Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο
Ένα γλυκό χωρίς ψήσιμο με πλούσια σοκολατένια γεύση από κακάο. Η βάση έχει κυρίως φουντούκια και η “κρέμα” είναι από κάσιους. Το φυστικοβούτυρο ενισχύει τη γεύση της τάρτας ενώ η γλύκα της προέρχεται από χουρμάδες και λίγη ζάχαρη σφενδάμου.
Ακόμα και τώρα, που έχω μια σχετική εμπειρία στο μαγείρεμα, με εκπλήσσει μερικές φορές το τι μπορεί να φτιάξει κανείς με υλικά απόλυτα φυσικά και θρεπτικά.
Εδώ ας πούμε, έχουμε ένα γλυκό γευστικότατο, σοκολατένιο και κρεμώδες, το οποίο όμως δεν έχει καθόλου ζωικά συστατικά (δεν έχει για παράδειγμα τυρί κρέμα) ούτε έχει ψηθεί με κάποιον τρόπο. Τα υλικά είναι αγνά και τα περισσότερα από αυτά έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι ένα γλυκό που ενώ ευχαριστεί τον ουρανίσκο προσφέρει παράλληλα και θρέψη.
Την πλούσια σοκολατένια γεύση της η τάρτα αυτή την παίρνει από το κακάο. Όχι ένα οποιοδήποτε κακάο, αλλά το βιολογικό cacao της Ol-eve. Γιατί το γράφω με αγγλικούς χαρακτήρες; Για να δείξω πως το κακάο αυτό δεν είναι σαν τα κοινά προϊόντα κακάο του εμπορίου. Έχουν το ίδιο όνομα αλλά διαφέρουν. Στα Αγγλικά συναντάμε δυο όρους, cocoa και cacao με τον πρώτο να είναι ο πιο γνωστός και παλιός. Η διαφορά τους λοιπόν είναι στο ψήσιμο/καβούρδισμα και την θερμοκρασία επεξεργασίας των κόκκων κακάο από τους οποίους προέρχεται η σκόνη. Υπάρχουν βέβαια και πληροφορίες που λένε πως υπάρχουν άλλες διαφορές, αλλά αυτή η επεξήγηση είναι η πιο διαδεδομένη. Το κλασικό κακάο είναι ένα τακ πιο γλυκό (λόγω του καβουρδίσματος) και πιο σκούρο σε χρώμα. Το άλλο (ας το πούμε ωμό) είναι λίγο πιο θρεπτικό αφού δεν έχει υποστεί την ίδια επεξεργασία. Για τα θρεπτικά συστατικά του κακάο σας προτείνω να κάνετε μια έρευνα καθώς είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και για να είμαι ειλικρινής εμένα με εξέπληξαν ευχάριστα.
Τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής είναι υλικά που αν δεν τα έχουμε συστηματικά στο ντουλάπι μας, καλό είναι να αρχίσουμε να τα προσθέτουμε στη λίστα αγορών καθώς είναι πολύ καλές επιλογές για τη διατροφή μας. Και δεν είναι ευπαθή άρα τα κρατάμε για καιρό χωρίς να ανησυχούμε αν θα χαλάσουν. Είναι υλικά-κλειδιά για να κάνουμε την απαραίτητη στροφή προς γεύματα πλουσιότερα σε φυτικά συστατικά! Και σε ποιον δεν αρέσουν τα φουντούκια, οι χουρμάδες, τα κάσιους και το φυστικοβούτυρο; Όσο για το γάλα βρώμης, το έχετε δοκιμάσει στον καφέ; Είναι υπέροχα κρεμώδες και εύγευστο, το συνιστώ.
Το γλυκάκι αυτό λοιπόν είναι απολαυστικό χωρίς όμως να είναι υπερβολικά γλυκό στη γεύση. Έτσι μπορούμε να το φάμε όλες τις ώρες, και μάλιστα είναι καλή επιλογή για σνακ αφού μας δίνει ενέργεια. Ταιριάζει υπέροχα με ένα ζεστό ρόφημα αλλά και με έναν παγωμένο καφέ, αφού και αυτό το σερβίρουμε κρύο από το ψυγείο.
Μην σας τρομάξει η λίστα υλικών, τα περισσότερα επαναλαμβάνονται σε κάθε μέρος της συνταγής – βάση, κρέμα και επικάλυψη. Όλα κι όλα είναι 11 υλικά, όχι υπερβολικά πολλά για ένα τέτοιο γλυκό. Αυτό που θέλει λίγη προσοχή είναι οι χρόνοι προετοιμασίας, καθώς τα κάσιους χρειάζονται μούλιασμα και το γλυκό σε κάθε στάδιο θέλει κάποιες ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Περιμένω να δοκιμάσετε την τάρτα και να δω τις φωτογραφίες σας! Κάντε με tag @thefoodiecorner & #thefoodiecorner να τις μοιραστώ στα stories μου.
Φαίνεται υπέροχο και θα το δοκιμάσω! Αυτό που δυστυχώς με αποθαρρύνει από τέτοιες συνταγές είναι οι χουρμάδες..Ωμους τους αγαπώ πολύ, αλλά πολτοποιημένοι σε γλυκά παρασκευάσματα με δυσκολεύουν για κάποιον λόγο και πραγματικά έχω απορία με τι θα μπορούσα να τους αντικαταστήσω, θα μπορούσες να μου προτείνεις μια εναλλακτική;
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και συγνώμη για την καθυστέρηση, είχα ένα θέμα με τα σχόλια. Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει κάποια εναλλακτική αλλά πιθανά να μπορείς να βάλεις σταφίδα αντί για τους χουρμάδες, ή και αποξηραμένο βερίκοκο ή σύκο (αν και αυτό θα αφήσει σποράκια στην κρέμα οπότε ίσως καλύτερα μόνο για τη βάση). Δεν μπορώ να σου πω σίγουρα όμως οτι θα είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις!