Σοκολατένιο Κέικ, Υπέροχο και Πανεύκολο
Τι να πω για το κέικ αυτό; Είναι όπως πρέπει να είναι ένα κέικ. Αφράτο, ελαφρύ, βαθιά σοκολατένιο, όσο πρέπει γλυκό και απίθανα εύκολο στην παρασκευή του. Ξέρετε, είναι από αυτά τα καλά... ανακατεύουμε υγρά, ανακατεύουμε στερεά, ενώνουμε και ψήνουμε!
Το κέικ αυτό το πρωτοέφτιαξα το φθινόπωρο για τα ανιψάκια μου που ήρθαν από την Αγγλία. Όταν μου είπαν ότι είναι πιο καλό και από της γιαγιάς τους, κατάλαβα πως δεν χρειάζεται ποτέ πια να δοκιμάσω άλλη συνταγή (η γιαγιά τους, και θεία μου, φτιάχνει καταπληκτικά κέικ. Ευτυχώς που γράφω ελληνικά και δεν θα δει το σχόλιο των μικρών!). Αυτό θα είναι το Auntie Eleni’s Chocolate Cake λοιπόν.
Όταν λέω ότι είναι και εύκολο, πραγματικά το εννοώ. Μιξεράκι χρειαζόμαστε μόνο για την επικάλυψη (ή ηλεκτρικό αυγοδάρτη), απλά θα πρέπει να βάλουμε λίγη δύναμη στο τελικό ανακάτεμα του χυλού για το κέικ. Αν προτιμάμε χρησιμοποιούμε και εδώ το μίξερ, τότε όμως δεν θα δικαιούμαστε το δεύτερο κομμάτι που μπορούμε να φάμε αν έχουμε κάνει τη γυμναστική του χτυπήματος με το χέρι. (Είπε κανείς τίποτα;)
Η ποσότητα των υλικών του κέικ είναι για δυο στρογγυλές φόρμες των 21 εκατοστών, ή μια κλασική φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση των 28 εκατοστών. Καλύτερες είναι αυτές που έχουν αποσπώμενες πλευρές. Αν θέλετε να κάνετε το «σάντουιτς» που βλέπετε στη φωτό θα χρησιμοποιήσετε τις δυο φόρμες.
Για την επικάλυψη, αν φτιάξετε σάντουιτς θα βάλετε τις ποσότητες του πίνακα. Αν όμως κάνετε κλασικό κέικ θα τις μειώσετε κατά 1/3 αφού η επικάλυψη θα μπει μόνο από πάνω. Δηλαδή αντί για 105 γρ. βούτυρο θα βάλετε 70 γρ., αντί για 300 γρ. τυρί κρέμα θα βάλετε 200 γρ. κ.ο.κ. Να ξέρετε επίσης ότι η επικάλυψη δεν είναι σαν τις κλασικές αμερικάνικες. Έχω βάλει πολύ λίγη ζάχαρη σε σχέση με την κλασική cream cheese frosting, γιατί όταν βλέπω 4 κούπες άχνη στα 200 γραμμάρια τυρί κρέμα μου σηκώνεται η τρίχα. Νομίζω ότι είναι υπερβολή. Ξεκινήστε την έτσι, δοκιμάστε την, και αν θεωρείτε ότι χρειάζεται μια έξτρα δόση γλύκας προσθέστε κι άλλη ζάχαρη κατά βούληση.
Τέλειο φαίνεται….και πάστα το λες …έτσι όπως βλέπω στη φωτογραφία το κομμάτι…μη σου πω και τούρτα αν μπει στο ψυγείο.Το μείγμα πριν ψηθεί είναι αρκετά ρευστό;
Ευχαριστώ Λένα! Είναι αρκετά ρευστό το μείγμα, ναι. Δεν ξέρω αν θα το έλεγα πάστα ή τούρτα διότι ενώ είναι πολύ σοκολατένιο δεν είναι πάρα πολύ γλυκό. Κεράκια βέβαια θα του έβαζα για γενέθλια! Στο ψυγείο θα μπορούσες να το διατηρήσεις (το καλοκαίρι) αλλά θα ήταν καλύτερο πριν φαγωθεί να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ελπίζω να το δοκιμάσεις γιατί με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου!
Καλημέρα Ελένη μου θα το φτιάξω οπωσδήποτε προς τις απόκριες όμως, γιατί κόλλησαν τα κιλά πάνω μου …… γραμμάριο δεν έχασα…Παρασκευή αρχίζω γυμναστήριο που το σταμάτησα εδώ και ένα μήνα λόγω απρόοπτων υποχρεώσεων…..και μόλις μπω στα ρούχα μου και κλείσουν τα φερμουάρ….θα φτιάξω το κέικ!!!Σ’ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα Λένα, καλό κουράγιο λοιπόν!
τι υπεροχο κεικ!!!και μονο που το βλεπεις θες να φας την οθόνη!! πρεπει να ειναι αφρατο! θα την δοκιμάσω σιγουρα τη συνταγη!
agapameandolmas.blogspot
Ευχαριστώ πολύ Αναστασία! Είναι αφράτο όντως, αν το φτιάξεις να μου πεις πως σου φάνηκε!
καλημερα πολυ ωραιο το κεικ όμως εμένα μου βγήκε πολύ ρευστό. Το έβαλα σε τσέρκι και στο κέντρο τρεχει το υλικό… τι έκανα λάθος? μάλλον ήθελε πιο πού ωρα ψήσιμό? ευχαριστω
Ελένη μου λυπάμαι πολύ που δε σου βγήκε. Όταν λες τσέρκι τι εννοείς; Αυτό χωρίς πάτο ή φόρμα για κέικ; Το μέγεθος της φόρμας; Η περιγραφή είναι για δυο φόρμες των 21cm (για το “σάντουιτς”). Αν έβαλες όλο το μείγμα σε μια φόρμα αυτό θα ήταν το πρόβλημα, χρειαζόταν περισσότερο χρόνο ψήσιμο. Τόσο όσο να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα στεγνή ή με λίγα ψιχουλάκια. Επίσης διαφέρουν και οι φούρνοι, οπότε γενικά είναι καλό πάντα να τεστάρουμε πριν βγάλουμε ένα κέικ. Ευχαριστώ για το σχόλιο, είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν αυτές οι παρατηρήσεις.
ευχαριστώ πολύ για την απάντηση ! ναι έβαλα τσέρκι χωρίς πάτο και το μέγεθος ήταν 28′ . Αυτό ήταν το λάθος μου το άφησα λίγο και έπρεπε να το δοκικάσω με το μαχαίρι στο κέντρο και όχι στην άκρη! Ευχαριστώ θα το ξανακάνω με δυο φόρμες 22′ ……
Καλημέρα Ελένη. Το έχω κάνει και σε φόρμα των 28εκ αλλά ήταν από αυτές με τρύπα στη μέση (η κλασική φόρμα κέικ), ίσως γι’αυτό είχε διαφορά. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο και το τσέρκι που δεν είχε πάτο. Στην επόμενη δοκίμασέ το όπως λες στη μέση, εκεί είναι το τελευταίο σημείο που ψήνεται, αρα αν είναι οκ εκεί είναι οκ παντού! Αν το κάνεις σε δυο φόρμες δοκίμασε και τις δυο, γιατί οι φούρνοι καμιά φορά δεν ψήνουν το ίδιο δυνατά σε όλο το χώρο. Καλή επιτυχία και να ξανάρθεις να μου πεις 🙂
Σε πιστεύω κούκλα μου όταν λες ότι είναι εύκολο και υπέροχο!Φαίνεται το πόσο τέλειο είναι γιατί το χαζεύω! Φιλιά
Thank you 🙂 Φιλιά
Μόλις το έφτιαξα και το δοκίμασα!Εντύπωση?Τέλειο!
Είχα πειραματιστεί με άλλες “εύκολες” συνταγές για σοκολατένιο κέικ, χωρίς όμως ικανοποιητικό αποτέλεσμα.Το συγκεκριμένο βγαίνει αφράτο και πολύ νόστιμο!Και να φανταστείς δεν έβαλα και την επικάλυψη, για να είναι πιο “ελαφρύ”.
Θα το δοκιμάσω και στην ολοκληρωμένη έκδοση σίγουρα!
Σοφία μου δεν ξέρεις τι χαρά μου δίνεις! Ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου γράψεις! Φιλιά πολλά και καλοφάγωτο 🙂
Μπεστ εβερ! Αλήθεια όμως, όσοι δοκίμασαν, ξετρελλαθηκαν με τις γευσεις και το ποσο ζουμερο ηταν. Πολυ ευκολο, μου πηρε 15 λεπτα παραπανω στο ψησιμο σε φορμες περιπου 21 εκ που τις εβαλα στην ιδια σχαρα και καποια στιγμη τους αλλαξα και θεση για να πετυχω ομοιομορφο αποτελεσμα στο ψησιμο. Παντως ψηθηκαν σουπερ.Το εβαλα και ψυγειο για 1-2 μερες τυλιγμενο σε σελοφαν και μετα βγηκε ακομα πιο υγρο και ζουμερο!