Ταρτάκια με Εύκολο Τσάτνεϊ Αχλαδιού και Τυρί
Σπιτικά ταρτάκια με νόστιμο και εύκολο τσάτνεϊ από αχλάδι, σουλτανίνα και μπαχαρικά. Σερβίρονται απαραιτήτως με τυρί, είτε ένα έντονο κίτρινο όπως η κεφαλογραβιέρα, είτε ένα δυνατό κρεμώδες όπως το μπλε τυρί. Τέλειο finger food για πάρτι ή γιορτινή συγκέντρωση φίλων.
Σιγά σιγά μπαίνουμε στο κλίμα των γιορτών. Επιτέλους κάνει λίγο κρύο, και η διάθεση έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Μερικοί πρέπει να έχετε στολίσει κιόλας, έτσι δεν είναι; Προσωπικά δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί, το στόλισμα στο σπίτι μας γίνεται εντελώς τελευταία στιγμή, αλλά ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός!
Πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα βέβαια έχουμε και πολλές ονομαστικές γιορτές. Είναι αυτή η ωραία περίοδος που όλο και σε κάποια μάζωξη έχουμε να πάμε, ή να κάνουμε οι ίδιοι στο σπίτι μας. Μπορεί πια να μην ανοίγουν τα σπίτια όπως κάποτε, που ήθελες δεν ήθελες την ημέρα της γιορτής σου χτύπαγε το κουδούνι ασταμάτητα, αλλά το γενικότερο κλίμα των ημερών είναι πιο χαλαρό και «σηκώνει» παρεΐστικες βραδιές.
Τέτοιες βραδιές δεν χρειάζονται απαραίτητα ολόκληρο τραπέζωμα. Φανταστείτε λίγο. Έξω κάνει κρύο, αναπνοές αχνίζουν, μύτες παγώνουν και ο αέρας φυσάει τα πεσμένα φύλλα στο πεζοδρόμιο. Μέσα σπίτι στρωμένο, φιλόξενη χουχουλιάρικη ζέστη, φωτάκια στα θολωμένα παράθυρα, και μουσική που ίσα ίσα ακούγεται κάτω από τις φωνές και τα χαρούμενα γέλια. Η παρέα είναι σκορπισμένη στο χώρο, άλλοι όρθιοι, άλλοι στον καναπέ, άλλοι σε μαξιλάρες πάνω σε φουντωτό χαλί. Όλοι κρατάνε ένα ποτήρι κρασί. Τι πιο ταιριαστό από δυο τρεις πιατέλες με νόστιμες μπουκίτσες διάσπαρτες εδώ κι εκεί;
Τα ταρτάκια αυτά είναι το απόλυτο συνοδευτικό για το κρασί μας. Αλμυρά αλλά και λίγο γλυκά, τραγανά αλλά και με ζουμερή «μαρμελαδάτη» γέμιση. Και στην κορυφή η υπέροχη αντίθεση, πότε η πλούσια αλμύρα της κεφαλογραβιέρας, πότε η έκρηξη γεύσης του blue cheese. Γιατί το τσάτνεϊ χρειάζεται πάντα το πιστό του ταίρι, το τυρί! Μαζί δίνουν μια άλλη διάσταση σε αυτά τα απίθανα ταρτάκια.
Δοκιμάστε τα σε μια μεγάλη πιατέλα τυριών, την οποία θα γεμίσετε με φρούτα – φρέσκα ή ξερά – ξηρούς καρπούς, κρακεράκια και ό,τι άλλο σας αρέσει να τσιμπολογάτε. Αυτά, ένα καλό κρασί, και καλή παρέα. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο;!
Kαλή ιδέα , λέω να προσθέσω κόκκους πιπέρια στο τσάτνεϊ . Αν γίνει καλό θα στο γράψω .
Ευχαριστώ Τάνια! Με τους κόκκους πρόσεχε διότι δεν θα διαλυθούν και θα είναι δυνατή η γεύση του πιπεριού αν τύχει να δαγκώσεις έναν! Αλλά γενικά το πιπέρι πάει πολύ στο τσάτνεϊ. Καλή επιτυχία!