Tasting Wales: Welsh Rarebit ή αλλιώς το Κουνέλι της Ουαλίας
Ένα παραδοσιακό πιάτο της Ουαλίας, το Welsh Rarebit ή Rabbit είναι ένα απίθανο… ψωμοτύρι! Μα τι ψωμοτύρι… Λιωμένο τυρί και μπύρα γίνονται μια υπέροχη σάλτσα που αλείφεται σε φέτες ψωμιού και ψήνεται στο γκριλ μέχρι να ροδίσει. Εδώ και μια δική μου εκδοχή, που τη βαφτίζω Greek Rarebit. Το κουνέλι; Άσχετο.
Η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ουαλία, και η Βρετανική Πρεσβεία επιστράτευσε μια ομάδα από food bloggers να παρουσιάσουν κάποια παραδοσιακά της πιάτα. Τυχαίνει επίσης να είναι σήμερα η Εθνική Ημέρα του Welsh Rarebit. Ανυπομονείτε να μάθετε για το ιδιαίτερο αυτό ψωμοτύρι της Ουαλίας ε; Βλέπετε το λιωμένο τσένταρ εκεί πάνω, με τις φουσκάλες από το ψήσιμο στο γκριλ, και φαντάζεστε τη γεύση των τραγανών κομματιών εκεί στην άκρη… Σαν τα κομμάτια που βγαίνουν από το τοστ και απλώνονται στην τοστιέρα, αυτά που πιάνουμε με τα χέρια κι ας καούμε… Καταλάβατε.
Όχι, με σαδιστική διάθεση θα αρχίσω με την ετυμολογία του ονόματος. Welsh Rarebit. Έτσι είναι πιο γνωστό στις μέρες μας. Η λέξη rarebit δε σημαίνει τίποτα, και μάλιστα αρχικά το πιάτο λεγόταν welsh rabbit. Όπως λέμε κουνέλι. Μα τι σχέση έχει το κουνέλι με το τυρί; Καμία. Υπάρχουν πολλές θεωρίες και μύθοι για το πώς πήρε το όνομά του αυτό το φαγητό. Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι πως το έβγαλαν οι Άγγλοι περίπου τον 18ο αιώνα, με κοροϊδευτική διάθεση, με τη λογική ότι το κρέας των φτωχών Άγγλων ήταν το κουνέλι ενώ των φτωχότερων Ουαλών ήταν το τυρί. Κακιασμένοι λίγο; Οι πρώτες αναφορές στη λέξη «rarebit» καταγράφονται κάποιες δεκαετίες αργότερα, μάλλον σε προσπάθεια να γίνει πιο λογική η ονομασία και να μην ψάχνει ο κόσμος να βρει το κουνέλι κάτω από το υπέροχο λιωμένο τυρί.
Για μένα πάντως η Ουαλία είναι από τα ομορφότερα μέρη που έχω δει. Τόσες αποχρώσεις του πράσινου δεν υπάρχουν πουθενά. Έχω πολλούς συγγενείς εκεί, και έχω πάει σε αρκετές περιοχές της. Λιβάδια, βουνά, κάστρα, γραφικά χωριά… Αλλά και όμορφες σύγχρονες πόλεις όπως το Κάρντιφ. Η γλώσσα τους είναι από τις πιο περίεργες που έχετε ακούσει, και μάλιστα το μεγαλύτερο τοπωνύμιο της Ευρώπης (δεύτερο του κόσμου) είναι δικό τους. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Ναι, copy paste το έκανα. Είναι ένα χωριό με περίπου 3,000 κατοίκους. Πείτε το λίγο να σας ακούσω… Για να μάθετε περισσότερα για την Ουαλία και τις δραστηριότητες ή τα αξιοθέατα που προσφέρει, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.visitwales.com, αλλά δείτε και αυτή την ανάρτηση της συναδέλφου μπλόγκερ Σόφη, η οποία είναι η ίδια Ουαλή.
Και ερχόμαστε λοιπόν στο «ψωμοτύρι». Από μικρή ένα αγαπημένο μου σνακ είναι φέτες ψωμιού με τυρί στο γκριλ (το γνωστό γκουρμέ πιάτο cheese on toast). Το έφτιαχνε η Mrs D. για μένα και τον αδελφό μου και το καταβροχθίζαμε. Αυτό εδώ όμως ανήκει σε άλλη στρατόσφαιρα. Το Welsh Rarebit αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Το τυρί το λιώνουμε και το αναμειγνύουμε με μπύρα ή γάλα (ανάλογα το πόσο σκληροπυρηνικοί είμαστε), προσθέτουμε αγγλική μουστάρδα (ναι ναι αυτή τη δυνατή), λίγη σάλτσα Worcestershire, και απλώνουμε το παχύρευστο μείγμα που προκύπτει πάνω σε φέτες ψωμιού. Λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ και έχουμε ένα πιάτο με την πιο απίθανη γεύση. Υπάρχουν όμως πολλές μέθοδοι και παραλλαγές. Εγώ επέλεξα τη μέθοδο κατά την οποία φτιάχνουμε ρου σαν βάση για το μείγμα. Το ρου (roux) είναι το γνωστό αλεύρι + βούτυρο που με την προσθήκη γάλακτος γίνεται μπεσαμέλ. Εδώ όμως στο ρου θα προσθέσουμε μπύρα (εκτός αν θέλουμε πιο ήπια γεύση οπότε αντικαθιστούμε τη μπύρα με γάλα). Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι πάνω κάτω τα παραδοσιακά, εκτός από το λευκό πιπέρι και την πάπρικα.
Ήθελα όμως να δέσω κάπως το ουαλικό στοιχείο με το ελληνικό. Στην αρχή σκέφτηκα να παίξω με τα υλικά, να αλλάζω ίσως το τυρί ή να δώσω κάπως ελληνικές πινελιές στο παραδοσιακό πιάτο. Τελικά είχα άλλη φώτιση. Διπλή συνταγή. Το Ουαλικό Κουνέλι και το Ελληνικό Κουνέλι. Greek Rarebit λοιπόν, σε virgin εκδοχή χωρίς αλκοόλ. Με γιαούρτι, πικάντικο κασέρι και την μεγάλη έμπνευση… χαρουπόμελο. Να ισορροπήσει την αλμύρα του τυριού. Η ετυμηγορία; Πολύ διαφορετικές γεύσεις, εξίσου εντυπωσιακές όμως. Η μπύρα δίνει πολύ χαρακτηριστική και έντονη γεύση στην ουαλική συνταγή, οπότε αν δεν την προτιμάτε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε γάλα. Αν είστε μπυρόβιοι μη χάνετε χρόνο, ξεκινήστε να τη φτιάχνετε! Στην ελληνική δεν ξεχωρίζει ένα συγκεκριμένο υλικό, ίσως όμως η μουστάρδα να δίνει τους τόνους της στο σύνολο.
Tasting Wales και η Ουαλία στο πιάτο σας λοιπόν. Το γαστρονομικό ταξίδι στην όμορφη αυτή χώρα συνεχίζεται όλη την εβδομάδα μέσα από food blogs που γνωρίζετε και αγαπάτε. Για να μην χάσετε καμία συνταγή μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά στη σελίδα μου στο facebook. Mwynhewch eich bwyd! (Καλή Όρεξη!)
latreuw thn Ouallia!!! perasa 4 apo ta pio omorfa ths zwhs mou sto panemorfo Swansea…den dokimasa pote auth th suntagh periergws alla oi geyseis kai h mnhmh ekeinhs ths epoxhs me kanoun panta na xamogelw 🙂
Μα δεν είναι υπέροχη χώρα; Κι εγώ με αυτή την εβδομάδα Tasting Wales την έχω νοσταλγήσει πολύ!