Φασόλι Φασολάκι. Σε Σαλάτα με Τόνο και Σος Ταρτάρ
Μια πολύχρωμη σαλάτα με φασολάκια, μαύρα φασόλια, τόνο, κόκκινη πιπεριά και αυγό, ντυμένη με ντρέσινγκ από σος ταρτάρ. Ιδανικό ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.
Σαλάτα. Συνώνυμη της ευελιξίας. Μια λέξη που μπορεί να περιγράψει έναν απίθανο αριθμό συνδυασμών και υλικών. Πραγματικά, πόσες άλλες κατηγορίες φαγητού έχουν τόση ποικιλία; Από μια απλή αγγουροντομάτα μέχρι την πιο περίπλοκη σαλάτα με οχτακόσια υλικά, τις ονομάζουμε όλες σαλάτες. Εγώ όπως έχετε καταλάβει τις αγαπώ πολύ. Και τις απλές, με λάδι και αλάτι, και τις υπερπαραγωγές με πλούσιες σάλτσες και dressings. Τις τρώω συχνά για γεύμα, οπότε θα προσθέσω συνήθως και υλικά που πιάνουν λίγο τόπο για να μη πεινάω σε μισή ώρα. Εδώ έχω ακριβώς μια τέτοια.
Τα πράσινα φασολάκια στην Ελλάδα τα τρώμε συνήθως στη λαδερή τους έκδοση, όπου έχουν μαγειρευτεί μέχρι λιωσίματος με ντοματούλα. Από τα πολύ αγαπημένα πιάτα εδώ στο σπίτι μας. Τα έχετε δοκιμάσει όμως και τραγανά; Εκτός από την υφή τους, διαφέρει πολύ και η γεύση τους. Και με τους δυο τρόπους είναι υπέροχα. Για την τραγανή τους έκδοση τα βράζουμε ελάχιστα, ίσα ίσα να μαλακώσουν λίγο αλλά να διατηρούν το ζωηρό χρώμα και την φρεσκάδα τους. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα σαν συνοδευτικό για φιλέτο λευκού ψαριού, σερβιρισμένα ζεστά και περιχυμένα με λίγο φρέσκο βούτυρο.
Εδώ αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω κρύα σαν βάση για σαλάτα. Μια παρόμοια έφτιαχνε παλιά η μητέρα μου, η Mrs D. Ήταν απλή και πεντανόστιμη, με φασολάκια, κόκκινα φασόλια κονσέρβας και τόνο. Την έντυνε με λάδι και μπόλικο λεμόνι, και εγώ έτρωγα γαβάθες ολόκληρες. Στη σημερινή σαλάτα έχω προσθέσει ακόμα λίγα υλικά και έχω βάλει μαύρα φασόλια τα οποία μαγείρεψα στο slow cooker σκέτα με ζωμό. Δεν τα είχα ξαναδοκιμάσει ποτέ και τελικά είναι υπέροχα. Χαίρομαι που έχω δυο ακόμα σακουλάκια στην κατάψυξη. Το ντρέσινγκ είναι από τα αγαπημένα μου, με σος ταρτάρ. Συνήθως το βάζω σε πατατοσαλάτες, αλλά ταίριαξε κι εδώ πολύ καλά. Η σος ταρτάρ είναι ένα άρτυμα με βάση τη μαγιονέζα κι έχει συνήθως αγγουράκια τουρσί, κάπαρη, λεμόνι και εστραγκόν. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική αν έχετε βαρεθεί την απλή μαγιονέζα.
Σαλάτα γεύμα λοιπόν, με φασολάκια, μαύρα φασόλια, τόνο, κόκκινη πιπεριά και αυγό. Τρώγεται απαραιτήτως σε γαβάθα.
Κανένα Σχόλιο