Γιορτινά Αλμυρά «Μάφινς» από Γλυκοπατάτα, Μανιτάρια, Κάστανο και Σπόρους
Γιορτινά «μάφινς» φτιαγμένα με την φιλοσοφία του nut loaf (ή nut roast). Ένα μείγμα με γλυκοπατάτα, μανιτάρια, κάστανο, κουκουνάρι, κράνμπερις, ηλιόσπορους και άλλα νόστιμα συστατικά που έρχονται και δένουν σε ένα αποτέλεσμα υπέροχα χορταστικό, που αντικαθιστά το κρέας με τον καλύτερο τρόπο.
Αυτά τα όμορφα «μάφινς» αποτελούν μια γευστική, θρεπτική και χορταστική λύση για ένα χορτοφαγικό γιορτινό τραπέζι. Είναι μια παραλλαγή του nut roast, ενός κορμού που φτιάχνουν εδώ και χρόνια οι χορτοφάγοι, ο οποίος αντικαθιστά επάξια το κρέας. Κάτι σαν ρολό κιμά χωρίς τον κιμά, αλλά με ξηρούς καρπούς, λαχανικά και ψίχα ψωμιού ή ρύζι ή όσπρια. Εδώ χρησιμοποιούμε σαν βάση γλυκοπατάτα, μανιτάρια, πουρέ από κάστανο, ηλιόσπορο, κουκουνάρι και κράνμπερις. Για πιο γιορτινή εμφάνιση τα ψήνουμε σε θήκες για μάφινς και τα σερβίρουμε ατομικά.
Ιδανικό συνοδευτικό για τα «μάφινς» είναι αυτή η σάλτσα μανιταριών με Μαυροδάφνη που θυμίζει σάλτσα ψητού. Δίνει μια ζουμερή υφή στο φαγητό μας και μια έξτρα σπιρτάδα στη γεύση. Μαζί, σερβίρουμε καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών ψημένα με σιρόπι σφενδάμου και μπαλσάμικο, και έναν θεϊκό πουρέ χωρίς γαλακτοκομικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και άρωμα τρούφας.
Προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα όσους δεν τρώνε κρέας, αλλά και αυτούς που απλά θέλουν να δοκιμάσουν φέτος κάτι διαφορετικό.
Κανένα Σχόλιο