Ζυμαρικά με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι
Και κάπως έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ξανά πως τα ζυμαρικά είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά, αφού εδώ συνδυάζονται με έναν αρκετά ξεχωριστό τρόπο! Ριγκατόνι με καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκό ξερό σύκο, πιπεράτη άγρια ρόκα και κρεμώδες κατίκι. Εύκολο και διαφορετικό!
Πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου! Όπως ξέρετε έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα ζυμαρικά όλων των ειδών, άρα, είναι ημέρα γιορτής για μενα. Έφτιαξα λοιπόν ένα πιάτο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένας συνδυασμός από γεύσεις που προσφέρουν η καθεμία κάτι δικό της. Κάτι γλυκό, κάτι πιπεράτο, κάτι κρεμώδες… και η βάση όλων, ένα νόστιμο ριγκατόνι.
Ξεκινάμε από αυτό λοιπόν, αφού πάνω του “στηρίζονται” όλα τα υπόλοιπα υλικά μας! Το ριγκατόνι είναι ένα ενδιαφέρον σχήμα ζυμαρικού, και ενώ φυσικά είναι ιδανικό για πιάτα με πολλές σάλτσες που παγιδεύονται στο εσωτερικό του, ταιριάζει και με κρεμώδη υλικά όπως το κατίκι, αφού κολλάει υπέροχα στις ραβδωτές πλευρές του και συγκρατεί και τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου. Φυσικά η συνταγή αυτή γίνεται και με άλλα σχήματα, αρκεί να είναι ένα ποιοτικό ζυμαρικό που θα βράσει σωστά και θα αναδείξει το συνολικό αποτέλεσμα. Το ριγκατόνι της MISKO είναι ιδανική επιλογή αφού πληροί όλες τις “προϋποθέσεις”!
Βασικό στοιχείο του πιάτου αυτού είναι τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία, που δεν χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσπάθεια, απλά υπομονή. Για να καραμελώσουν σωστά πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους, η βιασύνη δεν έχει θέση εδώ. Υπολογίζουμε το πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε την σημασία που πρέπει στο στάδιο αυτό. Αν χρειαστεί, καραμελώνουμε τα κρεμμύδια από την προηγούμενη και τα φυλάμε στο ψυγείο. Τα ζεσταίνουμε και τα προσθέτουμε κανονικά. Έτσι η συνταγή γίνεται πραγματικά πολύ γρήγορη.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια ήταν τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό όταν προσπαθούσα να σκεφτώ τι ζυμαρικά θα φτιάξω. Ξεκινώντας από εκεί το μυαλό μου φυσικά πήγε στο λευκό τυρί, αφού θυμήθηκα το κλασικό Κασιώτικο πιάτο με τις μακαρούνες και τη σιτάκα. Δεν είναι το ίδιο φαντάζομαι (δεν έχω δοκιμάσει δυστυχώς μακαρούνες, ακόμα) αλλά και αυτός ο συνδυασμός με το κατίκι είναι απίθανος. Η ρόκα ταιριάζει υπέροχα δίνοντας την πιπεράτη νότα που χρειάζεται, και το ξερό σύκο συμπληρώνει τη γλύκα του κρεμμυδιού δίνοντας στο πιάτο μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη γεύση. Να σημειώσω πως και χωρίς το σύκο είναι πολύ νόστιμα τα ριγκατόνι, αλλά ποιος δεν θέλει μικρές γλυκιές εκπλήξεις στον ουρανίσκο;
Πάμε λοιπόν να γιορτάσουμε την ημέρα ζυμαρικών όπως της αξίζει. Είτε είναι με κάποιο πρωτότυπο και διαφορετικό πιάτο, είτε είναι με κάτι κλασικό και δοκιμασμένο. Εσείς τι μακαρονάδα θα φάτε; Όποια και αν φτιάξετε, βρείτε με στο Instagram (@thefoodiecorner) για μια ευκαιρία να τη δοκιμάσετε με ζυμαρικά MISKO, αφού τρέχουμε ένα νοστιμότατο giveaway! Σας περιμένω εκεί με τις συμμετοχές σας!
Κανένα Σχόλιο