Σοκολατάκια Fudge με Πραλίνα Φουντουκιού και Θαλασσινό Αλάτι
Σοκολάτα με αλάτι. Ένας συνδυασμός που αρχικά ίσως να ξενίζει, αλλά σιγά σιγά γίνεται εθιστικός.
Γενικά είμαι πολύ του γλυκοαλμυρού, ή αλμυρογλυκού, θα το προσέξατε και στην προηγούμενη ανάρτησή μου. Όπως είπε και ένας συνάδελφος μπλόγκερ, «ο μόνος τρόπος να εκτιμήσεις και τις δυο γεύσεις είναι η συνύπαρξή τους*»!
Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτά τα σοκολατάκια fudge τα είχα πάει στο γραφείο που δούλευα. Όλοι όσοι δοκιμάζανε, μένανε με μια σκεπτική έκφραση, τύπου χμ, μου αρέσει τώρα αυτό ή δε μου αρέσει; Όλοι καταλήγανε στο μου αρέσει. Αλλά και για τους πιο «δύσκολους» τα σοκολατάκια είναι εξίσου υπέροχα χωρίς το αλάτι, οπότε κρατήστε μερικά σκέτα στην άκρη για παν ενδεχόμενο.
Το αλάτι που χρησιμοποίησα εδώ έχει έρθει απευθείας από τη θάλασσα της Μάνης, μαζεμένο από την κυρία Κ., τη μαμά του Μίστερ. Είναι σούπερ δυνατό και οι μικρές νιφάδες κάθονται ωραία πάνω στην επιφάνεια του fudge. Μην χρησιμοποιήσετε κοινό αλάτι, δεν νομίζω ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Καλύτερα να βάλετε ανθό αλατιού ή αν δεν υπάρχει τότε χοντρό αλάτι – αλλά με μέτρο. Δοκιμάστε με έναν δυο κόκκους στο κάθε κομμάτι και δείτε πως είναι. Τα σοκολατάκια κρατάνε μια χαρά στο ψυγείο, απλά το αλάτι λιώνει και αφήνει μια μικρή αλμυρή σταγονίτσα στην επιφάνεια. Θα πρότεινα λοιπόν να το προσθέσετε κατά το σερβίρισμα.
Εσείς γενικά πως τα πάτε με τον συνδυασμό αλμυρού και γλυκού; Έχετε δοκιμάσει σοκολάτα ή καραμέλα γάλακτος με αλάτι; Τι εντυπώσεις σας άφησε;
Ο συδυασμός αλατιού στη σοκολάτα και στην καραμέλα είναι τόσο μοναδικός που την πρώτη φορά που δοκίμασα ήταν μια τεράστια έκπληξη για μένα -αυτό που γουρλώνεις τα μάτια από τον ενθουσιασμό και την ανακάλυψη του καινούργιου;;; Ε, αυτό ακριβώς!
Ακόμη και το πιπέρι είναι υπέροχο με τη σοκόλατα αλλά το αλάτι με κερδίζει.
Είναι κάποιοι συνδυασμοί που όντως εκπλήσσουν! Το πιπέρι το έχω δοκιμάσει με παγωτό (στο FBC αν θυμάσαι!) και μου αρέσει και με φράουλες, αλλά δεν έχω δοκιμάσει με σοκολάτα! Πρέπει να το ερευνήσω… Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Πολύ ωραία και εύκολα να γίνουν…βασικά το αλάτι ενισχύει τις γεύσεις,εξισορροπεί την οξύτητα και την πικρία και απορροφά το νερό πάντα βέβαια στην κατάλληλη ποσότητα…το έχω δει σε πολλές συνταγές, σε κέικ και σουφλέ σοκολάτας, ιδιαίτερα σε κέικ που πριν ψηθούν είναι αρκετά ρευστή η υφή του μίγματος…κάνω εγώ ένα τέτοιο το οποίο είναι κόλαση και το όνομά του ανάλογο ”’Κέικ του διαβόλου” είναι γερμανική συνταγή την είχε δώσει στην μητέρα μου μια φίλη της που έζησε στην Γερμανία χρόνια και από ότι της είχε πει οι γερμανοί είναι πολύ δύσκολοι στα κέικ τα κάνουν όλα με γλάσσο σοκολάτας και όχι μόνο ,πάντως πάντα με γλάσσο …σκέτο κέικ ούτε το αγγίζουν.Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα Ελένη συνέχιζε έτσι να μας δίνεις ιδέες γρήγορες εύκολες και νόστιμες!!
Καλημέρα Λένα, ευχαριστώ πολύ! Στα κέικ και εγώ συνήθως βάζω λίγο αλατάκι, απλά εκεί δεν κάνει αυτό το “μπαμ” στη γλώσσα, λειτουργεί όπως λες σαν εξισορροπητής. Εδώ που είναι ωμό πραγματικά σε χτυπάει το κοντράστ στη γεύση. Ωραίο ακούγεται το κέικ σου! Καλή σου εβδομάδα.
Η συνταγή σου για fudge φαίνεται υπέροχη και εξαιρετικά απλή! Τον συνδυσμό γλυκό-αλμυρό τον δοκίμασα για πρώτη φορά φτιάχνοντας ένα γλάσο καραμέλας. Φέρνει μια απρόσμενη ισορροπία που σε ξαφνιάζει.
Και κάτι άσχετο. Ο σχεδιασμός του blog σου είναι πολύ ιδιαίτερος, έχει άποψη και ξεχωριστό στυλ. Απίθανη δουλειά! Συγχαρητήρια και για τη συμμετοχή σου στο διαγωνισμό των TGI Fridays (έτσι σε ανακάλυψα!).
Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Και εμένα αυτό με ενθουσιάζει με το γλυκό-αλμυρό, το ξάφνιασμα και η αίσθηση ότι οι γεύσεις παίζουν πινγκ πoνγκ στο στόμα! Ο σχεδιασμός του blog έγινε από την ομάδα των Designers United, μια εξαιρετικού ταλέντου παρέα με βάση τη Θεσσαλονίκη, χαίρομαι που σου αρέσει. Με τον διαγωνισμό έχω ενθουσιαστεί, περισσότερο επειδή έχω την ευκαιρία να γνωρίσω κι άλλους “συνάδελφους” μπλογκερς, όπως εσένα! Παρακολουθώ και εγώ το μπλογκ σου και μου αρέσει πολύ και το λογότυπο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Δεν εχω εκχυλισμα βανιλιας…πειραζει να το παραλειψω;; ευχαριστω πολυ!
Δεν πειράζει καθόλου. Θα μπορούσες να βάλεις αν θέλεις μισή κουταλίτσα λικέρ καφέ, ή λικέρ φουντούκι! Δεν θα δώσουν πολύ γεύση, ένα μικρό τακ, οπότε και να τα παραλείψεις εντελώς θα είναι το ίδιο νόστιμα τα σοκολατάκια. Περιμένω εντυπώσεις!