Σαλάτα Coleslaw στο Spiralizer με Γογγυλοκράμβη, Μήλο και Γιαούρτι
Μια πρωτότυπη σαλάτα, και σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση. Με νούντλς από γογγυλοκράμβη, καρότο και μήλο, και ένα ελαφρύ dressing με μαγιονέζα και γιαούρτι. Με τη βοήθεια φυσικά του spiralizer.
Πρόσφατα έφτιαξα μια σαλάτα coleslaw, την κλασική, με λάχανο και καρότο. Δοκίμασα ένα πιο ελαφρύ dressing, αντικαθιστώντας τη μισή μαγιονέζα με στραγγιστό γιαούρτι. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και την έβαλα στη «λίστα» των συνταγών που πρέπει να μπουν στο μπλογκ, όπου και έμεινε αρκετό καιρό.
Πριν λίγες μέρες λοιπόν, κι ενώ δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου την coleslaw, βολτάριζα στη λαϊκή της περιοχής μου. Τον τελευταίο καιρό έχω αγχωθεί λίγο με τη διατροφή μας, και έχω συνέχεια κατά νου πώς θα αυξήσω την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνουμε. Έψαχνα λοιπόν κάτι διαφορετικό να δοκιμάσουμε. Και έπεσα πάνω σε έναν πάγκο με κάτι όμορφες, μοβ ρίζες με μακριά πράσινα φύλλα. Νόμιζα ότι λέγονται γογγύλια. Ρώτησα την κυρία πως τα φτιάχνουμε και μου είπε πως τη ρίζα τη βράζουμε, αλλά τρώγεται και ωμή με λίγο λαδολέμονο. Μόλις άκουσα «ωμή» σκέφτηκα αμέσως το spiralizer. Είναι ρίζα, άρα θα είναι αρκετά σκληρή ώστε να κοπεί όμορφα στη λεπίδα για τα σπαγγέτι.
Όταν γύρισα σπίτι έψαξα λίγο στο Google να δω πως λέγεται το λαχανικό αυτό στα Αγγλικά, μιας και δεν είχα ιδέα. Τελικά λέγεται kohlrabi, και είδα πως η γεύση του μοιάζει λίγο στο λάχανο. Εκείνη την ώρα λοιπόν, τσουπ, μου ήρθε και η ιδέα να βάλω το λαχανικό αυτό σε coleslaw. Έτσι κι έγινε. Έφτιαξα τη σαλάτα, τη φωτογράφισα, την έφαγα, και έκατσα να γράψω το άρθρο αυτό. Αφού τελείωσα, έψαξα να βρω συνταγές από άλλα μπλογκς, να τις βάλω στο link love. Έψαξα με τη λέξη γογγύλι, αφού αυτό νόμιζα πως ήταν. Στην πορεία συνειδητοποίησα (και θυμήθηκα) πως το γογγύλι είναι συνώνυμο της ρέβας. Η ρέβα όμως είναι κάτι άλλο! Είναι λεία η φλούδα της, όχι όπως αυτό εδώ το λαχανικό που έχει κάτι φοβερά καρούμπαλα! (Δείτε εδώ φωτο) Άρχισα την έρευνα. Αφού καταμπερδεύτηκα ψάχνοντας παράλληλα και στα Αγγλικά, τελικά τη βρήκα την άκρη μου. Το περίεργο λαχανικό μου λέγεται γογγυλοκράμβη και ανήκει και αυτό στην οικογένεια brassica όπως το γογγύλι. Μόνο που το γογγύλι ανήκει στο είδος brassica rapa, ενώ η γογγυλοκράμβη στο brassica oleracea (μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και … το kale!) Μορφώθηκα λίγο σήμερα!
Πίσω στη σαλάτα γιατί ξεφύγαμε. Πρόσθεσα καρότο, αλλά και μήλο. Το μήλο δίνει αρκετή γλύκα, οπότε αν δε σας αρέσει η ιδέα μπορείτε να το παραλείψετε. Εγώ πάντως την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη σαλάτα με ξινόμηλο να δω πως θα βγεί.
Η coleslaw είναι πολύ ωραίο συνοδευτικό για κρεατικά, και πολλές φορές θα τη δείτε να σερβίρεται και με pulled pork (τραβηχτό χοιρινό, συνταγή θα βρείτε εδώ). Η συγκεκριμένη με τη γογγυλοκράμβη θα ήταν εξίσου καλή για συνοδευτικό, αλλά είναι και μόνη της ωραία και χορταστική, οπότε κάνει και για ελαφρύ γεύμα. Επίσης να πω πως η γογγυλοκράμβη είναι όνειρο στο spiralizer. Το καθάρισμα μπορεί να θέλει λίιιγο παραπάνω προσοχή για να φύγουν τα σκληρά κομμάτια της φλούδας, αλλά τα σπιράλ βγαίνουν όμορφα κι ωραία, γρήγορα, και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Κανένα Σχόλιο