Pumpkin Spice Latte, Καφές Λάτε με Γεύση Κολοκύθας και Μπαχαρικών
Καφές λάτε, εσπρέσσο δηλαδή με μπόλικο γάλα, με κολοκύθα και μπαχαρικά! Λεπτεπίλεπτη γεύση και άρωμα φθινοπώρου στην κούπα μας.
Τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει και εδώ η trendy γεύση pumpkin spice για τον καφέ μας. Είναι πολύ αρωματική και ταιριάζει υπέροχα στον μουντό, βροχερό φθινοπωρινό καιρό. Πως λέμε φθινόπωρο στην Ελλάδα; Καμία σχέση! Μα τι είναι αυτό το πράγμα κάθε χρόνο; Περιμένουμε πως και πως να πέσει η θερμοκρασία και να κρυφτεί για λίγο ο ήλιος. Να περάσει κανένα μαύρο συννεφάκι και να ρίξει και λίγο νερό βρε παιδί μου. Μάταια όμως. Εδώ και μια πενταετία περίπου αν θυμάμαι καλά, κάθε Νοέμβρη αρχίζουμε τα σχόλια «Χριστούγεννα στην παραλία θα κάνουμε» και άλλα παρόμοια. Δεν λέει να αλλάξει ο καιρός. Σήμερα κάτι γίνεται οφείλω να ομολογήσω, με αέρα και μαυρίλες, αλλά λένε πάλι από αύριο θα ζεστάνει. Οκ, γιατί είχα μια ανησυχία μπας και χρειαστεί να κατεβάσω καμιά χοντρή ζακέτα! Προφανώς ειρωνεύομαι, πλέον με ξέρετε και έχετε καταλάβει πως περιμένω με τρελή ανυπομονησία τις μέρες που θα κάνει ψύχρα, θα φοράω χοντρές ζακέτες και θα λαχταράω μια κούπα καυτό καφέ. Οπότε ετοιμάζομαι από τώρα, ψήνω κολοκύθες και κρατάω πουρέ για αυτή την ιδιαίτερη χρήση. Και ας γίνει τον Ιανουάριο, δεν πειράζει, αρκεί να απολαύσουμε λίγο κρύο!
Το σπιτικό pumpkin spice latte γίνεται με αληθινή κολοκύθα, όχι σιρόπι. Συγκεκριμένα με πουρέ κολοκύθας. Πως ψήνουμε την κολοκύθα για πουρέ; Αν έχουμε slow cooker είναι πανευκολάκι. Υπάρχουν οδηγίες στο «Δείξε μου» της συνταγής μου για σουφλέ ψωμιού με κολοκύθα. Αν δεν έχουμε slow cooker, μπορούμε να την κόψουμε στη μέση και να την ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Τότε την καθαρίζουμε και την πολτοποιούμε. Κρατάμε τον πουρέ για σούπες ή σάλτσες ζυμαρικών, ή σε μικρές μεριδούλες στην κατάψυξη για pumpkin spice latte!
Αν φοβάστε ότι θα έχει περίεργη γεύση ο καφές δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Είναι πολύ διακριτικό το άρωμα. Είναι όμως αρκετά γλυκός. Αν δεν θέλετε τόσο γλυκό καφέ μπορείτε να ελαττώσετε ή να παραλείψετε το ζαχαρούχο γάλα, αλλά να ξέρετε πως αυτό δίνει ωραία κρεμώδη υφή. Άλλη λύση λοιπόν είναι να βάλετε αντί για το ζαχαρούχο λίγη κρέμα γάλακτος. Ή μπορείτε να παραλείψετε το μέλι. Γενικά μπορείτε να κάνετε ό,τι συνδυασμούς και αλλαγές θέλετε, μέχρι να βρείτε το ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα για τον ουρανίσκο σας. Ο καφές άλλωστε είναι πολύ προσωπική υπόθεση!
Πολύ ωραία συνταγή!