Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού με Ελαιόλαδο και Παπαρουνόσπορο
Ένα πανεύκολο κέικ - ξέρετε, από αυτά τα αγαπημένα χωρίς μίξερ - με ελαιόλαδο, τραγανούτσικο παπαρουνόσπορο και υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού. Ζουμερό και αφράτο.
Αυτό το ποστ άργησε λίγο. Ήθελα να το είχα φτιάξει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά πέρασα κάποιες μέρες λίγο περίεργες, και δυστυχώς επηρεάστηκα. Κάτι που έχω μάθει τα τελευταία χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, είναι ότι όταν κάνεις κάτι που έχει δημιουργικό στοιχείο κάποιες φορές πέφτεις πάνω σε τοίχο. Αν η έμπνευση δεν θέλει να έρθει από μόνη της, που να κοπανιέσαι δεν θα έρθει. Με τον καιρό μαθαίνεις να λειτουργείς, αναγκαστικά, όταν τρέχουν προθεσμίες και συνεργασίες, αλλά όλα είναι πολύ δυσκολότερα και ποτέ δεν είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Εγώ αυτή την εβδομάδα ευτυχώς δεν είχα κάποια προθεσμία, παρά μόνο την δικιά μου, την οποία μπορούσα να μεταφέρω.
Ο λόγος έλλειψης έμπνευσης; Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως με επηρέασε κάτι που συμβαίνει εδώ και μια εβδομάδα. Έχω ένα αδέσποτο σκυλάκι που έχει γίνει η σκιά μου. Τρυπώνει στον κήπο και κοιμάται έξω από την πόρτα μου, όπου και να πάω με τα πόδια έρχεται μαζί, αν πάρω αυτοκίνητο το κυνηγάει κλαίγοντας, περιμένει υπομονετικά να γυρίσω, και με κοιτάει στα μάτια συνέχεια με ένα βλέμμα που με σκοτώνει.
Δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο και με έχει τσακίσει ψυχολογικά. Δεν ξέρω ειλικρινά τι να κάνω. Σας έχει τύχει; Δεν το εύχομαι. Για κάποιον που αγαπάει τα σκυλιά δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα, όσο περίεργο ή αστείο και να σας φαίνεται. Δεν μπορώ να τον υιοθετήσω μιας και ο Westley είναι πολύ απαιτητικός και σε ηλικία ακόμα που χρειάζεται όλη την προσοχή μου. Δεν μπορώ να διανοηθώ να υπάρχουν δυο σκυλιά στο σπίτι! Μακάρι να βρισκόταν κάποιος να του δώσει αγάπη και τη ζεστασιά μιας οικογένειας. Νομίζω δεν θέλει τίποτα άλλο ο γλυκός μου. Και είναι ομορφούλης, σαν λύκος!
Τέλοσπάντων, μην σας κουράζω με τα βάσανά μου. Σημασία έχει πως ξεκόλλησα, κατάφερα να κάνω συνταγή, να την φωτογραφίσω και να γράψω και αυτό το κείμενο.
Είχα πεισμώσει να φτιάξω κάτι με τα τελευταία πορτοκάλια του κήπου, αλλά για καιρό δεν μου ερχόταν τίποτα στο νου (η έλλειψη έμπνευσης που λέγαμε). Σκέφτηκα πορτοκαλόπιτα, αλλά υπάρχουν τόσες ωραίες συνταγές εκεί έξω τι να την κάνετε και την δικιά μου; Ίσως όμως κάνω μια για την αγγλική πλευρά του μπλογκ. Νομίζω θα άρεσε στους ξένους και πιστεύω πως δεν είναι από τα πιο γνωστά ελληνικά γλυκά. Θα δούμε.
Αυτό το κέικ πάντως είναι υπέροχο. Αφράτο και ζουμερό, αλλά αρκετά στεγνό ώστε να το κρατήσεις στο χέρι και να μην χρειάζεσαι πιατάκι και κουτάλι για να το φας. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο διότι όπως ξέρετε είμαι fan των κέικς χωρίς μίξερ, και το λάδι βολεύει πολύ σε αυτά. Είναι απλό, εύκολο, και έχει εκπληκτικό άρωμα πορτοκαλιού. Ιδανικό συνοδευτικό για καφεδάκι ή τσάι, και ό,τι πρέπει για πρωινό στο μπαλκόνι. Ο παπαρουνόσπορος δίνει μια ωραία πολύ ελαφρά τραγανή υφή, αλλά δεν είναι υποχρεωτικός αν δεν τον βρίσκετε εύκολα. (Βλέπετε τις τρυπίτσες στην επιφάνεια του κέικ; Είναι για το σιρόπι. Αχ!)
Αυτά λοιπόν από εμένα. Και μην ξεχνάτε, αν δοκιμάσετε κάποια από τις συνταγές μου θα χαρώ πολύ να μου στείλετε τις εντυπώσεις σας. Και αν βγάλετε και φωτογραφία κάντε tag #thefoodiecorner στο Instagram!
Γειά σου Ελένη, έφτιαξα 3η φορά το πορτοκαλένιο γλυκό με τον παπαρουνόσπορο. Για άλλη μιά φορά ενθουσιάστηκαν όλοι. Επίσης δοκίμασα και πέτυχα τα κουπάκια από τορτίγια, Έχει πλάκα να τρως ατομική σαλάτα μαζί με την σαλατιέρα. Σ ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, φαίνεται ότι αγαπάς αυτό που κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό -για μένα-να ευχαριστιούνται τα μάτια μου πριν το στομάχι μου Έτσι, χορταίνω πολύ πιο γρήγορα. Δοκιμάστε το όσες/οι κάνετε δίαιτα! Βάννα από Μάκρη.
Βάννα μου σ’ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα! Χαίρομαι τόσο που αγάπησες το κέικ όσο κι εγώ. Όσο για τα μπολάκια, μόλις σήμερα το πρωί σκεφτόμουν τι να έγινε άραγε! Μου έφτιαξες το βράδυ, σ’ευχαριστώ!!
Καλημέρα,
Η συνταγή με το κεικ πορτοκαλιού φαίνεται υπέροχη, θα τη δοκιμάσω. Ερώτηση, αντί του εβαπορέ, θα προτιμούσα φρέσκο γάλα (δεν ξέρω αν υποκατάστατα, πχ. αμυγδαλου ταιριάζουν) ή γιαούρτι….γίνεται και αν ναι, ποιά είναι η προτινόμενη δοσολογία?
Ευχαριστώ πολύ,
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Μπορείς άνετα να βάλεις φρέσκο γάλα ή και κρέμα γάλακτος. Γενικά είναι μικρή η ποσότητα και έτσι δεν θα υπάρχει θέμα με την αντικατάσταση. Δεν είμαι σίγουρη για γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα επειδή έχουν ιδιαίτερη γεύση και ίιισως επηρεάσουν το αποτέλεσμα (δεν νομίζω, αλλά το λέω μήπως και). Γιαούρτι δεν θα έβαζα γιατί ίσως να θέλει άλλη δοσολογία και δεν μπορώ να ξέρω ποια χωρίς δοκιμές. Θα χαρώ πολύ να μάθω εντυπώσεις όταν το φτιάξεις!
Καλημέρα σας!!
Το κέικ φαίνεται υπέροχο!! Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να παραλείψω το σιρόπι ή μήπως θα χάσει από γεύση και από άρωμα;
Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ! Σίγουρα θα χάσει κατιτίς, ειδικά όσο αφορά στη ζουμερή υφή του, θεωρώ όμως πως και σκέτο θα είναι ένα νοστιμότατο κέικ, ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ μας. Αναμένουμε εντυπώσεις αν το φτιάξετε!