21.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

13.01.2014

8 αξιολ., M.O. : 5,00

Κατηγορίες : Tips

Ανοίξαμε λοιπόν το κουτάκι του πελτέ, βάλαμε μια κουταλιά στη σάλτσα, και το υπόλοιπο έμεινε να μας κοιτάει λυπημένα από το ψυγείο. Στο ίδιο ράφι που έμεινε και το μισό βαζάκι πέστο... Υπάρχει όμως και καλύτερη μοίρα για τα υλικά αυτά.

Κι εδώ έρχεται να μας βοηθήσει η παγοκυψέλη. Αυτή η παλιά που έχουμε στο πίσω μέρος του ντουλαπιού, μιας και τώρα χρησιμοποιούμε πλαστικά σακουλάκια για παγάκια! Είναι ο τέλειος δοσομετρητής για υλικά που βάζουμε σε μικρές ποσότητες στα φαγητά μας. Εμένα η κάθε θέση χωράει κάτι περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας.

Όποτε μου περισσέψει λοιπόν πελτές ή πέστο, γεμίζω την παγοκυψέλη με μια κουταλιά της σούπας στην κάθε θέση. Δεν βάζω παραπάνω για να ξέρω τι μου γίνεται όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσω. Ένα «παγάκι» κόκκινο (προφανώς ο πελτές) μπαίνει στη σάλτσα αν θέλω να δώσω μια έξτρα ντοματίλα στο φαγητό. Δυο τρία παγάκια πράσινα (πέστο) μπαίνουν στην κατσαρόλα που μόλις έχουν βράσει τα μακαρόνια, μαζί με λίγες κουταλιές από το ζωμό τους, όσο αυτά σουρώνουν. Όταν αρχίσει και λιώνει το πέστο ξαναβάζουμε μέσα στη κατσαρόλα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε μέχρι να απλωθεί η σάλτσα. Φαγητό έτοιμο σε ελάχιστα λεπτά! Ένα παγάκι πέστο μπορεί όμως να νοστιμίσει και άλλες σάλτσες, σούπες ή φαγητά κατσαρόλας.

Υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορούμε να καταψύξουμε σε παγοκυψέλη. Δείτε κάποιες ιδέες που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί.
Κρασί. Έμεινε λίγο στο μπουκάλι από το προηγούμενο βράδυ. Κρίμα δεν είναι να το πιει ο νεροχύτης; Μοιράζουμε στη παγοκυψέλη και χρησιμοποιούμε όσα παγάκια θέλουμε στο μαγείρεμα.
Χυμός λεμόνι. Τα κακόμοιρα έχουν μαραζώσει αλλά είναι πολλά και δε θα τα προλάβουμε. Τα στύβουμε και φτιάχνουμε λεμονοπαγάκια για το φαγητό.
Καφές. Περίεργο ε; Εδώ δε το κάνουμε επειδή περίσσεψε. Ετοιμάζουμε καφέ, τον παγώνουμε (χωρίς γάλα) και χρησιμοποιούμε τα παγάκια στον επόμενο κρύο καφέ, χωρίς να τον νερώσουμε! Για αυτούς που θέλουν πολύ δυνατό καφέ ή πολλά παγάκια! Αν είμαστε φαν του παγωμένου latte, απλά βάζουμε παγάκια καφέ σε ένα ποτήρι κρύο γάλα.
Φρεσκοκομμένα μυρωδικά. Γεμίζουμε κατά 2/3 την κάθε θέση και συμπληρώνουμε με λάδι. Έτσι δεν μαυρίζουν τόσο με την ψύξη κι εμείς τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο στο μαγείρεμα. Μερικοί προτιμούν να διατηρούν έτσι μόνο τα λιγότερο εύθραυστα μυρωδικά όπως ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι. Ο βασιλικός και ο δυόσμος για παράδειγμα είναι πολύ ευαίσθητα και ίσως να βγει αλλαγμένη η γεύση τους. Δοκιμάστε το όμως και αποφασίστε μόνοι σας.
Υλικά για smoothies. Επειδή η μόδα τους έχει φτάσει και στην Ελλάδα, αν μας αρέσουν τα υγιεινά smoothies μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη παγώνοντας τα εξής. Ψιλοκομμένο σπανάκι, λαχανίδες, αβοκάντο ή ό,τι άλλο πράσινο βάζουμε. Γιαούρτι, ξινόγαλο ή γάλα καρύδας. Πολτό φρούτων. Τα βάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε.
Λιωμένη σοκολάτα. Ωραία ιδέα για παιδάκια είναι να τους βάλουμε το καλοκαίρι παγάκια από σοκολάτα σε ένα ποτήρι κρύο γάλα.

Υπάρχουν ακόμα πολλές ιδέες εκεί έξω στο ίντερνετ. Ακόμα και μίνι τσίζκεϊκ φτιάχνουν σε παγοκυψέλες. Προσωπικά δε θα έμπαινα ποτέ στο κόπο να κάνω τόσο μικρά τσίζκεϊκ, αφού θα έτρωγα τουλάχιστον 6.

Σε κάθε περίπτωση θυμόμαστε να μετράμε τις δοσολογίες. Όταν έχουν παγώσει τα υλικά μας, τα αφαιρούμε από την κυψέλη και τοποθετούμε τα κυβάκια σε πλαστικό σακουλάκι κατάψυξης. Σημειώνουμε στο σακουλάκι τι είναι, και σε τι ποσότητες.

Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει παγοθήκη για κάποιο «περίεργο» υλικό;

Στη φωτογραφία υπάρχει και ένα κίτρινο υλικό. Αυτό είναι τζίντζερ, αλλά δεν χρειάζεται παγοκυψέλη. Το κόβουμε σε κομμάτια, το καθαρίζουμε από τη φλούδα και το παγώνουμε. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το τρίβουμε όπως είναι παγωμένο πάνω από ένα πιατάκι (για να μη χάσουμε το ζουμί που έχει πολύ γεύση).
8 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Εφη
    13/01/2014

    Στο κρασί, στον καφέ και στη σοκολάτα με πιάνεις αδιάβαστη! Τα άλλα τα ήξερα, τελικά είναι έξυπνο τιπάκι η παγοκυψέλη. Καλή χρονιά Ελένη! 🙂

    • Απάντηση
      13/01/2014

      Γειά σου Έφη, καλή χρονιά και σε σένα! Είναι τόσο χρήσιμο αντικείμενο, και συνήθως το έχουμε καταχωνιασμένο!

  • Απάντηση
    lena
    20/01/2014

    Έξυπνο και οικονομικό ώστε να μην πετιέται τίποτα….που να το σκεφτεί κανείς,αλλά γι’αυτό έχουμε εσένα Ελένη που είσαι ευρηματική! όποτε κολλάει το μυαλό μου σε εσένα τριγυρίζω όλο και κάτι διαφορετικό θα βρω!

  • Απάντηση
    Σπυριδουλα
    17/08/2015

    Όλα όσα γράφετε υπέροχα…..