21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

31.12.2015

14 αξιολ., M.O. : 4,36
8-10

Ένα ονειρεμένο γλυκό με στρώσεις από κέικ κρυμμένο σε ζελέ φρούτων, raspberries, σπιτική κρέμα custard και σαντιγί. Επιπλέον raspberries και αμύγδαλο στολίζουν την επιφάνεια. Παραδοσιακό γλυκό της Αγγλίας, το trifle (τράιφλ) πρέπει σίγουρα κάποια στιγμή να το δοκιμάσετε.

Θα κάνετε πάρτι απόψε; Εγώ να σας πω την αλήθεια έχω πολλά χρόνια να κάνω κάτι ιδιαίτερο τη βραδιά αυτή. Λίγο που τη θεωρώ υπερτιμημένη, λίγο που γίνεται χαμός όπου και να πας, λίγο που υπάρχει μια πίεση να περάσεις καλά, και στην πρώτη στραβή απογοητεύεσαι πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε… Το πιθανότερο είναι να αλλάξω χρόνο φορώντας μια άνετη φόρμα και χοντρές κάλτσες, τρώγοντας αγαπημένα φαγητά, και βλέποντας κάποια καλή σειρά στην τηλεόραση. Πολλοί θα το θεωρήσουν ίσως μελαγχολικό, αλλά αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι. Είναι αγαπημένες συνήθειες με τις οποίες περνάω καλά, εγγυημένα. Και νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης Πρωτοχρονιάς. Να κάνεις κάτι που ξέρεις πως σε ευχαριστεί. Εγγυημένα όμως. Αν αυτό περιλαμβάνει πολύ κόσμο, μουσική και ποτό, κάνε αυτό. Αν περιλαμβάνει ταξίδι σε αγαπημένο προορισμό, κάνε αυτό. Αν περιλαμβάνει να τρως μια γαβάθα trifle… με την ευχή μου.

Ό,τι και να κάνετε σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε καλά. Όχι μόνο απόψε, αλλά και όλη τη χρονιά. Να είναι πιο χαρούμενο, πιο θετικό και πιο ήρεμο το 2016. Καλή Πρωτοχρονιά!

Πριν σας αφήσω όμως πρέπει να πω και δυο λόγια για την ετοιμασία του γλυκού. Δεν είναι δύσκολο, είναι πανεύκολο, απλά έχει πολλά βήματα. Μπορείτε να κάνετε το κάθε ένα την προηγούμενη μέρα, και να το συναρμολογήσετε λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα. Απλά να θυμάστε πως για να κάνετε το ζελέ πρέπει να έχετε φτιάξει το κέικ (το ζελέ πήζει με το κέικ μέσα). Άρα κάνετε τη βάση κέικ-ζελέ, κάνετε και την κρέμα, και την ημέρα σερβιρίσματος απλά απλώνετε την κρέμα, χτυπάτε την σαντιγί και απλώνετε κι αυτήν. Καλό βέβαια είναι να μείνει και πάλι ένα δίωρο στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

Για το ζελέ χρησιμοποίησα χυμό γιατί ήθελα γεύση που να φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στο raspberry. Τα έτοιμα ζελέ δεν μου πολυαρέσουν. Μπορείτε όμως να βάλετε και τέτοιο, ακολουθώντας τις οδηγίες του κανονικά. Όσο είναι ακόμα υγρό το ρίχνετε στο κέικ όπως θα δείτε εδώ.

Η κρέμα custard είναι σαν μια πιο πηχτή κρεμ ανγκλέζ. Είναι υπέροχη, και στην Αγγλία την τρώνε και σκέτη σαν επιδόρπιο. Ή με κομμένη μπανάνα, ή σαν σάλτσα πάνω σε μηλόπιτα κλπ κλπ. Είναι φανταστική. Μη σας τρομάζει το αυγό, αν δείτε πως έκοψε και υπάρχουν κομματάκια, περάστε τη από ψιλό σουρωτήρι.

Τι άλλο; Α, βρείτε μια καλής ποιότητας μαρμελάδα με γεύση raspberry. Δεν χρειάζεστε πολλή αλλά οκ, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Και θα σας μείνει για το ψωμάκι σας.

Οι ποσότητες είναι αρκετές για ένα μεγάλο trifle σε μπολ με χωρητικότητα τουλάχιστον 2 λίτρων, ή δυο μικρά trifles σε μπολ του ενός λίτρου. Αν γίνεται το βάζουμε σε διάφανο για να φαίνονται οι όμορφες στρώσεις.

Αυτά. Αν σκεφτώ κάτι άλλο θα το βρείτε στα βήματα. Γι’αυτό διαβάστε τα προσεχτικά. Και σας παρακαλώ, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το γλυκό λόγω πολλών υλικών και βημάτων. Είμαι πολύ αναλυτική και γι’αυτό γράφω πολλά. Δεν είναι τόσο τρομερό όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά!

Υλικά

Για το sponge cake (το ευκολότερο κέικ έβερ)
110 γρ βούτυρο φρέσκο, μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου – σημαντικό!)
110 γρ ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 αυγά
110 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα custard
300 ml γάλα εβαπορέ
300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
6 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ ζάχαρη
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (για σπιτική δείτε εδώ)

Για το ζελέ φρούτων
650 ml χυμός φρούτων του δάσους (εγώ έβαλα χυμό με γεύση κράνμπερι, μπλούμπερι και ράσμπερι, υπάρχει στα σουπερμάρκετ)
8 φύλλα ζελατίνης (δείτε τις οδηγίες γιατί η κάθε μάρκα μπορεί να διαφέρει. Χρησιμοποιείστε όσα φύλλα λέει για αυτή την ποσότητα υγρού)

Για την συναρμολόγηση
4 κ.σ. μαρμελάδα raspberry
250 γρ raspberries, φρέσκα (πλέον τα βρίσκει κανείς ευκολότερα σε μεγάλα σουπερμάρκετ, φρέσκα και κατεψυγμένα)
400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης, κρύα
αμύγδαλο φιλέ

Βήμα 1

Για το sponge cake: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ανοίξει το χρώμα του, 2-3 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μικρό λαδωμένο ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα (εμένα είναι 18εκ.). Ψήνουμε για περίπου 25-27 λεπτά στους 160C αέρα (180C αντιστάσεις). Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα στο κέντρο, η οποία πρέπει να βγει στεγνή ή με στεγνά ψίχουλα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε σχάρα. Ακόμα καλύτερα αν το φτιάξουμε την προηγούμενη και μείνει έξω να ξεραθεί λιγάκι.

Βήμα 2

Για την κρέμα custard: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το εβαπορέ με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει ίσα ίσα να “κινείται”, λίγο πριν βράσει δηλαδή. Στο μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Παίρνουμε την κατσαρόλα από το μάτι, αφήνοντάς το ανοιχτό. Με μια κουτάλα μεταφέρουμε λίγο λίγο το ζεστό μείγμα στο μπολ, χτυπώντας συνέχεια για να μην κόψει το αυγό. Όταν έχουμε μεταφέρει το περισσότερο μείγμα γάλακτος, και το περιεχόμενο του μπολ μας είναι ζεστό, το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Το ξαναβάζουμε στο μάτι και χτυπάμε με το σύρμα για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 4 περίπου λεπτά, ή μέχρι να πήξει αρκετά η κρέμα. Θέλουμε να μπορούμε να δούμε καθαρά τον πάτο της κατσαρόλας όταν περνάει η κουτάλα. Επίσης πρέπει η κρέμα να καλύπτει και να δημιουργεί φιλμ στο πίσω μέρος ενός μεταλλικού κουταλιού. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, τοποθετούμε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο να πήξει κι άλλο.

Βήμα 3

Για το ζελέ: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολάκι με κρύο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να φουσκώσουν λίγο. Στο μεταξύ σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 300ml χυμό. Όταν ζεσταθεί, λίγο πριν βράσει, παίρνουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα στύβουμε με τα χέρια να φύγουν τα νερά, και τα βάζουμε στο ζεστό χυμό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν εντελώς. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει αλλά όχι να πήξει.

Βήμα 4

Για την συναρμολόγηση: Αλείφουμε το κέικ με την μαρμελάδα και το κόβουμε σε κυβάκια. Τοποθετούμε τα κομμάτια στο μπολ σε μια ή το πολύ δυο στρώσεις. Τακτοποιούμε εδώ κι εκεί τα raspberries, αλλά φυλάμε και λίγα για διακόσμηση. Ρίχνουμε από πάνω το κρύο υγρό ζελέ. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο να πήξει το ζελέ (θέλει τουλάχιστον 4 ώρες).

Βήμα 5

Όταν έχει πήξει το ζελέ απλώνουμε από πάνω την κρέμα custard. Ξανατοποθετούμε στο ψυγείο.

Βήμα 6

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στο τράιφλ μας και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και τα raspberries που κρατήσαμε. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Για να σερβίρουμε χρησιμοποιούμε μεγάλη κουτάλα. Είναι ωραίο και την δεύτερη μέρα (εγώ το τρώω και την τρίτη) απλά μπορεί να βγάλει λίγα υγρά στο κάτω μέρος. Δεν ενοχλούν στη γεύση, μόνο στην εμφάνιση.

Σημείωση. Το γλυκό μπορεί να γίνει πολύ πολύ γρηγορότερα αν αντικαταστήσουμε κάποια μέρη του με έτοιμα προϊόντα του εμπορίου. Μπορούμε πχ να πάρουμε ένα ωραίο έτοιμο κέικ βανίλια, σκόνη για παρασκευή custard (εξαιρετικό προϊόν - από καταστήματα με είδη από την Αγγλία), και φυσικά ζελέ (αν και αυτό είναι το ίδιο πράγμα από θέμα ευκολίας). Αξίζει να δοκιμάσετε το τράιφλ από το μηδέν όπως εδώ, αλλά και οι πιο σύντομοι δρόμοι μερικές φορές απλουστεύουν τη ζωή μας.

14 αξιολ., M.O. : 4,36

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    31/12/2015

    Χρόνια Πολλά, πάντα προτιμώ το σπίτι με μικρές λιχουδιές κι ένα ποτήρι κρασί.
    Καλή Χρονιά με Υγεία και Αγάπη.