15.01.2025
You can use WP menu builder to build menus

29.03.2014

14 αξιολ., M.O. : 4,93
2-4

Μια υπέροχα αρωματική και κάπως εξωτική σούπα, με κόκκινες φακές και γάλα καρύδας. Τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά με πρωταγωνιστή το αγαπημένο μου garam masala. Ελαφρώς πικάντικη, αφήνει μια ωραία ζέστη στον ουρανίσκο και μας χορταίνει πολύ.

Τις τελευταίες μέρες έχει έρθει για τα καλά η άνοιξη. Λουλούδια παντού, η μέρα πολύ μεγαλύτερη, τα γατιά λαλημένα. Μια έντονη επιθυμία για τηγανιτά καλαμαράκια. Αυτά και η αλλεργία μου (που παραδόξως δεν έχει αρχίσει ακόμα, χτυπάτε ξύλο) είναι συνήθως από τα πρώτα σημάδια «επέλασης» του καλοκαιριού. Κι εδώ είναι που χαλάει το πράγμα για μένα. Δεν ξέρω αν είναι το αγγλικό αίμα μου, αλλά πραγματικά θα μπορούσα να ζήσω χωρίς το καλοκαίρι. Ή άντε, να είχε ένα μήνα καλοκαίρι και δατς ιτ. Σαν το ελαιόλαδο ένα πράγμα, δεν μου κάνουν καλό οι υψηλές θερμοκρασίες. Δε λειτουργώ. Και ενώ λατρεύω την άνοιξη, μου δημιουργεί και μια μελαγχολία διότι σημαίνει πως τα βάσανα είναι μπροστά μου. Ανάποδη; Μπορεί.

Η σουπίτσα αυτή είναι κάπως χουχουλιάρικη, αλλά ευτυχώς οι μέρες δεν είναι ακόμα απαγορευτικές για κάτι τέτοιο. Όσο η φλισένια κουβερτούλα βρίσκεται στον καναπέ εγώ θα τρώω σούπες και θα πίνω ζεστό τσάι.

Στα υλικά θα δείτε δυο τρία μπαχαρικά που ίσως λείπουν από το ντουλάπι σας. Το γκάραμ μασάλα για παράδειγμα δεν είναι από αυτά που μας «βρίσκονται» εύκολα. Είναι όμως ένα υπέροχο μείγμα που αξίζει να δοκιμάσετε. Χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα, και υπάρχει σε καλά μπαχαράδικα και ίσως κάποια μεγάλα σουπερμάρκετ. Ίσως να το βρείτε και σε μαγαζάκια με ασιατικά προϊόντα. Εγώ το πήρα πριν αρκετό καιρό από το μαγαζάκι στο ebay όπου παίρνω τις βανίλιες μου (δείτε εδώ), και έχει κρατήσει πολύ καλά σε αεροστεγές βαζάκι. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιώ το γκάραμ μασάλα είναι στις κανονικές φακές μας, τις κλασικές φακές σούπα. Μισή κουταλίτσα δίνει ένα πολύ ωραίο άρωμα και μια κάπως διαφορετική διάσταση σε ένα παραδοσιακό πιάτο.

Όπως οι περισσότερες σούπες, έτσι και η σημερινή μας είναι ακόμα καλύτερη τη δεύτερη μέρα, όταν έχουν δέσει και βαθύνει οι γεύσεις.

Υλικά

1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο

1 καρότο μικρό, ψιλοκομμένο

180 γρ. κόκκινες φακές κομμένες (δείτε το Δείξε μου)

1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκι ψιλοκομμένο

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. γκάραμ μασάλα

1/2 κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

2 κ.γ. χυμό λεμονιού

700 ml ζωμό λαχανικών (φτιάξτε τον δικό σας με αυτή τη συνταγή)

1 κούπα γάλα καρύδας

1/2 κ.γ. αλάτι χοντρό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Συνιστώ τις κομμένες γιατί νομίζω μαγειρεύονται καλύτερα. Γενικά τα όσπρια στο slow cooker θέλουν προσοχή όταν έχουν και ντομάτα, λόγω της οξύτητας που δυσχεραίνει το σωστό μαγείρεμά τους. Έχω φτιάξει τη σούπα και με ολόκληρες κόκκινες φακές και ήταν πολύ ωραία, απλά έδιναν μια λίγο περίεργη υφή. Τις κομμένες της βρήκα στον Σκλαβενίτη στο τμήμα με τα έθνικ, και τις ολόκληρες στο Μπαχάρ στην Αθήνα (νομίζω στο Μπαχάρ έχουν και γκάραμ μασάλα).
Βήμα 1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο δοχείο του slow cooker εκτός από το γάλα καρύδας και το αλάτι. Ανάβουμε τη συσκευή στο low και αφήνουμε τη σούπα να μαγειρευτεί για 9 ώρες.

Βήμα 2

Στις 9 ώρες γυρνάμε στο high και προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το αλάτι. Αφήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά να ξαναζεσταθεί καλά η σούπα και να αρχίσει στα πλαϊνά να σιγοβράζει.

Βήμα 3

Σβήνουμε τη συσκευή και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα ώστε να γίνει απαλή και λεία. Αν χρειάζεται να την περάσουμε από μπλέντερ, το κάνουμε και την επιστρέφουμε στο δοχείο στο high για να ξαναζεσταθεί.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από αυτήν του Greedy Gourmet.
14 αξιολ., M.O. : 4,93

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    31/03/2014

    Πρόσφατα δοκίμασα κόκκινες φακές και ενθουσιάστηκα με τη φίνα γεύση τους!
    Με τόσο ωραία υλικά που χρησιμοποίησες είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο! Φιλιά!

    • Απάντηση
      01/04/2014

      Καλημέρα Ερμιόνη! Ευχαριστώ πολύ, είναι όντως ωραίος συνδυασμός με το γάλα καρύδας να κάνει τη διαφορά (μη μας ακούει μόνο ο “ανώνυμος” χαχα!).