Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι
Ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε ένα λαχταριστό «μπολ» με υπέροχη ποικιλία γεύσεων. Πλιγούρι, μαύρες φακές beluga, ψητό κουνουπίδι, γλυκοπατάτα, καρότο και μια πεντανόστιμη σάλτσα από ταχίνι με μέλι, συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την πλούσια, νηστίσιμη σαλάτα.
Αυτά τα υγιεινά «μπολ» τα αγαπώ πολύ. Έχω ξαναμιλήσει γι’αυτά σαν concept και τώρα με αφορμή τη Σαρακοστή είναι η ιδανική στιγμή να μοιραστώ μαζί σας άλλο ένα, αφού συνήθως είναι νηστίσιμα ή vegan. Να θυμίσω πως όταν λέμε «μπολ», δεν εννοούμε το ίδιο το μπολ σαν σκεύος, αλλά το γευστικό και ολοκληρωμένο γεύμα που περικλείεται σε αυτό.
Σε αυτή την εκδοχή επέλεξα ως βάση το πλιγούρι, το οποίο έχει ιδιαίτερη θέση στο σαλατο-ρεπερτόριό μου. Το πλιγούρι δεν το βράζω όπως συνηθίζουν πολλοί, προτιμώ να το μουλιάζω αποβραδίς, κάτι που του δίνει πιο ωραία υφή – τουλάχιστον κατά τη δική μου γνώμη.
Μαζί με το πλιγούρι ήθελα και κάτι σε όσπριο, για να προσθέσω περισσότερη πρωτεΐνη στο πιάτο. Εδώ και καιρό έχει βρεθεί στο ντουλάπι μου ένα πακέτο φακές beluga, ξέρετε, αυτές οι μικρές μαύρες φακές που έχουν γίνει πολύ της μόδας. Ευκαιρία λοιπόν να τις δοκιμάσω. Τελικά υπάρχει λόγος που έγιναν της μόδας! Βράζουν ωραία χωρίς να λιώνουν και έχουν ιδιαίτερα νόστιμη γεύση. Έδεσαν πολύ καλά με το πλιγούρι.
Τα λαχανικά που διάλεξα για το «μπολ» είναι της εποχής και ταιριάζουν πολύ και μεταξύ τους. Τα κουνουπίδια σε λίγο θα μας αποχαιρετίσουν μέχρι τον επόμενο χειμώνα, οπότε αξιοποιούμε τα τελευταία και τα απολαμβάνουμε σε αυτόν τον έντονο γευστικά συνδυασμό με την γλυκοπατάτα και το καρότο. Όλα ψήνονται στον φούρνο έτσι ώστε να βγάλουν τη φυσική τους γλύκα. Ναι, και το κουνουπίδι βγάζει γλύκα! Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ψητό δεν ξέρετε τι χάνετε. Ίσως και να μην το ξαναβράσετε ποτέ.
Εκτός από τα ψητά λαχανικά βέβαια θέλουμε και την δροσιά λίγης ωμής πράσινης σαλάτας. Εδώ μπορούμε να πειραματιστούμε με ό,τι μας αρέσει καλύτερα. Εγώ επέλεξα μια αγαπημένη ανάμεικτη σαλάτα με νεαρά φύλλα από σπανάκι, ρόκα, μαρούλι και παντζάρι. Άλλες ιδέες είναι η βαλεριάνα, τα νεαρά σέσκουλα ή όποιο πράσινο σαλατικό προτιμάμε.
Όλα ωραία τα υλικά του Σαρακοστιανού «μπολ» μας, αλλά αυτό που το μεταμορφώνει είναι η σάλτσα. Το βασικό συστατικό της δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ταχίνι, αφού προσφέρει θρεπτικά συστατικά, υπέροχη γεμάτη γεύση και ωραία κρεμώδη υφή. Και επειδή οι γλυκιές νότες ταιριάζουν πάντα στα dressings με ταχίνι, χρησιμοποιούμε το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι, που πραγματικά θέλεις να το τρως με το κουτάλι! Προσθέτουμε λίγα μπαχαρικά και τη φρεσκάδα χυμών πορτοκαλιού και λεμονιού, και η σάλτσα μας γίνεται ένα πεντανόστιμο άρτυμα που σφύζει από αρώματα και γεύσεις.
Είτε νηστεύουμε είτε όχι, τέτοια μπολ-γεύματα είναι ένας πολύ καλός και χορταστικός τρόπος να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά. Ακόμα, αποτελούν μια έξυπνη λύση για ένα καλό μεσημεριανό γεύμα όταν δεν έχουμε δυνατότητα να μαγειρέψουμε. Ετοιμάζουμε μεμονωμένα τα υλικά στην αρχή της εβδομάδας, τα φυλάμε στο ψυγείο και συνθέτουμε ένα «μπολ» όποτε θέλουμε να φάμε γρήγορα – αλλά όχι πρόχειρα. Ιδανικό και για τάπερ στο γραφείο!
Κανένα Σχόλιο