21.11.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.05.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
30
2-3

Ένα εύκολο πιάτο με τηγανιτό τόφου και μια πλούσια και άκρως γευστική σάλτσα με μέλι, σκόρδο και σάλτσα σόγιας. Ιδανικό φαγητό για τις μέρες που δεν έχουμε χρόνο για ψώνια.

Έχω πολλά να πω για το σημερινό πιάτο. Όχι τόσο για την ίδια τη συνταγή, αυτή είναι εύκολη και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Τη θεωρώ μάλιστα τέλεια επιλογή για τις μέρες που δεν προλάβαμε να πάμε σουπερμάρκετ, αφού όλα τα υλικά διατηρούνται για αρκετό καιρό στο ντουλάπι μας και έτσι μπορούμε να τα έχουμε standby. Αν και νομίζω πως όταν δοκιμάσετε αυτό το φαγητό θα το βάλετε στο πρόγραμμα ασχέτως από τα ψώνια!

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A block of tofu on a ceramic chopping board, which is in turn sitting on a wooden board. Arranged near these are small bowls with soy sauce, rice, coconut sugar and ginger powder. A jar of honey lies on its side with two ceramic honey wands next to it. To the top of the image are two heads of garlic.

Αυτά που θέλω να πω, και θα προσπαθήσω να το κάνω χωρίς να σας κουράσω, έχουν να κάνουν με δυο βασικά υλικά του πιάτου. Καταρχήν το τόφου. Δεν θα σταθώ πάρα πολύ σε αυτό τώρα, θα γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο γιατί αλλιώς σε καταλήξουμε με σεντόνι από τα λίγα. Θα πω μόνο πως στη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα silken τόφου που είναι πολύ μαλακό και θέλει προσοχή στον χειρισμό. Μην φανταστείτε τίποτα φοβερά δύσκολο, απλά θέλει απαλές κινήσεις και προσεκτικό γύρισμα στο τηγάνι. Μπορείτε, αν σας ανησυχεί, να χρησιμοποιήσετε και το σκληρό τόφου που είναι πιο εύκολο. Γιατί όμως τόφου; Γιατί είναι καλή εναλλακτική όταν θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας σε ένα γεύμα. Έχει υψηλή διατροφική αξία, πολλή πρωτεΐνη, λίγα λιπαρά και είναι χορταστικό. Δεν έχει γεύση από μόνο του, την παίρνει από τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A block of tofu on a ceramic chopping board, which is in turn sitting on a wooden board. The block has been cut into squares. Arranged near these are small bowls with soy sauce, rice, coconut sugar, ginger powder and honey. A ceramic honey wand is lying in the bowl of honey. To the top of the image are two heads of garlic.

Το δεύτερο υλικό για το οποίο θέλω να πω δυο πράγματα είναι το μέλι. Το μέλι είναι μια πονεμένη ιστορία γενικότερα, καθώς είναι από τα προϊόντα με τα υψηλότερα ποσοστά νοθείας στον κόσμο. Υπάρχουν έρευνες που καταλήγουν στο ότι το ένα τρίτο (το ένα τρίτο!!) όλου του μελιού που πωλείται παγκοσμίως, είναι είτε νοθευμένο είτε παντελώς ψεύτικο! Στην Αγγλία έγινε έρευνα με έλεγχο των φθηνότερων “μελιών” από όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ, και κανένα – ΚΑΝΕΝΑ – δεν ήταν αγνό μέλι. Τα νούμερα είναι ανατριχιαστικά.

Στην Ελλάδα όμως τι συμβαίνει; Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες δυστυχώς. Μάλιστα σε ένα άρθρο διάβασα πως κανείς δεν ξέρει πόσο νοθευμένο μέλι κυκλοφορεί στην αγορά μας. Ακόμα και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι δεν ξέρουν να διαχωρίσουν το αγνό μέλι από το νοθευμένο. Ακούγεται τρελό αλλά οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί για να καταφέρνουν οι κερδοσκόποι να ξεγελάνε τους ελέγχους είναι τόσο εξελιγμένες που ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Γιατί; Ε, είναι πολλά τα λεφτά Άρη.

Η ζήτηση για το μέλι ανεβαίνει. Λογικό, τώρα που θεωρείται καλή εναλλακτική για τη ζάχαρη. Κανονικά όταν ανεβαίνει η ζήτηση ανεβαίνουν και οι τιμές. Το παράδοξο εδώ είναι οτι οι τιμές κατεβαίνουν. Κατεβαίνουν σε επίπεδα που ξεπερνάνε τα όρια της λογικής, αν αναλογιστεί κανείς τι απαιτείται για να παραχθεί το αγαθό αυτό. Άρα; Άρα προφανώς κάτι δεν πάει καλά.

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A frying pan with pieces of tofu in a dark garlic honey sauce. Near the handle is a linen napkin.

Πως γίνεται η απάτη; Ας δούμε μερικούς τρόπους:
• Η πιο “παραδοσιακή” μέθοδος νοθείας: ανάμειξη μελιού με σιρόπι γλυκόζης, ή ακόμα και πλήρης αντικατάστασή του με αυτό.
• Προσθήκη γύρης σε κακής ποιότητας μέλι ή σιρόπι για να αλλάξει η σύνθεσή του και να φαίνεται διαφορετική η προέλευσή του.
• Μεταφορά χαμηλής ποιότητας μελιού μέσα από πολλές χώρες για “μπερδευτεί” η προέλευσή του στα χαρτιά.
• Εργαστηριακή μετατροπή χημικής σύστασης σιροπιού ώστε να μοιάζει με μέλι και να ξεγελάει τους ελέγχους.
• Θέρμανση μελιού για ευκολότερη διαχείριση ή/και αποφυγή κρυστάλλωσης, και μετέπειτα πώλησή του ως “ωμό”.

Στην Ελλάδα η απάτη επικεντρώνεται κυρίως στην “Ελληνοποίηση” εισαγόμενων μελιών. Λόγω ανοιχτού χρώματος προστίθεται καραμελόχρωμα για να μοιάζει περισσότερο με τις εγχώριες ποικιλίες, και μερικές φορές νοθεύεται και με σιρόπι.

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two ceramic bowls with basmati rice and pieces of tofu in a dark garlic honey sauce, garnished with chives. Beside one bowl are some vintage forks and a spoon, beside the other is a bunched up linen tea towel with a jar of honey lying on it.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απάτη του νοθευμένου μελιού είναι πολλά. Φυσικά ένα από αυτά αφορά στην υγεία των καταναλωτών, αφού το σιρόπι γλυκόζης δεν έχει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ένα αγνό μέλι. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αφορά στη βιωσιμότητα της μελισσοκομίας. Η νοθεία επιτρέπει μεγάλη πτώση στις τιμές, τιμές τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι παραγωγοί μελιού. Έτσι είτε μένουν εκτός παιχνιδιού και χάνουν το εισόδημά τους, είτε καταφεύγουν σε άλλες δραστηριότητες που βάζουν σε κίνδυνο τις ίδιες τις μέλισσες, όπως πχ στις υπηρεσίες “μεταναστευτικής μελισσοκομίας”. Βάζω εισαγωγικά καθώς δεν είμαι σίγουρη αν ο όρος είναι σωστός, τον έχω μεταφράσει από τα αγγλικά. (Ίσως δεν τον βρήκα στα ελληνικά επειδή δεν υπάρχει σαν δραστηριότητα εδώ; Δεν γνωρίζω.) Η μεταναστευτική μελισσοκομία (migratory beekeeping) είναι όταν ο μελισσοκόμος μεταφέρει τα μελίσσια του σε άλλες περιοχές για την επικονίαση καλλιεργειών. Στις ΗΠΑ οι μέλισσες μεταφέρονται χιλιάδες χιλιόμετρα για να εξασφαλίσουν την παραγωγή διαφόρων καρπών όπως πχ αμύγδαλα, μύρτιλλα, μήλα κ.ά. Εκτίθενται όμως σε κινδύνους (αρρώστιες, άλλες μέλισσες, εξάντληση, κακή διατροφή κ.ά.). Σε συνδυασμό με την απειλή των φυτοφαρμάκων… οι μέλισσες πραγματικά κινδυνεύουν. Και χωρίς μέλισσες θα χάσουμε την οικολογική ισορροπία και πολύ απλά, ένα μεγάλο μέρος της τροφής μας (αφού εξασφαλίζουν – μέσω της επικονίασης – την παραγωγή του ενός τρίτου της).

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a bowl with rice and honey garlic tofu. To the side is a linen napkin with some vintage cutlery on it.

Που καταλήγουμε; Εκεί που καταλήγουν οι περισσότερες συζητήσεις για τέτοια θέματα. Πρέπει να προσέχουμε την προέλευση των τροφίμων μας. Πρέπει να ψαχνόμαστε και να μαθαίνουμε. Πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι με τις πολύ χαμηλές τιμές. Και πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές ώστε να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Όσο μπορεί ο καθένας.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, χάρηκα πολύ όταν έμαθα πως η Ol-eve, η εταιρία που συνεργάζομαι, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά. Ως παραγωγοί και εισαγωγείς/εξαγωγείς μελιού είναι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας πολιτών της ΕΕ “Save Bees and Farmers” και τα μέλια που παράγουν και εμπορεύονται πληρούν πολύ υψηλές προδιαγραφές με συχνούς και εντατικούς ελέγχους σε διαπιστευμένα διεθνή εργαστήρια. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τη νοθεία αλλά και την παρουσία αντιβιοτικών, φυτοφαρμάκων, μη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βαρέων μετάλλων κ.ά. Η Ol-eve επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και στηρίζει μικρούς παραγωγούς μέσω εκπαίδευσης και προγραμμάτων επιμόρφωσης πάνω στην ορθή μελισσοκομία.

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two ceramic bowls with rice and honey garlic tofu. One bowl is sitting on a linen tea towel with a vintage spoon and fork next to it.

Με όλα αυτά λοιπόν, δεν με εξέπληξε το πόσο υπέροχα είναι τα μέλια της Ol-eve που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Ανυπομονώ να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα. Από τη γεύση, την υφή και το χρώμα, καταλαβαίνει κανείς την άριστη ποιότητα. Και ενώ το μέλι πεύκου που χρησιμοποίησα στη συνταγή αυτή ιδανικά πρέπει να τρώγεται όπως είναι, άντε και με λίγο ψωμί για να αναδεικνύεται στο μέγιστο η νοστιμιά του, δεν θα μπορούσα νομίζω να σας γράψω συνταγή “κόψτε λίγο ψωμί, αλείψτε με μέλι πεύκου και απολαύστε”, έτσι δεν είναι;!

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ¾ view of two ceramic bowls with rice and honey garlic tofu. The bowls are sitting on a linen tea towel with a vintage spoon and fork in one corner.

Είχα δεν είχα να το το σεντόνι. Σας κούρασα ίσως, αλλά το θέμα “μέλι” έχει πολλές διαστάσεις και ελπίζω κάποια από τα παραπάνω να σας φάνηκαν ενδιαφέροντα. Γενικά όπως έχω πει και σε παλαιότερη ανάρτηση, θέλω να αρχίσουμε να μιλάμε για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα και την υγεία του πλανήτη μας. Εσείς τι γνώμη έχετε για όλα αυτά; Πόσο σας απασχολεί το πως φτάνει η τροφή μας στο πιάτο μας; Θα χαρώ να ακούσω τις σκέψεις σας, είτε εδώ είτε στο instagram!

Προς το παρόν, σας αφήνω με την συνταγή για αυτό το νοστιμότατο και εύκολο τόφου με σάλτσα μελιού και σκόρδου! Σερβίρετε με ρύζι και απολαύστε!

Τόφου με Σάλτσα Μελιού και Σκόρδου (Honey Garlic Sauce) www.thefoodiecorner.gr Photo description: One ceramic bowl with rice and honey garlic tofu sitting on a linen tea towel. To the side of the bowl is a jar of honey lying on its side.

Υλικά

Για τη σάλτσα

60 ml (4 κ.σ.) μέλι πεύκου Ol-eve (ή σιρόπι σφενδάμου για vegan εκδοχή)

60 ml (4 κ.σ.) σάλτσα σόγιας

60 ml (4 κ.σ.) νερό

1 κ.σ. βιολογική ζάχαρη καρύδας Ol-eve ή ζάχαρη καστανή

2 κ.γ. κορν φλάουρ

1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

2 κ.σ. σησαμέλαιο παρθένο (όχι καβουρδισμένο)

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με το εργαλείο

Για το τόφου

350 γρ silken τόφου σφιχτό (βλ. σημειώσεις)

1/2 κούπα κορν φλάουρ

2-3 κ.σ. σησαμέλαιο παρθένο (όχι καβουρδισμένο)

Για το σερβίρισμα

200 γρ ρύζι μπασμάτι

σχινόπρασο ψιλοκομμένο (ή πράσινο κρεμμυδάκι), προαιρετικά

Βήμα 1

Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με σύρμα το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το νερό, τη ζάχαρη καρύδας, το κορν φλάουρ και το τζίντζερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη. (θα συνεχίσουμε τη σάλτσα μετά)

Βήμα 2

Για το τόφου
Κόβουμε προσεκτικά τη συσκευασία του τόφου σύμφωνα με τις γραμμές στο κουτάκι. Πρώτα αδειάζουμε το νερό που έχει μέσα, κρατώντας με τα δάχτυλα να μην βγει το τόφου. Βάζουμε στον πάγκο μας δυο κομμάτια χαρτί κουζίνας (το ένα πάνω στο άλλο), γυρνάμε το κουτάκι ανάποδα και σιγά σιγά με πολύ προσοχή αδειάζουμε το κομμάτι τόφου πρώτα στο χέρι μας και το ακουμπάμε στο χαρτί μαλακά. Ταμπονάρουμε απαλά με λίγο ακόμα χαρτί από την πάνω πλευρά να το στεγνώσουμε λίγο. Μεταφέρουμε σε επιφάνεια κοπής και κόβουμε σε 8 κομμάτια, τα ξαπλώνουμε και κόβουμε το καθένα πάλι στη μέση να βγουν 16 τετράγωνα. Απλώνουμε το κορν φλάουρ σε ένα μεγάλο πιάτο και “αλευρώνουμε” το κάθε τετραγωνάκι δουλεύοντας γρήγορα αλλά με απαλές κινήσεις για να μην χαλάσουμε τα κομμάτια.

Βήμα 3

Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο (ή 3 αν το τηγάνι θα χωρέσει όλα τα κομμάτια με τη μια). Τηγανίζουμε τα “αλευρωμένα” κομματάκια τόφου από όλες τις πλευρές μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα (περίπου 15 λεπτά σύνολο). Τα μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Παράλληλα βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. (Εναλλακτικά το βράζουμε πριν ξεκινήσουμε το τόφου και το κρατάμε ζεστό)

Βήμα 5

Για τη σάλτσα
Στο ίδιο τηγάνι που κάναμε το τόφου ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα ίσα να μοσχοβολήσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα από το μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση και να αρχίσει να πήζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε στη σάλτσα τα κομματάκια τόφου. Τα γυρνάμε να πάρουν σάλτσα από όλες τις πλευρές.

Βήμα 6

Σερβίρουμε το ρύζι με τόφου και λίγη σάλτσα (η σάλτσα έχει έντονη γεύση, δεν χρειάζεται πολλή). Αν θέλουμε γαρνίρουμε με σχινόπρασο ή πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

Σημειώσεις
-Το τόφου υπάρχει σε δυο βασικές μορφές, το silken (μαλακό, λείο και κρεμώδες) και το σκληρό (firm). Όμως και το silken έχει υποκατηγορίες οπότε θα δείτε και silken firm (όπως αυτό που χρησιμοποίησα εγώ) που είναι μαλακό μεν αλλά αρκετά σφιχτό ώστε να σταθεί. Το soft silken μην το χρησιμοποιήσετε εδώ, δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σκληρό τόφου που είναι και πιο εύκολο στο τηγάνισμα.
-Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την Ol-eve. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.
-Πηγές για τη νοθεία μελιού:
https://www.insider.com/fake-honey-problems-how-it-works-2020-9
https://www.vice.com/en/article/884kq4/your-fancy-honey-might-not-actually-be-honey
https://decernis.com/to-bee-or-not-to-bee/
https://www.olivemagazine.gr/εστιατόρια-bars/ρεπορτάζ-εστιατόρια-bars/έρευνα-νοθεία-στο-μέλι-είστε-σίγουροι/
https://honeyap.org/index.php
https://beekeepersnaturals.com/blogs/blog/migratory-pollination-asking-too-much-of-bees
https://www.worldbeeday.org/en/about/the-importance-of-bees.html

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο