Σαλάτα με Παντζάρι, Quinoa και «Εκείνο» το Ντρέσινγκ
Μια σαλάτα πανέμορφη στην όψη, με το μοβ του παντζαριού να υπερισχύει, και γεύσεις ζεστές και ασυνήθιστες. Το κάπως γλυκό αποτέλεσμα την κάνει ιδανική για συνοδευτικό αλμυρών πιάτων (ειδικά σολομού), αλλά με την quinoa γίνεται και από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γεύμα, προσθέτοντας απλά κάποιο τυρί.
Σήμερα γιορτάζω και σκεφτόμουν να μοιραστώ κάτι σε γλυκάκι. Βλέποντας όμως τις τελευταίες μου αναρτήσεις αποφάσισα να το γυρίσω σε κάτι ελαφρύ και υγιεινό. Σαλάτα με παντζάρι και κίνουα λοιπόν. Θυμάστε μια σαλάτα με πλιγούρι που είχα φτιάξει το χειμώνα; (αν όχι δείτε εδώ) Δανείστηκα το υπέροχο ντρέσινγκ της διότι κάτι μου έλεγε πως θα ταίριαζε πολύ εδώ. Συνήθως με το παντζάρι προτιμώ κάποιο ξιδάτο άρτυμα, για να ισορροπήσει τη γλύκα του. Εδώ όμως είπα να τολμήσω κάτι πιο γλυκό, και να χρησιμοποιήσω την αλμύρα του χαλουμιού για να έρθει το πράγμα στα ίσια του. Φανταζόμουν τις γεύσεις του πορτοκαλιού, του μελιού, του κύμινου και της κανέλας σε συνδυασμό με το παντζάρι και είχα καλό προαίσθημα. Και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Στην περίπτωση αυτής της σαλάτας είναι σημαντικό να τη συνοδεύσουμε με κάτι που θα αναδείξει τις λεπτές γεύσεις της. Το χαλούμι ταίριαξε πολύ, και το ιδανικό είναι να βάλουμε μπόλικο, κομμένο σε κομματάκια και ανακατεμένο μέσα, για να βεβαιώσουμε πως κάθε μπουκιά θα είναι ισορροπημένη. Εγώ τη δοκίμασα και με ανθότυρο, και παρά το γεγονός ότι το ανθότυρο δεν είναι από τα πιο αλμυρά τυριά, ταίριαξε και αυτό απίστευτα (ίσως και να μου άρεσε λίγο περισσότερο). Είμαι σίγουρη πως και η φέτα θα είναι φοβερή επιλογή, μιας και είναι το απόλυτο ζευγάρι του παντζαριού. Αυτά όλα αποτελούν τέλειες λύσεις για να απολαύσετε τη σαλάτα ως γεύμα.
Ως συνοδευτικό, η σαλάτα αυτή με εξέπληξε σε έναν συνδυασμό που προέκυψε τυχαία. Μαγείρευα ένα βράδυ φιλέτο σολομού στο γκριλ για μένα και τον Μίστερ, και επειδή μου είχε μείνει λίγη στο ψυγείο είπα να φάω αυτή και να αποφύγω τον πουρέ που είναι το συνηθισμένο συνοδευτικό του. Βρέθηκαν λοιπόν μαζί στο πιάτο μου, σε ένα ταίριαγμα που νόμιζα πως θα ήταν τύπου «καθαρίζω το ψυγείο από περισσεύματα φαγητού». Οκ. Δεν το πίστευα πόσο μου άρεσε. Αφού μετά σκεφτόμουν μήπως πρέπει να ξαναφτιάξω τη σαλάτα για να τη φωτογραφίσω με το πραγματικό της ταίρι. Χρόνος για κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, αλλά θέλω να μου υποσχεθείτε πως αν τη φτιάξετε, θα τη δοκιμάσετε και με λίγο φρέσκο σολομό. Αυτό μόνο.
Χρόνια πολλά Ελένη! Ό,τι επιθυμείς!!
Πολύ όμορφη και χρωματιστή σαλάτα. Τέλεια για ένα γιορτινό γεύμα. Δεν χρειάζονται γλυκάκια 🙂
Ευχαριστώ πολύ Μάγδα! Και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια. Σου εύχομαι και εσένα ό,τι επιθυμείς!
Χρόνια σου πολλά Ελένη!
Εύχομαι να είσαι πολύχρονη, γερή και δυνατή και πάντα έτσι δραστήρια και δημιουργική!
Μου αρέσει που πρωτοτυπείς και σήμερα!
Η σαλάτα φαίνεται πραγματικά ιδιαίτερη και η περιγραφή σου με δελεάζει πάρα πολύ.
Είχες καλό ένστικτο τελικά και φαίνεται!
Φιλιά!
Ερμιονάκι μου σε χιλιοευχαριστώ! Είσαι πάντα τόσο γλυκιά και υποστηρικτική! Να είσαι καλά να χαίρεσαι τα υπέροχα παιδάκια σου. Αααα γιόρταζε νομίζω ο σύζυγος; Χρόνια του πολλά!!! φιλιά
Λίγο αργά ήρθα εγώ αλλά θα ευχηθώ! Χρόνια Πολλά και καλά! Τώρα η σαλάτα είναι πίνακας χρωμάτων! Η σος πρέπει να είναι τέλεια! Φιλιά πολλά
Ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά λόγια!! Τη σος να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε, είτε στη σαλάτα αυτή είτε στην άλλη με το πλιγούρι (μόλις βγει κανένα μανταρίνι!)