21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

21.03.2014

55 αξιολ., M.O. : 4,02

Κατηγορίες : Tips

Ψωνίσαμε ένα καταπράσινο και νοστιμότατο μαρουλάκι και ετοιμαζόμαστε να το βάλουμε στο ψυγείο. Πως όμως θα το κρατήσουμε φρέσκο λίγες μέρες παραπάνω;

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύτιμα για την υγεία μας, νόστιμα, ελαφριά και ιδανικά για να γίνουν η βάση μιας σούπερ σαλάτας. Μερικές φορές όμως η διάρκεια ζωής τους σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα που τα λαχταράμε, αυτά κείτονται στο πίσω μέρος του συρταριού του ψυγείου μαραζωμένα και πανιασμένα. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο παραπάνω την πρώτη μέρα που τα αγοράζουμε, μπορούμε να βεβαιωθούμε πως τα μαρουλόφυλλά μας θα μείνουν φρέσκα και τραγανά για περισσότερες μέρες. Εκτός από φρέσκα θα είναι και έτοιμα προς κατανάλωση, αυξάνοντας κατακόρυφα (για μένα τουλάχιστον) τις πιθανότητες να φτιάξουμε μια σαλάτα για γεύμα, πραγματικά στα γρήγορα.

Τι κάνουμε; Χωρίζουμε τα φύλλα, πετώντας τα εξωτερικά ταλαιπωρημένα. Τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, προσέχοντας τις ζάρες όπου μπορεί να κρύβεται χωματάκι ή ζουζουνάκι (στα μαρούλια του χωριού γίνεται πανικός, κάτι ξέρουν όμως αυτά..). Όπως πλένουμε το καθένα το τινάζουμε (χωρίς να βάλουμε πολύ δύναμη και το τραυματίσουμε) για να φύγουν τα πολλά νερά. Απλώνουμε τα φύλλα σε μια καθαρή πετσέτα, ή σε στρωμένα χαρτιά κουζίνας. Τα θέλουμε δίπλα δίπλα, όχι το ένα πάνω στο άλλο, και κατά προτίμηση με τις εσοχές προς τα κάτω, να μη λιμνάσουν οι τελευταίες σταγόνες. Ακόμα καλύτερα είναι να τα βάλουμε κάπου να σταθούν «όρθια»˙ εγώ χρησιμοποιώ το στραγγιστήρι πιάτων. Τα αφήνουμε λίγη ώρα να στεγνώσουν, ή αν έχουμε υπομονή συνεχίζουμε το τίναγμα μέχρι να είναι σχεδόν στεγνά. Αν τα φύλλα δεν είναι πολύ μεγάλα μπορούμε να τα βάλουμε σε πετσέτα, να πιάσουμε τις γωνίες φτιάχνοντας πουγκί, και να το γυρίσουμε γύρω γύρω σαν λάσο. Προσέχουμε να μη μας βλέπει κανείς και μας περάσει για τρελούς. Όσο πιο στεγνά είναι τα φύλλα τόσο πιο καλά, αλλά δεν τρελαινόμαστε κιόλας, δε καθόμαστε με το πιστολάκι ας πούμε από πάνω.

Ανάλογα το μέγεθος και την ποσότητα των φύλλων, ετοιμάζουμε ένα δυο τάπερ, ή σακουλάκια τροφίμων που έχουν zip lock και σφραγίζουν καλά (αυτά είναι καλύτερα από τα τάπερ). Βάζουμε μέσα ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, μια δυο στρώσεις μαρουλόφυλλα, άλλο ένα χαρτί κουζίνας κλπ. μέχρι να γεμίσει. Αν έχουμε τάπερ βάζουμε το καπάκι. Αν έχουμε σακουλάκι το πιέζουμε για να φύγει ο πολύς αέρας, προσεκτικά μη ζουλήξουμε τα φύλλα, και κρατώντας το ακόμα πιεσμένο όσο γίνεται, το σφραγίζουμε. Θα δείτε πως τα μαρούλια σας έτσι θα κρατήσουν πολύ περισσότερο διότι τα χαρτιά απορροφούν την υγρασία. Εγώ χρησιμοποιώ πρώτα τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα και αφήνω τελευταία τα μικρά που διατηρούνται περισσότερο.

Το συστηματάκι αυτό κάνει για όλα τα πράσινα, και μερικά άλλα λαχανικά. Το κάνω με το σπανάκι, τον μαϊντανό (αν δε βαριέμαι), το καθαρισμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, καθαρισμένο μπρόκολο κομμένο σε μπουκέτα, ακόμα και σέσκουλα έχω φυλάξει έτσι. Μερικές φορές που αγοράζω έτοιμη κομμένη σαλάτα (πόσο πιο εύκολη μας κάνει τη ζωή…) την ανοίγω και τη μεταφέρω σε σακουλάκι που σφραγίζει, στρωμένο με χαρτί.

Έτσι τα λαχανικά μας είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε, γλιτώνοντάς μας χρόνο την ώρα του μαγειρέματος. Λίγο μαρούλι αντί για κάποιο άλλο σνακ (λέμε τώρα..), μια χούφτα σπανάκι στη σάλτσα των ζυμαρικών μας, λίγο ωμό μπρόκολο στη σαλάτα μας για αλλαγή, όλα γίνονται πιο εύκολα όταν τα υλικά μας περιμένουν έτοιμα.

Εσείς τι κόλπα έχετε για τη συντήρηση των λαχανικών;

55 αξιολ., M.O. : 4,02

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    Χρύσα
    01/11/2014

    Ελένη, υπέροχο το μπλογκ σου! Απολαμβάνω να το διαβάζω και να βρίσκω νέες ιδέες, ειδικά για υγιεινή διατροφή!

    Τα μαρούλια διατηρούνται πολύ καλά με τον τρόπο που περιγράφεις και πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά ένα φρέσκο, τραγανό μαρούλι για να φτιάξεις μια σαλάτα από ένα κακόμοιρο και μαραζωμένο στον πάτο του ψυγείου που θα οδηγήσει καρφί σε πίτσα και delivery!!!

    Προσωπικά, τα πλένω πολύ καλά και τα στεγνώνω όπως περιγράφεις και μετά τα τυλίγω με μια καθαρή πάνινη πετσέτα και έπειτα σε σακούλα νάυλον. Την πετσέτα την αλλάζω ανά 3 μέρες ή και 2, όποτε βγάζω τη σακούλα για να κόψω σαλάτα.

    • Απάντηση
      01/11/2014

      Ευχαριστώ πολύ Χρύσα! Πολύ καλή ιδέα αυτή της πετσέτας, πιο οικονομική λύση από αυτή του χαρτιού κουζίνας… και πιο οικολογική 🙂

  • Απάντηση
    Τέτη
    19/05/2016

    Όποτε θέλω να διατηρήσω μαρούλι, το πλένω όπως κάνεις εσύ και βυθίζω τα φύλλα σε κρύο νερό, μέσα σε γυάλινο μπολ που κλείνει με πλαστικό καπάκι. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για 2-3 μέρες, με την προϋπόθεση ότι τα μαρούλια που θα αγοράσω είναι φρέσκα. Το δικό σου κόλπο, πόσες μέρες τα διατηρεί;

    • Απάντηση
      19/05/2016

      Δεν έχω δοκιμάσει αυτό που λες, ενδιαφέρον είναι. Με τον δικό μου τρόπο τα κρατάω τουλάχιστον μια εβδομάδα! Δοκίμασέ το και πες μου τη γνώμη σου. Φιλιά!

  • Απάντηση
    Sissi
    03/06/2017

    Ένα Tipp για τον μαϊντανό, τον ανιθο κλπ
    Διατηρούνται τέλεια για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αν τα βάλεις σαν μπουκέτο σε ένα βάζο με νερό και στο ψυγείο. Είναι πιο εύκολο αν τα κόψεις ισομεγεθη.

    • Απάντηση
      03/06/2017

      Το είχα δοκιμάσει παλιότερα αλλά νομίζω δεν το είχα βάλει στο ψυγείο και δεν κράτησε πολύ. Θα το ξανακάνω έτσι όπως λες γιατί μου ακούγεται πολύ καλύτερη ιδέα! Ευχαριστούμε πολύ για το τιπάκι!!

  • Απάντηση
    06/10/2018

    Poli kalo

  • Απάντηση
    Κατίγκω
    07/02/2020

    Υπέροχο και σούπερ ουάου μπλογκ, που πριν λίγο καιρό ανακάλυψα.
    Εκείνο το τάπερ με σουρωτήρι που το στριφογυρίζεις και στεγνώνει το μαρούλι δεν μας κάνει;

    • Απάντηση
      07/02/2020

      Ωωω ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκ! Το spinner είναι μια χαρά αν σε βολεύει, εμένα για κάποιο λόγο δεν με βόλεψε ποτέ. Επίσης θέλει προσοχή μην σπάσουν/τραυματιστούν τα φύλλα διότι μετά ίσως να μην διατηρούνται τόσο καλά. Αν δοκιμάσεις τη μέθοδό μου θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις! Και το χαρτί κουζίνας το κρεμάς κάπου να στεγνώσει και το ξαναχρησιμοποιείς 🙂