18.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

28.04.2014

1 αξιολ., M.O. : 5,00

Υπέροχες μπαλίτσες τυριού σε διάφορες γεύσεις, ιδανικές για πάρτι και μπουφέ, ή ακόμα και για σνακ με παγωμένη μπυρίτσα ή κρασάκι στο μπαλκόνι. Μπλε τυρί, τσένταρ και φέτα οι βασικοί πρωταγωνιστές.

Πρόσφατα η ομάδα μας Food4Good, συμμετείχε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις 4moms.gr σε συνεργασία με τη Fanta. Στήθηκε ένα υπέροχο family street party, με δραστηριότητες για παιδάκια όπως ζωγραφική, χειροτεχνίες, παιδική γιόγκα κ.ά., μουσική και φυσικά φαγητό! Το φαγητό το αναλάβαμε εμείς, με μπουκίτσες και finger food για όλα τα γούστα. Άλλα γλυκά, άλλα αλμυρά, άλλα ιδανικά για παιδάκια, άλλα ιδανικά για μεγάλους. Αφορμή για το πάρτι ήταν το πρόγραμμα της Fanta και του Ερυθρού Σταυρού για τη στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών. Όσοι δεν ήρθατε χάσατε, αλλά θα έχετε ξανά την ευκαιρία να δοκιμάστε τις νοστιμιές μας σε μελλοντικές εκδηλώσεις. Βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε τη σελίδα μας στο Facebook (εδώ) και έχετε το νου σας!

Δε θα σας κουράσω με πολύ μπλα μπλα μιας και έχουμε τρείς διαφορετικές συνταγές σε μια ανάρτηση. Ας περάσουμε στο ψητό. Οι ποσότητες είναι για αρκετούτσικα τρουφάκια, περίπου 25 με 35 για το κάθε είδος. Προσαρμόστε τα υλικά για τον αριθμό που θέλετε. Εννοείται αυτός εξαρτάται πολύ από το πόσο μεγάλα θα κάνετε τα τρουφάκια σας! Να σημειώσω επίσης ότι και τα τρία είδη χρειάζονται χρόνο στο ψυγείο να σφίξουν, αλλά είναι πιο ωραία αν βγουν περίπου μισή ώρα πριν το σερβίρισμα.

Έχουμε και λέμε:

Τρουφάκια Μπλε Τυριού με Επικάλυψη Σουσαμιού και Μαρμελάδα Φράουλα

Τρουφάκια Τσένταρ, Γκούντα και Μήλο, με Επικάλυψη από Καραμελωμένο Αμύγδαλο

Τρουφάκια με Φέτα και Μέλι, με Επικάλυψη από Καρύδι και Χουρμά

Υλικά

Τρουφάκια Μπλε Τυριού με Μαρμελάδα Φράουλα
350 γρ. μπλέ τυρί
100 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος (όχι κερκύρας, όχι μαργαρίνη)
30 ml κονιάκ
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1/4 κ.γ. και μια πρέζα ακόμα αλάτι (ανάλογα το πόσο αλμυρό είναι το τυρί σας)
σουσάμι καβουρδισμένο για την επικάλυψη
1/4 - 1/2 βαζάκι (100 με 180 γρ.) μαρμελάδα φράουλα
μικρά αλμυρά κρακεράκια (ένα για κάθε τρουφάκι)

Τρουφάκια Τσένταρ, Γκούντα και Μήλο, με Επικάλυψη από Καραμελωμένο Αμύγδαλο
200 γρ. αμύγδαλα ωμά, άσπρα (για την επικάλυψη)
1 κ.σ. + 2 κ.γ. μέλι (για την επικάλυψη)
1/2 κ.γ. αλάτι (για την επικάλυψη)
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη (για την επικάλυψη)
1/2 κ.γ. παρά κάτι, μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο (για την επικάλυψη)
1/8 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο (για την επικάλυψη)
100 γρ. σταφίδα ξανθή, ψιλοκομμένη (για την επικάλυψη)
350 γρ. τσένταρ ώριμο, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
90 γρ. γκούντα, στον χοντρό τρίφτη
150 γρ. τυρί κρέμα
2 πρέζες (κάτι μεταξύ 1/8 - 1/4 κ.γ.) αλάτι
1-2 μήλα πράσινα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια

Τρουφάκια με Φέτα και Μέλι, με Επικάλυψη από Καρύδι και Χουρμά
325 γρ. φέτα
175 γρ. τυρί κρέμα
2 κ.σ. + 1 ½ κ.γ. μέλι
100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
110 γρ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
μπατονέτες (αλμυρά πρέτζελ) σε στικς (ένα για κάθε τρουφάκι)

Βήμα 1

Για τα τρουφάκια μπλε τυριού: Θρυμματίζουμε το τυρί σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), το κονιάκ και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε/ζυμώνουμε με τα χέρια. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια με το μείγμα και τα τοποθετούμε σε πιάτο. Το τυρί είναι πολύ δυνατό, οπότε τα κάνουμε μικρά μικρά. Βάζουμε το σουσάμι σε ένα άλλο πιάτο και περνάμε ένα ένα τα μπαλάκια ώστε να καλυφθούν με το σουσάμι. Τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν. Πριν το σερβίρισμα αλείφουμε με λίγη μαρμελάδα το κάθε κρακεράκι και τοποθετούμε από πάνω ένα τρουφάκι. Τρώγονται με μια μπουκιά για να πάρουμε μαζί όλες τις γεύσεις!

Βήμα 2

Για τα τρουφάκια τσένταρ - η επικάλυψη: Απλώνουμε τα αμύγδαλα ολόκληρα σε μια λαμαρίνα στρωμένη με ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C (αέρα) για 7 λεπτά. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης εκτός της σταφίδας. Όταν περάσουν τα 7 λεπτά ρίχνουμε τα μισοψημένα αμύγδαλα στο μπολ και ανακατεύουμε να καλυφθούν από το μείγμα. Ξαναπλώνουμε στην ίδια λαδόκολλα (να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) και ψήνουμε για άλλα 6 λεπτά (οι χρόνοι εξαρτώνται από το φούρνο σας αλλά προσέξτε πολύ μην αρπάξουν – με το μέλι δε θα βλέπετε το χρώμα τους). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Τα ανακατεύουμε με την ψιλοκομμένη σταφίδα και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Για τα τρουφάκια τσένταρ: Βάζουμε όλα τα τυριά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Παίρνουμε λίγη ποσότητα, πλάθουμε ένα μπαλάκι και τοποθετούμε στο κέντρο ένα κομματάκι μήλο, κλείνοντας το άνοιγμα. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Περνάμε τα τρουφάκια από το μείγμα της επικάλυψης και πιέζουμε με τα χέρια να κολλήσει (θέλει περισσότερη επιμονή από τα άλλα διότι τα τυριά δεν είναι τόσο κολλώδη). Τα βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Για τα τρουφάκια φέτας: Ανακατεύουμε τα τυριά και το μέλι με τα χέρια και πλάθουμε μπαλάκια. Αυτό το μείγμα είναι αρκετά μαλακό και ίσως σας δυσκολέψει λίγο. Υπομονή και επιμονή, αξίζει τον κόπο! Βοηθάει να ξεπλένουμε συχνά τα χέρια μας. Τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια με τους χουρμάδες. Περνάμε τα τρουφάκια από το μείγμα καρυδιού ώστε να καλυφθούν γύρω γύρω και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Πριν το σερβίρισμα καρφώνουμε σε κάθε τρουφάκι από ένα πρέτζελ (να είναι σαν γλειφιτζούρι).

Οι συνδυασμοί γεύσεων είναι δικής μου έμπνευσης, αλλά η συνταγή για την επικάλυψη καραμελωμένου αμύγδαλου είναι βασισμένη σε αυτήν της Αρτέμιδος του Wonderfoodland (δείτε τη συνταγή εδώ). Επίσης οι φωτογραφίες είναι της Αρτέμιδος και την ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση! Δείτε το portfolio φωτογραφίας της εδώ.

1 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Δείτε μερικά από αυτά που χάσατε!
Εύκολη Μους Λεμόνι από την Gourmelita
Tiramisu από την Gourmelita
Cupcakes Βανίλιας από την Sugar Buzz (συνταγή στο βιβλίο της με τίτλο Cupcakes)
Νηστίσιμα Σοκολατένια Cupcakes από την Sugar Buzz (συνταγή στο βιβλίο της με τίτλο Cupcakes)
Φωλιές Πατάτας με Ντιπ Γιαουρτιού με Άνιθο & Σολωμό από την Sabor by Conna
Ταρτάκια με Σπανάκι και Τυριά από την Cook and Feel
Μπουκίτσες με Φιστικοβούτυρο από την Cook and Feel

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

7 Σχόλια

  • Απάντηση
    28/04/2014

    Πολύ πολύ ωραία και τα τρία!!
    Καλή εβδομάδα

  • Απάντηση
    28/04/2014

    Αυτά τα τρουφάκια με συγκλόνισαν από την πρώτη στιγμή που τα είδα φωτογραφημένα!
    Τι φοβεροί συνδυασμοί υλικών, ιδιαίτεροι αλλά που πραγματικά με προκαλούν να τα δοκιμάσω!
    Φιλιά!

  • Απάντηση
    Lia
    29/12/2014

    Ελένη, θεϊκά τρουφάκια!!! θα τα κάνω για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!!!Φιλάκια πολλά!!!

    • Απάντηση
      30/12/2014

      Λία είναι ό,τι πρέπει για γιορτινό τραπέζι ή πάρτι! Και πραγματικά πολύ νόστιμα, πιστεύω θα σου αρέσουν. Φιλιά και καλή Πρωτοχρονιά να έχεις!

  • Απάντηση
    Lia
    30/12/2014

    Καλή Πρωτοχρονιά. Ελένη μου!!! Φιλιά!!!