Υγιεινό Πρωινό με Βρώμη, Κίνοα και Ινδική Καρύδα στο Slow Cooker
Πόριντζ (χυλός) βρώμης σιγομαγειρεμένος στο slow cooker με κίνοα, ινδική καρύδα, πίτουρο βρώμης και λιναρόσπορο. Ιδανικό πρωινό για κρύες μέρες!
Αγαπημένο χουχουλιάρικο πρωινό, ο χυλός βρώμης είναι σούπερ υγιεινός και δίνει ενέργεια για πολλές ώρες. Έχω μοιραστεί και στο παρελθόν μια παρόμοια συνταγή για πόριντζ με βρώμη και κίνοα, αλλά για συμβατικό μαγείρεμα. Εκεί είχα αναλύσει και τα είδη βρώμης που βρίσκουμε στην αγορά.
Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω το πόριντζ στο slow cooker. Είναι κάτι που μου αρέσει να έχω σε μεγαλούτσικες ποσότητες, έτσι ώστε να μπορώ το πρωί απλά να το ζεστάνω στο φούρνο μικροκυμάτων και να είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά. Και φυσικά το slow cooker είναι ιδανικό γιατί δεν χρειάζεται να είμαι από πάνω του, αρκεί να του δίνω ένα δυο ανακατέματα που και που (αυτό δεν χρειάζεται συνήθως με το φαγητό στο σλόου, αλλά εδώ και οι χρόνοι είναι μικρότεροι και τα υλικά πήζουν αρκετά γρήγορα). Έτσι λοιπόν φτιάχνω μια γερή δόση (όπως αυτή) και τη φυλάω σε τάπερ στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα βάζω λίγο σε μπολ, προσθέτω λίγο γάλα για να αραιώσει και το βάζω στα μικροκύματα.
Τα υλικά του χυλού ήταν έμπνευση από αυτές που στέκεσαι μπροστά στο ντουλάπι, βλέπεις τι έχεις, και αποφασίζεις ανάλογα με το τι λιγουρεύεσαι εκείνη την ώρα. Έτσι έριξα μέσα «α, λίγο από αυτό», «ου, λίγο από αυτό» και «μμ, καλό θα είναι και αυτό». Δεν μπορείτε να πείτε, είμαι παραστατική!
Βρέθηκα λοιπόν με πόριντζ που είχε μέσα ινδοκάρυδο, λιναρόσπορο, πίτουρο βρώμης και φυσικά κανέλα και μέλι. Και μπορώ να πω πως ταίριαξαν μια χαρά. Μπορείτε βέβαια να κάνετε κάτι αντίστοιχο και να προσθέσετε ό,τι σας κάνει κέφι από το ντουλάπι σας. Αν δεν σας βρίσκονται τέτοια υλικά ακολουθείστε τη συνταγή.
Το μαγείρεψα με γάλα διότι έτσι έφτιαχνε πάντα η Mrs D. τον χυλό μας ως παιδιά. Δεν μπορώ να φανταστώ να έχει μόνο νερό, όπως κάνουν αρκετοί. Στο slow cooker όμως το θέμα «γάλα» δεν είναι απλό, και θέλει λίγο προσοχή, οπότε έβαλα εβαπορέ και ησύχασα. Το εβαπορέ συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα στο αργό μαγείρεμα και δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος να «κόψει» όπως με το φρέσκο. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε τον χυλό μας κατάλληλο για vegan διατροφή, αντικαθιστώντας το γάλα με νερό ή γάλα αμυγδάλου και το μέλι με σιρόπι αγαύης.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πόριντζ και να χαρούμε που τα πρωινά έχουν γίνει επιτέλους λίγο πιο ψυχρά!
Τελειο θα το κανω το ΣΚ
Ευχαριστώ πολύ! Είναι λίγο χειμωνιάτικο πρωινό μιας και τρώγεται ζεστό, αλλά γιατί όχι; Αν έχει δροσιά εκεί που είσαι θα είναι μια χαρά (προτείνω χλιαρό). Το σίγουρο είναι πως θα σε κρατήσει όλη μέρα, ιδανικό δηλαδή αν έχεις να περάσεις τη μέρα σε κάποια παραλία 🙂
Επιτέλους το έφτιαξα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!! Δεν έβαλα καρύδα γιατί είχα, σίγουρα θα του ταιριάζει πολύ, την επόμενη εβδομάδα που θα το ξαναφτιαξω!
Μμ! Τι καλά που μου το θύμισες, θα το φτιάξω κι εγώ σύντομα! Χαίρομαι που σου άρεσε!
Τέλειο φαίνεται. Απο που έχεις πάρει το slow cooker; Any tips με τι κριτήρια να διαξέξω ένα και απο που;
Ευχαριστώ…
Ευχαριστώ για το σχόλιο! Εισάγω εγώ slow cookers! Δες την κατηγορία goodies στο κεντρικό μενού για μοντέλα και άλλα είδη που φέρνω! Αν έχεις οποιαδήποτε απορία μου λες. Καλή συνέχεια