Σπιτική Λεμονάδα με Τσάι Matcha
Η ασύγκριτη γεύση της σπιτικής λεμονάδας με τους γήινους τόνους και την ευεξία του τσαγιού matcha! Ένα εύκολο, δροσιστικό και τονωτικό ρόφημα ιδανικό για την άνοιξη.
Τσάι matcha. Φαντάζομαι το έχετε ακουστά. Πλέον είναι αρκετά διαδεδομένο εδώ την Ελλάδα και υπάρχει και πολλή πληροφορία στο διαδίκτυο για τις ιδιότητές του – οι οποίες ομολογώ πως είναι εντυπωσιακές.
Δεν θα σταθώ πολύ στις ιδιότητες αυτές διότι όπως έχω ξαναπεί δεν είναι δουλειά ενός food blogger να δίνει διατροφικά στοιχεία και συμβουλές. Όμως, θα ήταν ελλιπές το άρθρο μου αν δεν ανέφερα δυο τρια στοιχεία που, από όσο μπορώ να καταλάβω, είναι γενικώς αποδεκτά και υποστηρίζονται από μελέτες.
Αντιοξειδωτικά, κατεχίνες, επιγαλοκατεχίνη… όλες λέξεις κλειδιά σε σχέση με τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Υπάρχουν ενδείξεις για αντικαρκινικές και αγχολυτικές ιδιότητες, ενίσχυση του μεταβολισμού, ρύθμιση του ζαχάρου και πολλά ακόμα. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο έχουν πολύ ενδιαφέρον, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα αναζητήστε άρθρα που συνοδεύονται από επίσημη βιβλιογραφία και links προς επιστημονικές έρευνες.
Ας δούμε όμως – με λίγα λόγια για να μην σας κουράσω – τι είναι το τσάι matcha και ποια η διαφορά του από το συνηθισμένο πράσινο τσάι. Και τα δυο έρχονται από το φυτό Camellia sinensis, όμως το matcha είναι ουσιαστικά τριμμένα φύλλα του φυτού τα οποία τα πίνουμε, ενώ το πράσινο τσάι είναι φύλλα με τα οποία φτιάχνουμε εκχύλισμα (αφού δεν καταναλώνουμε τα φύλλα, τα σουρώνουμε και πίνουμε το νερό). Επειδή λοιπόν πίνοντας matcha καταναλώνουμε τα ίδια τα φύλλα, υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών. Κάποιοι λοιπόν ισχυρίζονται πως είναι πιο θρεπτικό.
Πάμε όμως να μιλήσουμε για το σημαντικότερο. Τη γεύση. Είναι απολαυστικό; Εδώ χωράει λίγη κουβέντα. Είναι ιδιαίτερη η γεύση του, ας μη κρυβόμαστε. Είναι μια γεύση που θέλει εξοικείωση. Πίνεται ευχάριστα; Η απάντηση είναι ναι. Ίσως όχι την πρώτη φορά, μιας και πρέπει να βρούμε τις αναλογίες και τους συνδυασμούς που μας αρέσουν. Θέλει λίγο πειραματισμό να έρθει στα γούστα μας.
Εγώ ακόμα δεν θα έλεγα πως απολαμβάνω το μάτσα σκέτο. Το απολαμβάνω όμως ζεστό με γάλα βρώμης (γάλα βρώμης βάζω και στο μαύρο τσάι), ή παγωμένο σε στυλ λάττε με κάποιο γλυκαντικό όπως μέλι ρευστό, μέλι σε σκόνη, ζάχαρη καρύδας κ.ά. (δείτε σημειώσεις). Από την άλλη, η φίλη μου Αθηνά του BlissBuzz πίνει matcha σκέτο με κρύο νερό! Τα γούστα των ανθρώπων διαφέρουν, αξίζει να δοκιμάζουμε διάφορα για να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει.
Φυσικά είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε matcha υψηλής ποιότητας, καθώς υπάρχουν διαφορές από είδος σε είδος. Καταρχήν, εφόσον φτιάχνεται με ολόκληρο το φύλλο του φυτού, το βιολογικό είναι καλύτερη επιλογή. Επίσης, ένα άλλο κριτήριο είναι αυτό που ονομάζεται grade (βαθμίδα) του τσαγιού matcha. Οι βασικές βαθμίδες είναι δυο, η culinary (κυρίως για μαγειρική και ζαχαροπλαστική) και η ceremonial/τελετουργική (υψηλότερης ποιότητας ιδανική για ροφήματα). Το βιολογικό ceremonial grade matcha της Ol-eve παράγεται στην Ιαπωνία, την πατρίδα του matcha και καλύπτει και τα δυο αυτά κριτήρια! Γι’αυτό και επέλεξα να δημιουργήσω μια ιδιαίτερη συνταγή με αυτό το ενδιαφέρον και τόσο ωφέλιμο προϊόν.
Και σκέφτηκα τη λεμονάδα. Τις αγαπώ τις σπιτικές λεμονάδες όπως ξέρετε (έχω ήδη πέντε στο blog, εδώ κι εδώ!) και ήθελα πολύ να δοκιμάσω αυτόν τον συνδυασμό. Είδα κάποιες παρόμοιες εκδοχές όταν έπιασα να κάνω την έρευνά μου, και για κάποιο λόγο ήμουν σίγουρη πως θα μου αρέσει. Ίσως είχα στο μυαλό μου τον συνδυασμό λεμονάδας παντζαριού που έκανα πριν δυο χρόνια, μιας και το παντζάρι έχει και αυτό γήινη γεύση. Αφού λοιπόν ταίριαξαν αυτά γιατί να μην ταιριάξει το λεμόνι με το μάτσα; Τελικά έπεσα μέσα. Ταιριάζουν υπέροχα!
Αυτή λοιπόν η λεμονάδα με matcha είναι πλέον από τις αγαπημένες μου. Όχι μόνο για τη φοβερή ομορφιά της, αλλά και για την δροσιστική, γλυκόξινη και ελαφρώς γήινη γεύση της. Ακόμα και αν σε πρώτη φάση δεν σας τρελαίνει το τσάι αυτό, δοκιμάστε το στη λεμονάδα, πάω στοίχημα οτι θα το ευχαριστηθείτε. Και παράλληλα θα επωφεληθείτε από τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Είναι μια λεμονάδα που δεν μας ξεδιψάει μόνο, αλλά μας προσφέρει τόνωση και ευεξία. Ιδανική για τις ανοιξιάτικες μέρες που έρχονται! Την απολαμβάνουμε φυσικά με μπόλικο πάγο όπως όλες τις λεμονάδες! (Δείτε στις οδηγίες πως θα πετύχετε τις δυο στρώσεις που βλέπετε στις φωτογραφίες)
Αναζητήστε το βιολογικό cermonial grade matcha Piura της Ol-eve στο eshop της εταιρίας καθώς και σε επιλεγμένα σουπερ μάρκετ (επικοινωνήστε με την εταιρία για να βρείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης). Πάντα προσέχουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Κανένα Σχόλιο