Σοκολατένια Μάφινς με Μπανάνα και Ελαιόλαδο
Πανεύκολα σοκολατένια μάφινς, χωρίς μίξερ, χωρίς πολύ ζάχαρη, φτιαγμένα με ελαιόλαδο. Γλυκά και αφράτα. Αφιερωμένα στον Μίστερ!
Τα μάφινς αυτά είναι βασισμένα σε μια συνταγή της αγαπημένης μου Nigella Lawson. Είπα όμως να τα κάνω λίγο πιο υγιεινά βάζοντας ελαιόλαδο αντί για κάποιο κίτρινο λάδι (ηλιέλαιο κλπ). Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί υπάρχει μια ανεπαίσθητη υποψία του αρώματός του χωρίς όμως να ενοχλεί η χαρακτηριστική γεύση του. Επίσης, τείνω να καταλήξω ότι τα μάφινς (και ίσως τα κέικ) παραμένουν πολύ πιο μαλακά όταν έχουν λάδι αντί για βούτυρο. Δεν είμαι και σίγουρη όμως, γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσω τις δοκιμές… γκούχου…
Δεν έμεινα όμως σε αυτή τη παραλλαγή. Πρόσθεσα κομμάτια σοκολάτας γιατί η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό, έχει αντιοξειδωτικά… ξαναγκούχου. Και για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τη γεύση της, έβαλα και λίγη σκόνη εσπρέσο στιγμής (δεν δίνει γεύση καφέ, μόνο έμφαση στη σοκολάτα). Αντιοξειδωτικός και αυτός. Με λίγα λόγια, είναι το σούπερ-μάφιν. Διατηρείται και τέλεια στην κατάψυξη, σαν να λέμε μπαίνει σε standby mode για τις δύσκολες ώρες της λιγούρας! Με 45” στα μικροκύματα επανέρχεται εντελώς.
Τις μπανανίτσες τις χρησιμοποιούμε μόνο αν είναι καλά μαυρισμένες και μαλακές. Αν δεν έχουμε, κοιτάμε να πάρουμε από το σούπερ μάρκετ που έχουν τις ώριμες σε χαμηλότερη τιμή. Ορίστε. Εύκολα, νόστιμα, φτηνά και… υγιεινά. Τι άλλο θέλετε για να δοκιμάσετε αυτά τα μάφινς;
Θα μου επιτρέψετε αυτά να τα αφιερώσω στον Μίστερ. Ακούει ό,τι χαζομάρα μου έρθει στο μυαλό ως ιδέα, μου λέει τη γνώμη του και δε μιλάει όταν κάνω το αντίθετο (και μετά του λέω ότι είχε δίκιο), κοιτάει εκατοντάδες άθλιες φωτογραφίες φαγητού για να βρούμε τη μια που βλέπεται, κάνει υπομονή όταν σε άσχετες φάσεις αναφωνώ “ωραίο φως έχει” και φεύγω τρέχοντας από την καφετέρια με το κινητό στο χέρι να κάνω instagram, ξανακάνει υπομονή όταν φτιάχνω μακαρόνια με κουνουπίδια (ούτε με σφαίρες) αντί για λαζάνια (αγαπημένα). Αυτό το μπλογκ ήταν δική του ιδέα, και με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ να κάνω κάτι της προκοπής. Σ’ ευχαριστώ. Για αυτά και για τα υπόλοιπα.
Καλημέρα, Ελένη!!! Έχεις ένα πολύ όμορφο blog!!! Συγχαρητήρια!!! Έλπίζω να τα λέμε, μια που είμαστε και γείτονες!!! 😉 😉
Λία (Olives and Oil Blog)
Γειά σου Λία, ευχαριστώ πολύ! Και εμένα μου αρέσει το μπλογκ σου, το είδα όταν το έβαλε το Greek Food Blogs στο Facebook. Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά κάποια στιγμή!
Σε ευχαριστώ!!! να τα πούμε και από κοντά, γιατί όχι!!! καλό σου απόγευμα!!!
What a fabulous idea to put olive oil in these muffins! They look really scummy. I love using overripe bananas in baking – very versatile. Your blog looks great!
Lucy from Supergolden Bakes
Hi Lucy! Thanks for visiting! The olive oil really gives it an extra something. I really want to experiment more with using it in cakes etc, as I want to get to the bottom of the staying-moist-for-longer mystery. You’re a baker (and a fab one at that) do you think it might be the reason these stay so fluffy? Or maybe it’s the bananas. I’ll just have to keep trying… it’s a tough job…
Τα κέικ με μπανάνα είναι έτοιμα να μπουν στο φούρνο….δεν το έχω με τα γλυκά καθόλου!!!:)) Ο θεός βοηθός:)
Καλή επιτυχία λοιπόν!!! Τώρα θα σε έχω άγχος, θέλω οπωσδήποτε ενημέρωση για το πως βγήκαν! Μη σου πω και με φωτογραφία! <3
Εσπερσο; Κανει και ο καφές από κοκκους που μπορώ να λιωσω στο blender,; Άσχετη στην κουζίνα 🙁
Ο εσπρέσο στιγμής πωλείται στα σουπερμάρκετ, υπάρχει και σε φακελάκια αν δεν θέλεις ολόκληρο κουτί. Όλοι οι καφέδες στιγμής είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να λιώνουν στο νερό και δεν χρειάζονται φιλτράρισμα, οπότε βολεύουν για κέικς κλπ. Αν βάλεις αλεσμένους κόκκους δεν ξέρω αν θα λιώσουν εντελώς και ίσως να τους καταλαβαίνεις στην υφή των μάφινς. Θα έλεγα καλύτερα να παραλείψεις εντελώς αυτό το υλικό. Καλή επιτυχία!
Σας υπερ ευχάριστω ❤️