Υγιεινές Μπάρες Δημητριακών με Βρώμη (Κουάκερ), Χουρμάδες, Ταχίνι και Χαρουπόμελο
Διατροφική αξία στα ύψη, με γεύση εξίσου απίθανη. Οι μπάρες αυτές αποτελούν μια φοβερή επιλογή για πρωινό στο πόδι ή σνακ ανάμεσα σε γεύματα. Τα λίγα και πολύ καλά υλικά -βρώμη, χουρμάδες, αμύγδαλα, ταχίνι, χαρουπόμελο- ταιριάζουν μεταξύ τους υπέροχα και η μόνη μας δυσκολία είναι να μείνουμε στη μια μπάρα.
Είδατε υλικά; Αυτή ήταν όλα. Άντε και λίγο αλάτι γιατί χωρίς το αλμυρογλυκό εγώ δεν αντέχω. Και η προετοιμασία πανεύκολη. Ο φούρνος μας χρειάζεται μόνο για να καβουρδίσουμε τη βρώμη και τα αμύγδαλα διότι η γεύση τους δεν συγκρίνεται όταν είναι ωμά. Το θέμα μου με την ωμή βρώμη σας το έχω αναφέρει και στο πρωινό με βρώμη και κίνοα, οπότε φαντάζομαι δεν σας εκπλήσσει που συνιστώ οπωσδήποτε το βήμα αυτό. Κατά τα άλλα, ανακατεύουμε, στρώνουμε στο ταψί και έτοιμο. Πόσο τις λατρεύω αυτές τις συνταγές. Και όταν πρόκειται για τέτοια διατροφική αξία… διπλή χαρά.
Ιδανικό σνακ λοιπόν για μικρούς και μεγάλους. Ενέργεια στο φουλ και ικανοποίηση όταν θέλουμε κάτι γλυκό χωρίς τύψεις. Και όταν λέω τύψεις δεν εννοώ αυτές της χαλασμένης δίαιτας (δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί διαίτης το συγκεκριμένο λόγω των χουρμάδων και του ταχινιού) αλλά αυτές του «τώρα τελευταία τρώω μόνο μπισκότα και ούτε καν σπιτικά» (η φοβερά υγιεινή διατροφή μου τις τελευταίες μέρες). Μια τέτοια μπάρα λοιπόν για πρωινό στο αυτοκίνητο ή σπασμένη πάνω σε γιαούρτι αν έχουμε πολυτέλεια χρόνου, για δεκατιανό στο γραφείο, για απογευματινό με τον καφέ, για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο… γενικώς για να γεμίζει εκείνες τις άτιμες τρύπες πείνας!
Πιστεύω ότι μπορώ να βάλω μέλι αντί του χαρουπόμελου.
Ναι Ξανθή μου, πιστεύω θα ταιριάξει ωραία και το μέλι!
Θα μπορούσα να αντικαταστήσω τους χουρμάδες με άλλα αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες ή κράνμπερις);
Οι χουρμάδες εδώ παίζουν διπλό ρόλο. Πρώτος είναι στη γλύκα που δίνουν, σε βαθμό που δεν χρειαζόμαστε καν ζάχαρη. Ο δεύτερος είναι στο “δέσιμο” των υλικών, και ουσιαστικά με την κολλώδη υφή τους πετυχαίνουμε να κρατάνε οι μπάρες το σχήμα τους. Λογικά οι σταφίδες θα έδιναν παρόμοιο αποτέλεσμα, μιας και είναι γλυκές και αν τις ψιλοκόψουμε νομίζω κολλάνε μεταξύ τους. Δεν είμαι όμως σίγουρη γι’αυτό οπότε μόνο με πείραμα θα ξέρεις 100%! Πάντως για κράνμπερις δεν θα το συνιστούσα, μιας και είναι μεν γλυκά αλλά είναι και λίγο ξινά μαζί, οπότε σε μεγάλη ποσότητα ίσως κουκουλώσουν τις γεύσεις και κάνουν ξινές τις μπάρες. Αν δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω πως σου βγήκε, οπότε σε περιμένω με νεότερα!
ΓΕΙ ΣΟΥ ΕΛΕΝΗ!ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΜΕ ΤΑΧΙΝ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΕΣ.Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΤΙΣ ΤΡΩΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ.
Αα τι καλά! Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Εξαιρετικό! Μου δίνεις ιδέες για το καλοκαίρι που αποφεύγω να βάλω το φούρνο. Γιατί φτιάχνω και γω μπάρες με βρώμη (και σουσάμι), μόνο που τις ψήνω. Προφανώς το ελαφρύ καβούρδισμα των υλικών γίνεται και σε αντικολλητικό τηγάνι;
Χμ, γιατί όχι; Καλή ιδέα! Απλά θα έλεγα να μπαίνουν ίσως σε δόσεις τα υλικά στο τηγάνι, αλλιώς θα θέλουν αρκετή προσοχή και ανακάτεμα να καβουρδιστούν ομοιόμορφα. Αν το κάνεις έλα να μας πεις εντυπώσεις γιατί θα ενδιαφέρει κι άλλους σίγουρα (και μενα φυσικά!). Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Έχω φτιάξει διάφορες μπάρες από συνταγές που βρήκα στο internet χωρίς μεγάλη επιτυχία…οι δικές σου μου βγήκαν ΤΕΛΕΙΕΣ!!! Λίγα υλικά που δένουν άψογα μεταξύ τους και συνδυαςμός του πραγματικά υγειινού σνακ με την απίστευτη γεύση που σόκαρε τον ουρανίσκο μας!
Σούπερ! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Και τι ωραία περιγραφή το “σόκαρε τον ουρανίσκο”! Θα την δανειστώ σίγουρα κάποια στιγμή. Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου γράψεις, τέτοια σχόλια μου φτιάχνουν τη βδομάδα ολόκληρη 🙂