26.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.06.2017

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
3-4

Ένα αρωματικό, vegan ριζότο με βλίτα, σέλινο, μαϊντανό και άνηθο. Συμπληρώνουμε με vegan «παρμεζάνα» και απολαμβάνουμε ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα, αυστηρά χορτοφαγικό!

Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a white plate with a crinkly edge, containing risotto and a sprinkling of vegan cheese, in the bottom right corner of the photo. In the top left is a bunch of amaranth greens. All on a dark surface.

Όπως ξέρετε δεν είμαι vegan. Γενικά όμως μου αρέσουν πολύ τα πειράματα με χορτοφαγικά πιάτα και πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις εξειδικευμένες διατροφές μου προκαλούν την περιέργεια.

Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: An ingredient shot, with various greens spread around the edges of the photo. To the top is a small bowl of rice and a lemon, to their right some spring onions. To the bottom right is some dill weed and some Greek celery. In the bottom left corner is a tub of Vitam lactose free margarine (sponsored brand) and to the top left are some amaranth leaves and some parsley. All on a rough surfaced black background.

Όταν έμαθα λοιπόν ότι υπάρχει μαργαρίνη Βιτάμ χωρίς λακτόζη, αμέσως μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη είναι κατάλληλη για ανθρώπους με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, αλλά και για αυτούς που ακολουθούν vegan διατροφή. Δεν τρώνε δηλαδή τίποτα που να προέρχεται από ζωικά προϊόντα.

Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: The plate of risotto without the vegan cheese on top. In the top right corner is the small bowl of «cheese» and a wooden lemon juicer sitting proped against half a squeezed lemon.
§
Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view of a white colander filled with freshly washed greens, herbs and spring onions.

Έτσι λοιπόν είπα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα ριζότο εντελώς χορτοφαγικό. Όταν λέμε εντελώς, εννοούμε χωρίς καν την κλασική παρμεζάνα που συνήθως ρίχνουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two plates of risotto on a dark surface, in the bottom right and top left corners of the photo. Both have forks in them, and some of the risotto is missing. To the top right is a small bowl of vegan cheese with a spoon in it. To the bottom left a bunched up gray linen napkin.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νοστιμότατο πιάτο με έντονο άρωμα μυρωδικών, που θυμίζει ένα εκλεπτυσμένο σπανακόρυζο. Η προσθήκη του Βιτάμ Χωρίς Λακτόζη δίνει γεύση αλλά και πολύ ωραία κρεμώδη υφή, και γι’αυτό συμπληρώνουμε λίγο και στο τέλος του μαγειρέματος.

Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A small bowl of vegan cheese. The «cheese» resembles fine breadcrumbs or sawdust! To its right some cashews lying on the dark surface.

Το τυρί το αντικαθιστούμε με μια vegan «παρμεζάνα» που γίνεται με κάσιους και διατροφική μαγιά. Η διατροφική μαγιά είναι ένα προϊόν που έχει έντονη γεύση τυριού και ας μην έχει καμία σχέση με γαλακτοκομικό. Οι vegans την χρησιμοποιούν πολύ, κυρίως για να φτιάχνουν σπιτικά υποκατάστατα τυροκομικών. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ, και για να πω την αλήθεια ενθουσιάστηκα. Θα την χρησιμοποιώ κι εγώ μιας και είναι νόστιμη και υγιεινή, αλλά για να πω την αλήθεια δεν θα μπορούσα ποτέ να κόψω το τυρί – μια από τις μεγάλες μου αγάπες.

Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the plate of risotto, sitting on a bunched up gray linen napkin. The plate is in the centre of the photo.

Αυτό που με χαροποιεί όσο γνωρίζω καινούργια προϊόντα είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες λύσεις για συνανθρώπους μας που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώνουν τα συμβατικά. Και ακόμα περισσότερο, ότι αυτές οι λύσεις είναι ποιοτικές και νόστιμες!

Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the plate of risotto, with a fork in it and some of the food missing. The juicy texture of the rice is more prominent in the shot.

Υλικά

Για την vegan «παρμεζάνα»

1 κούπα κάσιους ωμά ανάλατα

4 κ.σ. διατροφική μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

Για το ριζότο

50γρ σέλινο με κοτσάνια

40γρ βλίτα, φύλλα μόνο

20γρ μαϊντανός, φύλλα και λεπτά κοτσάνια

20γρ άνηθος, φύλλα και λεπτά κοτσάνια

1 λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός

40γρ + 30γρ Βιτάμ Χωρίς Λακτόζη

90γρ (4) κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (βάζουμε τόσο σκούρο πράσινο μέρος όσο λευκό και ανοιχτό πράσινο)

30γρ (3) κοτσάνια από τα βλίτα, χοντρά, ψιλοκομμένα

250γρ ρύζι καρολίνα

75ml χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

3/4 κ.γ. αλάτι

3/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

125ml νερό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τη βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά και προϊόντα για εξειδικευμένες διατροφές. Αν δεν θέλουμε όμως να φτιάξουμε vegan "παρμεζάνα", μπορούμε να πάρουμε υποκατάστατο τυριού που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Αν δεν έχουμε διατροφικό περιορισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική παρμεζάνα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας. Ταιριάζει και λίγη θρυμματισμένη φέτα.

Βήμα 1

Για να φτιάξουμε την «παρμεζάνα» χτυπάμε τα κάσιους, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι και τη σκόνη σκόρδου σε ένα μούλτι μέχρι να γίνουν τρίμμα. Φυλάμε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο ή βαζάκι και χρησιμοποιούμε όση θέλουμε.

Βήμα 2

Για το ριζότο, βάζουμε το σέλινο, τα φύλλα από τα βλίτα, τον μαϊντανό και τον άνηθο σε ένα μούλτι με μεγάλο κάδο. Προσθέτουμε λίγο λίγο 250ml (περίπου μια κούπα) από τον ζωμό χτυπώντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή, όταν έχουμε ζεστό υγρό στο μούλτι μπορεί φουσκώσει και να χυθεί, το ανοίγουμε συχνά να φεύγουν οι υδρατμοί και χτυπάμε λίγη ώρα κάθε φορά. Προσθέτουμε άλλα 500ml από τον ζωμό στο μείγμα και ανακατεύουμε με κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι (να χωράει αργότερα όλο το ριζότο) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τα 40γρ Βιτάμ Χωρίς Λακτόζη. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κοτσάνια από τα βλίτα, ανακατεύουμε, και αφήνουμε να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.

Βήμα 4

Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για δυο λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε για περίπου μισό με ένα λεπτό ή μέχρι να απορροφηθεί το λεμόνι.

Βήμα 5

Ρίχνουμε στο τηγάνι 125ml από τον σκέτο ζωμό λαχανικών (όχι τον πράσινο). Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 125ml. Όταν απορροφηθεί και αυτός, προσθέτουμε 125ml από τον πράσινο ζωμό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει ο ζωμός μας, ανακατεύοντας δηλαδή συνεχώς και προσθέτοντας ζωμό όταν έχει απορροφηθεί ο προηγούμενος. Θα μας πάρει περίπου 25 λεπτά.

Βήμα 6

Στο τέλος θέλουμε το ριζότο να είναι υδαρές, διότι θα συνεχίσει να πήζει αφού το αποσύρουμε. Μόλις λοιπόν δοκιμάσουμε και έχει ψηθεί το ρύζι (al dente, όχι λιώμα) κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 30γρ Βιτάμ Χωρίς Λακτόζη. (Αν έχει ήδη πήξει το ριζότο μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό. Εγώ το έκλεισα στα 25 λεπτά, πρόσθεσα 125ml νερό, και το άφησα στην άκρη για 5 λεπτά.)

Βήμα 7

Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με μπόλικη vegan «παρμεζάνα».

Και κάτι τελευταίο
* Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε εκείνα τα μισά ματσάκια μυρωδικών που ξεμένουν στο ψυγείο!
* Για χρήσιμες σημειώσεις σχετικά με την εκτέλεση, δείτε και το "Δείξε Μου..."
* Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Βιτάμ. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο