Vegan Ριζότο με Βλίτα και Μυρωδικά
Ένα αρωματικό, vegan ριζότο με βλίτα, σέλινο, μαϊντανό και άνηθο. Συμπληρώνουμε με vegan «παρμεζάνα» και απολαμβάνουμε ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα, αυστηρά χορτοφαγικό!
Όπως ξέρετε δεν είμαι vegan. Γενικά όμως μου αρέσουν πολύ τα πειράματα με χορτοφαγικά πιάτα και πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις εξειδικευμένες διατροφές μου προκαλούν την περιέργεια.
Όταν έμαθα λοιπόν ότι υπάρχει μαργαρίνη Βιτάμ χωρίς λακτόζη, αμέσως μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη είναι κατάλληλη για ανθρώπους με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, αλλά και για αυτούς που ακολουθούν vegan διατροφή. Δεν τρώνε δηλαδή τίποτα που να προέρχεται από ζωικά προϊόντα.
§
Έτσι λοιπόν είπα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα ριζότο εντελώς χορτοφαγικό. Όταν λέμε εντελώς, εννοούμε χωρίς καν την κλασική παρμεζάνα που συνήθως ρίχνουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Το αποτέλεσμα είναι ένα νοστιμότατο πιάτο με έντονο άρωμα μυρωδικών, που θυμίζει ένα εκλεπτυσμένο σπανακόρυζο. Η προσθήκη του Βιτάμ Χωρίς Λακτόζη δίνει γεύση αλλά και πολύ ωραία κρεμώδη υφή, και γι’αυτό συμπληρώνουμε λίγο και στο τέλος του μαγειρέματος.
Το τυρί το αντικαθιστούμε με μια vegan «παρμεζάνα» που γίνεται με κάσιους και διατροφική μαγιά. Η διατροφική μαγιά είναι ένα προϊόν που έχει έντονη γεύση τυριού και ας μην έχει καμία σχέση με γαλακτοκομικό. Οι vegans την χρησιμοποιούν πολύ, κυρίως για να φτιάχνουν σπιτικά υποκατάστατα τυροκομικών. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ, και για να πω την αλήθεια ενθουσιάστηκα. Θα την χρησιμοποιώ κι εγώ μιας και είναι νόστιμη και υγιεινή, αλλά για να πω την αλήθεια δεν θα μπορούσα ποτέ να κόψω το τυρί – μια από τις μεγάλες μου αγάπες.
Αυτό που με χαροποιεί όσο γνωρίζω καινούργια προϊόντα είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες λύσεις για συνανθρώπους μας που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώνουν τα συμβατικά. Και ακόμα περισσότερο, ότι αυτές οι λύσεις είναι ποιοτικές και νόστιμες!
Κανένα Σχόλιο