντί για σέλερυ. Νόστιμη, θρεπτική, ότι πρέπει για το κρύο του Χειμώνα και ο χυμός πορτοκαλιού της δίνει άλλο άρωμα. Το μόνο που δεν ένιωσα ήταν κάτι από την αντζούγια, μου φάνηκε μικρή ποσότητα για να κάνει διαφορά. Αλλά μπορεί να είναι αυτό το απροσδιόριστο umami που λες κι εσύ.
Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σου άρεσε η σούπα! Ναι η αντζούγια απλά δίνει μια νοστιμιά χωρίς να δίνει συγκεκριμένη γεύση. Θα μπορούσε να μπει και λίγο περισσότερη, απλά δεν ήθελα να “φανεί”. Σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου γράψεις!!
Έχω μαγειρέψει και άλλες συνταγές σου (όλες ήταν πολύ καλές) αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων με τον υπολογιστή μου δεν κατάφερα να γράψω σχόλια. Φαντάζομαι ότι είναι σημαντικό το feedback για σένα. Θα το κάνω αναδρομικά και στις υπόλοιπες συνταγές.
Τατιάνα είναι σημαντικό πρώτα απ’όλα για ψυχολογικούς λόγους. Μερικές φορές περνάω κι εγώ φάσεις που αναρωτιέμαι αν δοκιμάζει κανείς αυτά που μοιράζομαι, αν τους αρέσουν, αν όλα είναι μάταια, τι κάνω σε αυτόν τον κόσμο… Κατάλαβες, τα υπαρξιακά! χαχαχαχαα Και φυσικά είναι σημαντικό για να ξέρω αν όντως κάτι πετυχαίνει και εκτός της δικής μου κουζίνας, αν κάτι πρέπει να διορθώσω στη συνταγή κλπ. Τέλος νομίζω οτι και ο αναγνώστης ίσως επιχειρήσει κάτι πιο εύκολα αν δει οτι το έκανε κι άλλος με επιτυχία. Όλα αυτά βέβαια δεν τα λέω για να σε πιέσω να γράψεις κι άλλα σχόλια! Όποτε έχεις χρόνο και όρεξη είναι ευπρόσδεκτα. Αλλιώς δεν πειράζει, την επόμενη! Φιλιά πολλά και σ’ευχαριστώ και πάλι
Κι εγώ έτσι θα ένιωθα αν είχα κάποιο αντίστοιχο blog. Nομίζω ότι δυο σχόλια κάτω από μία συνταγή δεν πρέπει να είναι κόπος για κανέναν.
Οι δικές σου συνταγές πάντα έχουν μια διαφορετική πινελιά, μια ιδιαίτερη γεύση, είναι σχετικά απλές, με προσιτά υλικά και ο τρόπος που τις παρουσιάζεις με έχει παρασύρει πολλές φορές στο να τις κάνω. Επίσης η αισθητική των σελίδων σου είναι εξαιρετική όπως επίσης και οι φωτογραφίες που μου έχουν δημιουργήσει λιγούρες πολλάκις!
Φαίνεται ότι αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις σε όλα τα πεδία του. Από την έμπνευση του φαγητού/γλυκού και τη φωτογράφηση του μέχρι το γράψιμο των κειμένων και τη συνολική παρουσίαση του. Εύχομαι να το συνεχίσεις για όσο καιρό θα σου δίνει χαρά και θα σε κάνει να νιώθεις δημιουργική.
Εις το επανιδείν λοιπόν!
Ειλικρινά με συγκινείς με τα λόγια σου. Ανέφερες όλα αυτά που συνειδητά προσπαθώ να πετύχω, ειδικά τον συνδυασμό προσιτού, απλού αλλά και ιδιαίτερου! Μου έδωσες ενέργεια να δουλέψω σήμερα την επόμενη συνταγή. Σ’ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ, πραγματικά!
Να ΄σαι καλά!!!
Eλενη μου εφτιαξα την ψαροσουπα το ΣΚ – ηταν φανταστικη ! και να σκεφτεις οτι παρελειψα την αντζουγια γιατι δεν ειχα. Νομιζω αυτο θα την απογειώσει. Μπραβο σου! Α ηθελα να την αξιολογησω αλλα δεν μου ανοιγε.
Γειά σου Μαρίνα! Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε!! Με την αξιολόγηση δεν ανοίγει ξεχωριστό κουτί ή παράθυρο και δεν βλέπεις διαφορά εκείνη την ώρα στην οθόνη, νομίζω φαίνεται μετά από refresh. Αλλά δεν πειράζει αυτό, μου αρκεί το όμορφο σχόλιο! Ευχαριστώ και φιλιά πολλά!